KLISS KLASS: Det er sånn som dette de fleste av oss kommer til å huske sommeren 2017. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KLISS KLASS: Det er sånn som dette de fleste av oss kommer til å huske sommeren 2017. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Så mye regn fikk du i august

Bare en av de store byene i Norge hadde flere dager med opphold enn med regn i sommer.

For meteorologene endte sommeren 2017 klokken åtte om morgenen 1. september. Da summerte de opp nedbøren for juni, juli og august.

Fasiten overrasker ingen av dem som hadde sommerferien hjemme i år. Vi har hatt en uvanlig våt sommer.

Det er, kanskje ikke overraskende, Vestlandet som har hatt det verst.

Kald og rekordvåt juni

Bare en gang siden målingene startet for 150 år siden har det kommet mer nedbør i Bergen i juni.

Det regnet hver eneste dag fra 1-27. juni, noe som er ny rekord i antall dager med nedbør på rad.

JUNI, nedbør som prosent av normalen

Også Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Oslo fikk mer nedbør enn normalt, men på Sør- og Østlandet var det flott de siste to juniukene.

Nord-Norge hadde også bra junivær, under normalen med nedbør, og mange dager på rad med sol og finvær midt i måneden. Men sommeren startet kaldt i nord, de første dagene i juni snødde det i Troms og Finnmark.

Kraftige byger i juli

Mye av Nord-Norge kom godt ut av juli også, med over en uke med sol og finvær fra midten av måneden.

Vestlandet hadde den kaldeste juli på over ti år. Bergen fikk bare ti dager med over 20 grader, mot hele 27 sommerdager i Oslo.

JULI, nedbør som prosent av normalen

I Bergen har ikke juni og juli vært våtere siden 1964.

Spesielt nord på Østlandet var juli våt, mange steder fikk dobbelt så mye nedbør som normalt. Natt til 24. juli gikk det et voldsomt tordenvær over Venabufjellet og inn i Nordfjord. Det bøttet ned 65 millimeter på bare 12 timer, og deler av Utvik i Nordfjord ble rasert av flomvannet.

Også på Finnmarksvidda og i Nordland var det uvanlig vått. I Meløy litt sør for Bodø falt det 154 millimeter nedbør på bare to døgn midt i måneden.

Regnet fortsatte i august

Det ble ikke skikkelig sommer i august heller.

AUGUST, avvik fra normal temperatur. 2016 i grått

Uten store høytrykk fikk de små lavtrykkene styre som de ville. Været var ustabilt, og skikkelig vanskelig å varsle. Prognosene endret seg nesten fra time til time.

Den første uken av august gjorde kraftige regnskyll det søkkvått på både på Vestlandet og i de indre områdene av Trøndelag.

Meråker fikk 40 millimeter nedbør på bare seks timer den 2. august. Den 6. august var det Bergens tur, 40 millimeter på seks ettermiddagstimer der også.

AUGUST, nedbør i prosent av normalen

Den 9. august fylte et heftig bygevær kjellere i Oslo. Bygdøy i Oslo fikk 55 millimeter på bare tolv timer.

Hele landet fikk noen fine dager inn i mellom, men regnværet kom raskt tilbake.

Fra 10. august tok lavtrykkene en nordligere bane inn i Norskehavet. Været bedret seg på Sør- og Østlandet, og det ble våtere i nord. Først i dagene 22-27. august fikk Vestlandet et snev av sommer.

De siste tre dagene av august kom et nytt kraftig lavtrykk inn i Norskehavet, og sørget for kuling og storm fra sørvest inn mot Midt- og Nord-Norge. Vestlandet fikk det igjen søkkvått.

Flere av værstasjonene både på Vest- og Østlandet fikk mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt. Oslo har ikke hatt det våtere siden 2011.

Ingen av de store byene hadde over 25 grader i august. Bergen hadde bare tre dager med temperaturer over 20 grader, Stavanger ingen.

Ingen tropenetter i august

Temperaturen for hele landet sett under ett, endte en halv grad under snittet for de siste 30 årene.

– Det blir nok husket som kjølig ja, vi hadde ikke en eneste tropenatt, altså netter der temperaturen ikke faller under 20 grader, forteller Storm-meteorolog Roar Inge Hansen.

Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland skilte seg positivt ut, her var det en grad varmere enn normalt. Det var kaldest sør på Vestlandet, Stavanger har ikke hatt en kjøligere sommer siden 2000.

Kotsøy i Sør-Trøndelag stakk av med sommerens høyeste temperatur, 28,5 grader den 21. juli.

– Men før sommeren offisielt startet 1. juni hadde flere steder på Østlandet over 30 grader. Sigdal i Buskerud hadde 31,8 grader 27. mai, sier Hansen.

Våtest sommer i sør, tørrest i nord

I Bergen så 2017 lenge ut til å sette ny rekorden for sommernedbør, men den siste uken ble for tørr. En kraftig byge om morgenen den 30. gjorde at mange fikk nytt håp, men det kom langt fra nok.

BERGEN fikk ingen ny rekord

Bergen endte på 778 millimeter fra 1. juni til 31. august. Det kom hele 65 prosent mer enn normalt, bare 32 millimeter manglet på rekorden fra 1964.

Sommeren er 93 dager lang, og regnbyen i vest fikk regn i 71 av dem. Hele 75 prosent av sommeren var grå og vått.

I årene 2002 til 2016 kunne bergenserne nyte 36 dager med minst 20 grader. I år måtte de klare seg med bare 19.

Tromsø fikk minst nedbør av de store byene, 213,8 millimeter, noe som er omtrent som normalt. Det regnet i 65 av de 93 dagene, 70 prosent grå sommer altså.

Tromsø har normalt 12 dager med over 20 grader i løpet av sommeren, i år fikk byen 11.

Av de byene vi har sjekket hadde Hamar flest dager med oppholdsvær. Det regnet i 44 dager, 47 prosent av sommeren. Men når det regnet så regnet det skikkelig, Hamar endte på 261,2 millimeter.

Hammerfest hadde 57 dager med regn, 61 prosent våte dager altså.

Bodø hadde 50 dager med regn, 54 prosent våte dager. Normalt er det 17 dager med over 20 grader her, i år kunne bodøværingene nyte sommervarme i 14 dager.

Trondheim hadde 54 dager med regn, 58 prosent våte dager. Trønderne har hatt 37 dager med sommervarme i snitt de siste årene, i år viser statistikken 33 dager med over 20 grader.

Stavanger hadde 71 dager med regn, hele 76 prosent av sommeren var altså våt. Det kom 57 prosent mer nedbør enn normalt, og Stavanger tangerte nedbørrekorden sin fra 1952.

Mangelen på sommervarme var nok det verste. Normalt er det 25 dager med minst 20 grader i Stavanger, i år måtte siddisene klare seg med bare sju.

Kristiansand hadde 46 dager med regn. 51 prosent av sommeren var våt, men det kom bare 16 prosent mer nedbør enn normalt. Sørlandet er selve solkysten, men ikke i år. De siste årene har det vært 47 dager med minst 20 grader her, i år bare 34.

Oslo hadde 50 dager med regn, 48 prosent over normalen, 54 prosent av sommerdagene var våte.

Trøsten er at det regnet mer enn dobbelt så mye i Bergen, og at Oslo fikk hele 57 dager med minst 20 grader. Det normale er 63.