Om du ikke allerede har forhåndsstemt, må du belage deg på å finne fram regntøy og paraply når du skal oppsøke valglokalet på Sør- og Østlandet mandag.

– Årsaken er et lavtrykk om kommer inn fra Nordsjøen. Ofte gir dette mest nedbør på Vestlandet, men vindretningen gjør at det er Sør- og Østlandet som får mest nedbør nå, sier meteorolog Stig-Arild Fagerli i Storm Geo.

I løpet av døgnet ligger Sørlandskysten an til å få opp mot 60 millimeter nedbør. Lenger inne i landet ventes det 50 millimeter.

– Det er temmelig vått til Sør- og Østlandet å være, sier Fagerli.

Tørrskodd i Bergen

Vestlandet får perioder med nedbør, men neppe sammenhengende. Fra Bergen og nordover blir det for det meste oppholdsvær fra sen ettermiddag.

– Om du velger å stemme litt sent på valgdagen i Bergens-området, kan du sannsynligvis gå tørrskodd, sier meteorologen.

Fra Trøndelag og nordover til og med Nordland blir det temmelig bra vær. Fra Salten og nordover ser det ut til å bli en del skyer og litt regn, men det bedrer seg utover ettermiddagen.

De to nordligste fylkene får ganske kraftig fralandsvind. Dette gir mye oppholdsvær på kysten og i ytre strøk av Nord-Troms, mens Indre Troms vil få mer skyet vær og perioder med nedbør.

Østover i Finnmark blir det generelt mer skyet og mer nedbør jo lenger øst man kommer.

– Gjennom døgnet venter vi opp mot 30 millimeter nedbør lengst øst i Finnmark. Så Øst-Finnmark og Sør- og Østlandet får desidert kjedeligst vær på valgdagen, oppsummerer Fagerli.

Håp om sol under sykkel-VM

Ut over i uken vil flere lavtrykk prege værsituasjonen i store deler av landet. Lavtrykkene er ikke spesielt kraftig og kommer heller ikke direkte over landet, men de vil likevel gi ustabilt og litt trist vær i dagene som kommer.

Neste helg ser det ut til at et høytrykk vil velsigne Vestlandet med godt vær før sykkel-VM starter.

– De to siste prognosene viser en høytrykksrygg over Vestlandet knyttet til helgen og starten av neste uke. Dette kan gi en mer stabil og bedre værtype, sier Fagerli.