Vi er kommet til midten av september. Sjekker du Kurven på storm.no ser du at dagen i dag er 5 timer og 52 minutter kortere enn ved sommersolverv i Oslo.

Om bare en ukes tid er det høstjevndøgn, og mer natt en dag.

Nord-Norge har allerede fått noen påminnelser om at vinteren ikke er langt unna. I dag får de en til.

Snø i Finnmark

Et kraftig lavtrykk over Kolahalvøyen gjør at vinden øker til kuling fra øst i Finnmark og nord i Troms.

Nedbøren kommer inn fra øst i ettermiddag, og øker på utover kvelden.

– I Øst-Finnmark kan vinden komme opp i sterk kuling, advarer Storm-meteorolog Henriette Skaret.

I natt var like over null grader i Finnmark, og når vi nærmer oss midnatt går nedbøren over til sludd og snø i Øst-Finnmark, og utover natt til fredag også på Vidda.

I høyden fortsetter snøværet hele fredag.

SNØVÆR i nord

– Vest-Finnmark får lite nedbør i dag, og i Troms og nord i Nordland blir det lite skyer og mye sol i dag, sier Skaret.

Fra Bodø og sørover til Nordfjord blir det en og annen regnbyge i dag også, men for det meste opphold og en del sol.

Restene etter ekstremværet Aileen ligger inne i Østersjøen nå, og sammen med et annet lavtrykk i Norskehavet gjør det luften ustabil over hele Sør-Norge.

NEDBØR frem til midnatt tirsdag

– Østlandet må regne med litt spredt nedbør og en del skyer. Sør på Vestlandet og på Sørlandet blir det fint vær og opphold i dag, sier Skaret.

Vinden kommer opp i liten kuling fra nordvest fra Bergen til Lindesnes.

Fortsatt grått i nord fredag

Søndag ligger lavtrykket i nord over Finnland, og det fortsetter med skyer og regn lengst nord.

– Mest øst i Finnmark og på Vidda, Troms får det meste av nedbøren fra litt ut på dagen, forteller Skaret.

Lofoten får også litt regn, Nord i Nordland blir det opphold hele dagen, sør i Nordland avtar bygene utover dagen.

– Lavtrykket sørger for at fortsetter å blåse. Liten og stiv kuling fra nordøst langs kysten av Øst-Finnmark, liten kuling som dreier mer nordlig fra Troms og sørover Lofoten. Lørdag ettermiddag og kveld øker det på til liten kuling i hele Nordland, sier Skaret.

Fredag starter med regnbyger i Trøndelag og Møre og Romsdal. Det blir skikkelig vått her, prognosene viser 20-30 millimeter.

– Bygene gir seg i Trøndelag utover dagen. i Møre og Romsdal blir det lite nedbør først på dagen, før det øker på utover, sier Skaret.

Fra Stad og Dovre og sørover ender uken brukbart.

– Noen regnbyger på Sørlandet og sør på Østlandet om ettermiddagen, kanskje med torden, ellers stort sett opphold, og med gløtt av sol, sier Skaret.

Høytrykk og sol

Lørdag og søndag dytter en høytrykksrygg lavtrykkene østover til Russland, og vi har mye fint vær i vente. Aller best blir det i sør.

– Det kommer inn en front fra vest mot Nordland og Troms på søndag. Men lørdag blir fin i hele Nord-Norge, og det blir ikke veldig mye nedbør søndag, sier Skaret.

I Trøndelag og nord på Østlandet kommer det også litt regn lørdag, og det kommer nok en og annen byge i resten av Sør-Norge også.

– Flest om ettermiddagen i innlandet, kan hende med noen tordensmell, sier Skaret.

Sjansen for byger er der søndag også, men da blir det færre av dem i Trøndelag og på Østlandet.

Mandag trekker høytrykksryggen litt vestover.

– Det gjør at vi får inn flere skyer, og litt regn fra nord på Møre til Troms. Mest langs kysten. Nord på Østlandet blir et også en og annen byge, forteller Skaret.

Flott VM-vær

Vestlandet beholder finværet også mandag, og bra er det. Mandag er dag nummer tre av sykkel-VM.

– Sol og blå himmel lørdag gjør at temperaturen kommer opp i 18-19 grader, så det blir en veldig fin start. Vi får inn litt flere skyer søndag, så temperaturen synker litt igjen, men slik det ser ut nå, holder finværet til tirsdag, forteller Skaret.

Tirsdag og onsdag kan det komme litt spredt regn, først torsdag kan det snu. Prognosene viser at det kommer et kraftig lavtykk inn i Norskehavet.

– Vi er usikre på akkurat hvordan det plasserer seg. I gårsdagens prognoser sender det inn en front som blir liggende rett over Vestlandet torsdag, i den siste prognosen ligger det meste av nedbøren ute i havet vest for oss, forklarer Skare.

Vi kan altså håpe på en hel uke i strekk så godt som uten regn. Det skjer ikke ofte i september i Bergen. Sjekker du Årsoversikten på storm.no, ser du at det normalt regner i 17 av de 30 dagene i september. Blir det vått torsdag, kan vi trøste oss med to ting:

Torsdag er hviledag for rytterne, da er det bergenserne som inviteres på to hjul ut i VM-løypen. Når konkurransene starter igjen fredag er det som måtte bli av regnvær gått over til byger.

VM er over neste søndag, og er vi heldige ender arrangementet like fint som det startet.

– Det er håp om høytrykksvær og sol også neste helg, sier Skaret.