Sommerværet ser ut til å lure oss igjen.

– Et lavtrykk som i gårsdagens prognoser skulle gå øst for oss og inn i Sverige søndag, kommer i stedet rett inn mot Sør-Norge, sukker Storm-meteorolog Stig-Arild Fagerli.

Slik det ser ut nå, skyer det til fra sør utover kvelden lørdag. Nedbøren kommer inn sør på Vestlandet ved midnatt lørdag, og trekker nordøstover i løpet av natten.

Søndag morgen får vi spredt regn fra Sognefjorden og sørover, på Sørlandet, og på Østlandet sør for Oslo.

Nedbøren fortsetter nordøstover, men løser seg etter hvert opp, men søndag kveld blir også grå, med spredte byger sør for Stad og Dovre.

Det beste været søndag er det Midt- og Nord-Norge som får, ingen nedbør og mye sol.

– Bor du i Sør-Norge må du satse på lørdag, oppfordrer Fagerli.

Midt-Norge får fint vær både lørdag og søndag. I Nord-Norge kommer det opp et lavtrykk fra sørøst, som gir regn først i Finnmark, og så videre sørover i Nordland.

– Været bedrer seg utover dagen i nord, først i Nordland, sier Fagerli.

Fin tirsdag ...

Det meste av Sør-Norge fikk en brukbar start på uken. Det gikk noen regnbyger her og der, men på Østlandet steg temperaturen opp til 22 grader flere steder.

Bygene var veldig lokale. Gjerstad i Aust-Agder, litt inn i landet mellom Kragerø og Risør, topper nedbørlisten med hele 33,6 millimeter. Mye mer enn stasjonene i nærheten.

– Årsaken er et kraftig tordenvær som gikk sørover, rett over Gjerstad, og ut i Skagerrak mandag kveld, forklarer Fagerli.

RADAREN viser bygene mellom kl 14 og midnatt mandag

I dag slipper det meste av Sør-Norge helt unna nedbør. Høytrykket ute i Norskehavet har lagt seg inn over land.

– Vi har lettskyet pent vær i dag, og får temperaturer over 20 grader i mye av landsdelen, forteller Fagerli.

Fra Trøndelag og nordover øker det på med skyer, og det blir en og annen regnbyger langs kysten av Troms og Vest-Finnmark. I Varanger går det også noen byger, men de gir seg utover dagen.

– Det er lite vind i nord, og også her kan temperaturen stige litt, sier Fagerli.

... og flott onsdag

Onsdag siger det et lite lavtrykk inn mot Nordland fra nordvest, resten av landet får fortsatt fint høytrykksvær.

– Nordland får en skyet dag. Den starter med regnbyger, som går over til sammenhengende regn utover ettermiddagen og kvelden. Regnet gjør at temperaturen synker litt, forteller Fagerli.

Det kommer en og annen byge i Troms og Finnmark også, men her titter solen frem og temperaturen kan stige et lite hakk til.

– Trøndelag får det for det meste skyet. De blir flest skyer i nord, og til kvelden kommer det inn litt regn også der. Ellers i Sør-Norge blir det fint vær, mye sol og fortsatt i overkant av 20 grader, sier Fagerli.

To grå dager

Torsdag kommer det inn et svakt nedbørområde mot Sør-Norge.

NEDBØR frem til midnatt søndag

– Det blir fint nord på Østlandet og fra Trondheimsfjorden til Sognefjorden både torsdag og fredag. men lenger sør blir det skyet, og regn i perioder. Ved Stad øker vinden på til liten kuling fra nordøst på torsdag, forteller Fagerli.

Utover fredag bedrer været seg, og fredag kveld er det opphold og fint i hele Sør-Norge.

Torsdag får de indre områdene av Troms og Finnmarksvidda regn, og fredag brer nedbøren seg utover mot kysten. Da øker også vinden på, opp i stiv kuling fra nordøst langs kysten.

Nordland har en del skyer og småregn først på dagen torsdag, og fredag skal det regne litt i de indre områdene i Ofoten og Salten.

– Ellers blir det opphold og litt sol, sier Fagerli.

Regnrekord likevel?

Bergenserne har ikke opplevd en våtere sommer siden 1964. Da falt det totalt 810 millimeter nedbør fra 1. juni til 31. august.

Juni var skikkelig ille i regnbyen, bare en gang siden målingene startet for 150 år siden har det kommet mer regn. Det regnet hver eneste dag i fra 31. mai til 27. juni, og byen satte ny rekord i antall dager på rad med nedbør i juni.

Juli er ofte våt i Bergen, og årets utgave var ikke noe unntak. Det falt ti prosent mer regn enn normalt. Gråværet fortsatte i august, og sommeren 2017 klatret opp til andreplass, bare 1964 er våtere..

Frem til i dag er det kommet 734,8 millimeter nedbør i Bergen, 75,2 millimeter igjen til rekorden altså. Det er ganske mye på halvannen uke, men langt fra umulig.

BERGEN: Så mye har det regnet siden 1. juni

– For de som gjerne vil ha rekord er regnværet vi får inn søndag godt nytt, og slik det ser ut nå fortsetter bygeværet i sør også inn i neste uke, sier Fagerli.