I går kveld og i natt kom det et kraftig lavtrykk inn over De britiske øyer. Uværet er så heftig at Met Office har definert det som et ekstremvær, og gitt det navnet «Aileen».

– Det er målt vindkast opp i 33 sekundmeter i Wales, 30 sekundmeter ved Sheffield, og 28 sekundmeter på flyplassen Heathrow ved London. Og det pøsregner, forteller Storm-meteorolog Beathe Tveita.

Onsdag formiddag ligger Aileen i Nordsjøen. Her blåser det storm nå, og sterk kuling inn mot kysten av Nederland.

EKSTREMVÆRET Aileen akkurat nå

Kart: Earth Nullschool

– Senteret i Aileen går raskt østover, og når Nord-Jylland i ettermiddag. I kveld passerer uværet Kattegat, og går inn i Sør-Sverige, forteller Tveita.

Uværet gir sørvestlig og vestlig sterk kuling og storm i også sør Danmark og i Nord-Tyskland i dag.

Onsdag ettermiddag melder både Fjordline og Color Line at alle skipene deres er i rute.

Skal du reise med fly sørover i Europa, må du regne med forsinkelser. Sjekk om avgangen din er i rute hos Avinor.

NEDBØR frem til midnatt mandag

Slipper unna

Aileen raser forbi såpass langt sør for oss, at vi slipper unna med kuling lengst sør, og litt spredt regn.

– Det meste av nedbøren faller sør for Stavanger, på Sørlandet, og sør for Oslo på Østlandet. I det samme området blåser det liten kuling fra øst og nordøst. I kveld øker vinden til frisk bris videre østover til Østfold, og da kan den også komme opp i stiv kuling langs kysten av Agder, sier Tveita.

Det blir litt regn også lenger nord på Vestlandet, og videre langs kysten til Bodø. Det blir litt regn nord i Troms og i Finnmark også, ellers får Nord-Norge lite skyer og mye sol i dag.

Uvær i Finnmark

Torsdag slipper vi ikke unna uvær.

– Et lavtrykk går nordover til Kolahalvøyen, og sørger for kuling og regn i Øst-Finnmark. Vinden kommer opp i sterk kuling fra øst utsatte steder, og nedbøren øker på fra kvelden av og utover natten, forteller Tveita.

Vest-Finnmark får også noen dråper, mens Troms og den nordlige delen av Nordland slipper helt unna regnet.

– Vinden øker opp i liten kuling nord i Troms, men elles blir det lite skyer og fint helt sør til Bodø.

Fra Bodø og sørover kommer det inn litt regn torsdag kveld.

– Trøndelag og Vestlandet får en del skyer, men opphold i de indre delene. Langs kysten går det byger, og utover dagen trekker de innover i landet både nord og sør for Stad, sier Tveita.

Fra sør for Bergen til Lindesnes kommer vinden opp i liten kuling fra nordvest.

Sør- og Østlandet får fint vær det meste av torsdag. Spesielt sørlendingene kan glede seg. På Østlandet blir den enkelte byger her og der om ettermiddagen.

Regnbyger fredag

Fredag blir en skyet dag med regn fra Finnmark til Ofoten. Sørover til Stad og Dovre blir det spredte regnbyger, videre sørover fint vær og mye sol. Med to unntak.

– Det kan blåse opp i liten kuling de mest utsatte stedene på Vestlandet, og også gå en og annen byge langs kysten. Også Sør- og Østlandet kan få noen byger, men bare om ettermiddagen, sier Tveita.

Flott helg

Lørdag og søndag flytter lavtrykkene seg østover til Russland, og erstattes av en høytrykksrygg. Det betyr at helgen blir fin og sommerlig, men vi ikke slipper helt unna regnbygene.

Nord-Norge kan få litt regn ytterst på kysten fra Lofoten til Vest-Finnmark, og det kommer til å gå noen få byger i Midt-Norge, og på Sør- og Vestlandet.

– Lørdag kan også det indre Østlandet få en og annen byge, sier Tveita.

Dette vet vi om været under sykkel-VM

Lørdag ruller sykkel-VM i gang i Bergen, i flott vær.

– For det aller meste sol og finvær, og temperaturer opp i 18 grader. Søndag og mandag blir også fine, men det kommer inn litt flere skyer, noe som gjør at temperaturen synker ned mot 15 grader, forteller Tveita.

Tirsdag kommer det inn litt regn, og onsdag snur det fra fint til grått.

– Prognosene viser at det går et kraftig lavtrykk inn i Norskehavet. Vinden snur på øst og sørøst, og det begnner å regne litt, sier Tveita.

Torsdag smeller det til med skikkelig bergensvær.

– Øs pøs regnvær hele dagen. Fredag snur vinden på nordvest og nord, og regnet går over til byger, sukker Tveita.

Varslene for neste helg igjen ser bra ut akkurat nå, men det er langt frem.

– Det er en sjane for at vi får inn et nytt høytrykk, og at VM slutter like fint som det starter, sier Tveita.