I første del av den kommende uken, må de fleste nordmenn belage seg på høstvær.

– Det kommet et omfattende og kraftig lavtrykk fra Norskehavet som fører til mye vind og nedbør, spesielt på Vestlandet og i Nordland, sier vakthavende meteorolog ved Storm, Roar Teigen, til TV 2 og legger til:

– Men det blir ikke fint vær noe sted.

Det er Østlandet som får det beste av det dårlige været.

Ikke pakk bort sommerklærne

Men selv om det kommer høstvær de neste dagene, så har ikke Teigen avlyst sommeren helt ennå.

– Det er ikke uvanlig at det kommer noen høstlige dager nå på sensommeren, og det er grunn til å tro at været tar seg opp i løpet av uken. Både torsdag og fredag er det flere steder i landet som kan oppleve å få noen gode grader på 20-tallet på ettermiddagen.

Han forklarer at det mot slutten av uken kommer et høytrykk fra Nord-Europa som kan gi Sørlandet finværet tilbake før høstmåneden september gjør sin entré.

Nord-Norge derimot, må nok se litt lenger etter sommerværet.

– Det blir neppe sommer i Nord-Norge igjen. Det ser ut til å bli nokså ustabilt vær der. Øst-Finnmark kan være noe heldigere og få ganske behagelige temperaturer.

For Bergen sin del kan nedbøren innebære en mindre glamorøs rekord.

Søkkvåt sommer

Bergen er et eget kapittel for seg selv.

– Det mangler 75 mm nedbør i august for at sommeren i Bergen skal bli den våteste noensinne, sier Teigen.

Om det regner nok innen torsdag morgen 31. august, som er tidspunktet for når man slutter å måle, vil rekorden fra 1964 stå for fall. Den gang regnet det hele 810 millimeter i løpet av sommermånedene.

– Det er en mulighet, for det er ventet mye nedbør tirsdag og onsdag.

– Uflaks i Spania

I så fall har bergenserne opplevd den våteste sommeren i historien – eller i hvert fall siden man begynte å måle i 1903.

Hvis du skal jakte skikkelig sommer, så kan du også se bort ifra de åpenbare feriestedene som Spania, Portugal og Italia. Der blir det ikke mye bedre enn de beste stedene i Norge.

– Det blir regn og tordenvær ved mange av de mest populære feriestedene. Uflaks for dem som har dratt til Alicante for å forlenge sommeren. Det blir også ganske ustabilt i uken ned mot Hellas og Kroatia også.

Det beste ferievalget til uken vil være storbyer som Paris og Berlin, hvor det er meldt mye bra vær.