IRMA ville dekket halve Norge. Foto: NASA
IRMA ville dekket halve Norge. Foto: NASA

Monster-Irma dobbelt så stor som hele Sør-Norge

Syklonen Irma svinger nå nordover mot Bahamas, bak følger Jose. Lenger øst herjer Katia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag morgen ligger senteret i den tropiske syklonen Irma like nord for øyene Puerto Rico.

I løpet av natten passert uværet over flere av de mindre øyene øst i Karibia. Ødeleggelsene er enorme, og myndighetene har ikke oversikt over antall døde og skadde.

Nordover

Utover dagen endrer Irma retning.

Uværet svinger litt nordover, passerer nord for Haiti og Den dominikanske republikk over Turks og Caikos-øyene fredag, nord for Cuba, og mot øygruppen Bahamas lørdag.

Det blåser nå 82 sekundmeter i middelvind, nesten 300 kilometer i timen. Storm-meteorolog Derek Ortt har beregnet at vindkastene er på 95 sekundmeter, over 340 kilometer i timen.

Dette gjør Irma til en superorkan i kategori 5, med god margin.

– Vi regner med at både den sørøstlige delen av Bahamas, og Turks og Caikos-øyene blir så godt som fullstendig ødelagt når Irma treffer. Uværet kommer også til å gjøre skader nordvest på Bahamas, sier Ortt.

IRMA er en av tre sykloner som herjer i Karibia nå. Kart: Earth Nullschool
IRMA er en av tre sykloner som herjer i Karibia nå. Kart: Earth Nullschool

Enorm

Irma er enormt stor. Satellittbildet øverst er tatt i dag, og viser at syklonen ville dekket halve Norge og vel så det.

Det regner kraftig i hele området med skyer, og selv om Cuba, Haiti og Den dominikanske republikk slipper unna den sterkeste vinden, har de mye regn i vente.

Mot Florida

I følge beregningene til Ortt fortsetter Irma mot USA.

– Vi tror Irma passerer over eller nær Florida som en orkan i kategori 4 eller 5 på søndag, og så går inn over land for siste gang i Sør Carolina mandag. Da viser prognosene at den er i kategori 3, forteller han.

IRMAs bane mot Florida. Kart: StormGeo
IRMAs bane mot Florida. Kart: StormGeo

Ortt advarer Florida mot det som venter.

– Den eksakte banen avgjør, men det er sannsynlig at ødeleggelsene blir store. Strømmen kommer til å være borte i store områder i flere dager, kanskje uker, sier han.

Sør Carolina kommer også til å få problemeer med strømforsyningen, og her vil også stormflo og oversvømmelser gjøre skader.

Tredje gang

Bare to ganger tidligere er det registrert at en kategori 5 orkan har truffet Florida.

1935: Orkanen blåste et passasjertog av skinnene nær Islamorada. Foto: Wikipedia
1935: Orkanen blåste et passasjertog av skinnene nær Islamorada. Foto: Wikipedia

Første gang var i 1935, da det som kalles Labor Day-orkanen passerte nordover langs vestkysten av Florida og traff land ved Cedar Keys.

Uværet gjorde enorme skader på veier, jernbanelinjer, bruer og bygninger. 408 mennesker omkom.

I 1992 traff orkanen Andrew.

Uværet passerte Bahamas, før det gikk inn over østkysten av Florida, krysset staten i løpet av noen timer, og fortsatte ut i Mexicogulfen. Der svingte uværet nordoer, og traff land igjen i Louisiana.

I Florida omkom 44 mennesker.

Syklonen Jose

Bak Irma følger syklonen Jose i nesten samme bane. Dette uværet forsterker seg nå, og lørdag sørger Jose for en ny runde med sterk vind og mye nedbør til de samme øyene som nå herjes av Irma.

JOSE og Katias bane de neste dagene. Kart: StormGeo
JOSE og Katias bane de neste dagene. Kart: StormGeo

Uværet er svakere enn Irma og mindre i utstrekning. Vinden kommer ikke over 54 sekundmeter. Det er heftig nok, grensen for orkan går ved 32 sekundmeter.

– I neste uke blir Jose liggende mellom Puerto Rico og Bermuda. Så er vi usikre på banen. Amerikanske modeller viser at Jose fortsetter ut i Atlanteren, europeiske modeller at den går i en krøll, sier Storm-meteorolog Sandy Delgado.

Syklonen Katia

Lenger vest er Katia på vei inn over Mexico, og har retning mot Mexico City.

– Katia er liten, men kommer til å forsterke seg de neste dagene, sier sier Delgado.

Når Katia treffer land vil hun sannsynligvis være i kategori 2, med vind opp mot 50 sekundmeter, 175 kilometer i timen, men det er en mulighet for at vinden øker enda mer.

– Prognosene viser at Katia treffer land sent fredag eller natt til lørdag ved Veracruz, sier Delgado.

Vinden minker fort når uværet kommer inn over land, det er nedbøren som er den største faren. Intensiteten i nedbøren øker fordi fjellene løfter den fuktige luften opp, og Dalgado advarer mot flom og jordskred.

– Langs kysten er vinden sterk nok til å ødelegge mindre hus, og vi regne også med oversvømmelser på grunn av stormflo, sier hun.