Forrige helg herjet de tropiske syklonene Katja, Irma og Jose vest i Atlanterhavet.

Jose er det fortsatt futt i. Uværet spinner nå sør for Bermuda, og kan gi USA en ny runde med heftig uvær i neste uke.

Denne helgen er det Asia som trues av tropiske sykloner.

Talim går mot Japan

Onsdag ligger senteret i Talim vest for Taiwan. Det blåser 41 sekundmeter i middelvind, noe som gjør syklonen til en tyfon i kategori 1 akkurat nå.

Talim vokser raskt i styrke, og når kategori 3 i kveld, og kategori 4 fredag.

Tropisk syklon

En tropisk syklon får navn når vindstyrken passerer 33 sekundmeter.

Orkanene deles inn i fem kategorier etter vindstyrken, der 5 er reservert superorkanene, med middelvind over 250 kilometer i timen.

På engelsk kalles tropiske orkaner «hurricane» når de er i Atlanterhavet eller øst i Stillehavet. I Asia kalles de for «tyfon», som betyr "stor vind" på kinesisk.

– Det regner kraftig, men det meste av nedbøren faller i havet nordøst for Taiwan og øst for Kina, sier Storm-meteorolog Cameron Self.

Talim har kurs mot Shanghai i Kina nå, men prognosene viser at uværet kommer til å svinge nordøstover.

– Den nordlige delen av Taiwan og kysten av Kina kan få kraftig regn, men den største bekymringen vår nå er Japan, sier Self.

Uværet treffer Japan lørdag, og passerer over mye av landet gjennom helgen.

– Slik prognosene ser ut nå, kommer Japan til å oppleve flom, stormflo, og skader på grunn av vinden, forteller Self.

Også Sør-Korea kommer til å merke Talim. Self venter kraftig nedbør her også, og ødeleggende sterke vindkast.

Doksuri treffer Vietnam

Doksuri ligger sør for tyfonen Talim, rett vest for Filippinene. Syklonen er en storm nå, men vinden øker til orkan styrke i løpet av dagen.

Torsdag er Doksuri en tyfon i kategori 1, fredag i kategori 2. Uværet går nordvestover, og har kurs mot kysten av Vietnam like sør for Hanoi.

HANOI: I Hanoi bor mange enkelt, og mye av livet leves ute på gaten. Flom her får store konsekvenser. Foto: Ronald Toppe / TV 2
HANOI: I Hanoi bor mange enkelt, og mye av livet leves ute på gaten. Flom her får store konsekvenser. Foto: Ronald Toppe / TV 2

Når Doksuri treffer kysten fredag vil vinden være oppe i mellom 41 og 44 sekundmeter, opp mot 160 kilometer i timen altså.

Den største faren er nedbøren.

– Kraftig regnvær kommer til å sette deler av Hanoi under vann, og vi venter flom og ødeleggelser på grunn av vinden i store deler av Nord-Vietnam, sier Self.