Fredag morgen ligger senteret i Irma nordøst for Cuba og sør for Bahamas.

Det blåser med en hastighet på 72 sekundmeter i gjennomsnitt, 260 kilometer i timen. Vindkastene er oppe i 85 sekundmeter, over 300 kilometer i timen.

– Forholdene begynner nå å bedre seg sørøst på Bahamas og på Turks og Caikos-øyene, sier Storm-meteorolog Derek Ortt.

Uværet fortsetter nordvestover, og går nord for Haiti. Haiti slipper unna den kraftigste vinden, men det regner så så mye at meteorologene advarer mot flom og jordskred.

Lenger vest

Nå står Florida for tur. Den siste prognosen flytter Irma ørlite lenger vest.

Hun svinger nordvestover lørdag, og går rett inn mot Miami i Florida.

– Prognosene viser at Irma treffer søndag morgen, men vinden øker til storm stykke allerede lørdag morgen eller tidlig på ettermiddagen. Det betyr at innbyggerne nå bare har et døgn igjen å forberede seg på, forteller Ortt.

TRE ORKANER: Katia lengst vest, Irma, og Jose

Kart: Earth Nullschool

250-260 kilometer i timen

Ortts prognoser viser vinden vil være oppe i 70-72 sekundmeter når Irma treffer land, mellom 250 og 260 kilometer i timen altså. Det betyr at Florida kan bli truffet av en superorkan i katagori 5 for første gang siden Andrew i 1992.

– Irma beveger seg nordover den østlige delen av Florida-halvøyen, og passerer nær Jacksonville mandag morgen, forteller Ortt.

Etter å ha truffet land svekkes Irma litt, men uværet er så nær sjøen at vinden holder seg over orkan styrke hele søndag og hele mandag.

Slik det ser ut nå kan Irma gjøre store skader i alle de kjente turistbyene Miami Bach, Orlando, Fort Lauderdale, Tampa og West Palm Beach.

Kartet øverst er laget av Ortt, og viser hvor store områder som er utsatt.

Øker i størrelse

Irma undersøkes med fly, og observasjonene tyder på at Irma er svekket ørlite, samtidig som hun øker i størrelse.

Det betyr sterk vind over et større område, sterkest vind nordøst for selve senteret.

ENORME: kartet over Norge er lagt inn for å vise hvor enormt store uværene er. Katia lengst vest, Irma, og Jose lengst øst. Bildet ble tatt i torsdag. Foto: NASA
ENORME: kartet over Norge er lagt inn for å vise hvor enormt store uværene er. Katia lengst vest, Irma, og Jose lengst øst. Bildet ble tatt i torsdag. Foto: NASA

Florida må regne med store skader fra vinden, og langvarig strømbrudd. I de siste prognosene går Irma langsommere nordover. Det betyr mer nedbør.

Kursen lenger øst er ille for båndet av lave øyer som strekker seg sørøstover fra Florida, Key’ene. Det lave trykket gjør at det blir stormflo, og oversvømmelser langt inn over land.

Bukten Biscayne Bay mellom Miami og Miami Bay er spesielt utsatt. Dette er et av de mest velstående områdene i Florida.

– Vi venter at oversvømmelser og store bølger vil gjøre store ødeleggelser her, sier Ortt.

Også Georgia og kysten av Sør Carolina må regne med skader pga vind og stormflo.

Irma bremser Jose

Bak Irma følger orkanen Jose i nesten samme bane.

Vinden som blåser ut fra Irma gjør at Jose stopper opp, og slik det ser ut nå kommer han ikke til å treffe land. Leeward-øyene helt øst i Karibia kommer til å merke mest til uværet.

Øyene fikk store skader etter Irma, og det skal ikke mye vind for å gi nye ødeleggelser.

– Lørdag kommer øygruppen til å få vind opp i storm styrke, bølger inn mot kysten og kraftig regn, sier Ortt.

Katia treffer i kveld

Orkanen Katia ligger helt øst i Mexicogulfen, og er på vei mot land øst for Mexico City.

– Katia har styrket seg, og vinden er oppe i 43 skundmeter, 155 kilometer i timen. Vi regner med at vinden øker til 46 sekundmeter før hun treffer land sør for Tuxpan i kveld, sier Ortt.

På grunn av fjellene er det nedbøren som kommet til å gjøre mest skade. Det varme og fuktige luften løftes opp, kjøles ned, og gir ekstra mye nedbør.

– Fra Veracuz til Tampico vil det blir krafig regn, flom og jordskred. Det er bare nær området der Katia treffer vi regner med skader på grunn av vinden, forteller Ortt.