RØDT; BLÅTT; GULT eller GRØNT? Vått blir det uansett. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
RØDT; BLÅTT; GULT eller GRØNT? Vått blir det uansett. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Søkkvåt valgdag

Vil du komme deg tørrskodd til valglokalet må du forhåndsstemme i dag.

Mandag 11. september skal vi avgjøre hvem som skal styre landet vårt de neste fire årene.

Eller for å være presis, noen av oss skal avgjøre det.

De siste årene har bare drøyt to av tre kommet seg opp av sofaen og til valglokalet. Under stortingsvalget i 2009 var valgdeltakelsen 76,4 prosent, i 2013 78,2 prosent.

Været har kanskje også betydning for valgdeltakelsen?

Du kvier deg mer for å gå ut dersom det regner enn i solskinn og fint vær. Eller kanskje det er omvendt? Er det fint vær vil folk heller gjøre andre ting enn å stå i kø foran valgurnene?

– Nei, de fleste finner veien til valglokalet dersom de bare får bestemt seg, fortalte professor Anders Todal Jenssen ved NTNU oss før sist stortingsvalg.

Han studerer politisk atferd, vanlige menneskers forhold til politikk, valg og folkeavstemninger. Jenssen kunne ikke utelukke at dårlig vær får folk til å holde seg hjemme.

– Men jeg har aldri sett at noen har dokumentert at det er en sammenheng, sier han. Nå forhåndstemmer jo rundt en av fire velgere, og kan altså gå til stemmelokalt når det passer dem best.

Søkkvåt mandag

I år har rekordmange forhåndsstemt, nesten en av fire. I Oslo hadde hele 32,8 prosent gjort unna borgeplikten sin allerede torsdag, i følge NRK.

NEDBØR mandag

Vil du komme deg tørskodd til stemmelokalet bør du også få gjort det unna i dag, fredag er siste mulighet. Mye av landet får det skikkelig vått mandag.

– Da går det et lavtrykk nordover i Sverige, et annet kommer inn fra vest i Norsjøen søndag kveld og natt til mandag, forteller Storm-meteorolog Stig-Arild Fagerli.

Lavtrykket øst for oss gir en god del regn øst i Finnmark fra midt på dagen, og regnbyger i Troms og nord i Nordland.

Fra Salten og sørover til Trøndelag blir mandag en fin dag. I Trøndelag skyer det til utover dagen, regnet når ikke frem før ut på ettermiddagen.

I resten av Sør-Norge blir hele mandag våt. Søkkvåt.

– Sørlandet får mest, her kan det komme i overkant av 50 millimeter. Østlandet får rundt 30 millimeter, sier Fagerli.

Det kommer til å ligger et kraftig nedbørområde utenfor kysten av Vestlandet. Når det land, kan det komme 40-45 millimeter her også, mest i sør.

Våt tirsdag

I Nord-Norge bedrer været seg tirsdag. En og annen byge lengst øst, ellers opphold og en god del sol.

– Midt- og Sør-Norge får bygevær, flest byger og mest regn på Vestlandet. På Østlandet ser det ut til at været bedrer seg utover dagen, men akkurat dette kan fort snu, sier Fagerli.

Og sånn fortsetter det utover i uken, lavtrykk etter lavtrykk, typisk høstvær. Men før vi kommer til mandag og valgdag, er det helg.

NEDBØR frem til midnatt onsdag

Best helgevær i nord

I Nord-Norge er det virkelig fint nå. Bardufoss toppet temperaturlisten i går, med 20,1 grader.

– Finværet skyldes et høytrykk i Barentshavet, og det sørger for sol og finvær også fredag, lørdag og søndag, sier Fagerli.

Kampen mellom høytrykket og lavtykk på vei nordover øst for oss gjør at det blåser kraftig fra øst. Opp i kuling utsatte steder i fjordene og langs kysten.

Lavtrykket i øst gjør at det skyer til lengst øst, og det kan også komme litt regn de neste dagene.

– Det blir lite nedbør langs kysten, og her skinner nok solen opp også av og til, trøster Fagerli.

Praktfullt nordlys

Onsdag var det to kraftige utbrudd på solen. Et av dem et kraftigste som er registrert på mer enn ti år.

NORDLYS torsdag. Foto: Ole C. Salomonsen / Arctic Light Photo
NORDLYS torsdag. Foto: Ole C. Salomonsen / Arctic Light Photo

Utbruddene sendte store mengder ladde partikler ut i rommet og mot Jorden. I natt ble de fanget opp av magnetfeltet rundt Jorden og ført ned til polene, der de fikk himmelen til å gnistre av nordlys.

Forestillingen fortsetter i kveld, fredag ettermiddag er himmelen grønn, rød og blå helt sør til Tyskland. Slik det ser ut nå, er det bare folk nord på Vestlandet og i Nord-Norge som kan nyte forestillingen.

– Boom! Det smalt i natt gitt!! Kanskje det råeste nordlyset jeg har opplevd, skriver fotograf Ole C. Salomonsen om nordlyset han opplevde over Tromsø i natt.

Følg med på nordlysvarselet til storm.no, og del gjerne bilder på facebooksiden vår.

Grå helg i sør

Trøndelag får en skyet lørdag, og også her kommer det litt regn lengst øst. Søndag blir bra, for det meste opphold og en god del sol.

På Vestlandet starter helgen med skyer og noen byger lørdag, som går over til mer sammenhengende regn etter hvert som lavtrykket i vest går inn i Nordsjøen søndag.

– Østlandet får også regn lørdag. Først i sør, men nedbøren brer seg nordover gjennom dagen. Sørlandet får spredte byger, flest først på dagen, sier Fagerli.

Søndag starter med regnbyger på Sør- og Østlandet, før nedbøren øker på utover dagen.