Det siste døgnet toppet Oslo nedbørlisten. Tryvannshøgda i Oslo endte på 42,2 millimeter, foran Tveitsund i Telemark med 31,1 og Lillehammer med 30,5.

Blindern i Oslo fikk 29,4 millimeter.

– I Tveitsund kom det meste av nedbøren i løpet av timen mellom 20 og 21 i går. Tryvannshøgda fikk 39,5 av de 42,2 millimeterne på de seks timene mellom klokken 20 og to i natt, forteller Storm-meteorolog Cecilie Villanger.

Regnværet i går og i natt var heftig for å være Østlandet. I Oslo kom det en tredjedel av det som normalt faller i løpet av hele august, på Lillehammer nesten halvparten.

Det kom likevel mindre nedbør enn prognosene viste.

– Nedbørområdet beveget seg litt raskere nordover enn vi trodde det ville gjøre, og da faller det mindre nedbør på hvert sted, forklarer Villanger.

Nedbørområdet kom inn over Sørlandet tirsdag ettermiddag, passerte Oslo mellom klokken halv ni i går kveld og to i natt, og lå sør i Nordland onsdag formiddag.

RADAREN viser hvor det regnet mellom klokken 15 i går og 6 i morges

Vi har flere våte dager i vente denne uken, og det er ikke bedring i sikte i neste uke. Tvert i mot.

Syklonen Gert

Den tropiske syklonen Gert er på vei nordover utenfor østkysten av USA. Akkurat nå ligger den øst for Washington DC.

GERT fotografert tirsdag. Foto: NASA
GERT fotografert tirsdag. Foto: NASA

Vindhastigheten er oppe i 41 sekundmeter, nesten 150 kilometer i timen, noe som gjør Gert til en tropisk orkan i kategori 1.

– Vi venter at den øker i styrke til en kategori 2 orkan i løpet av dagen, forteller Storm-meteorolog Sansy Delgado.

Uværet treffer verken USA eller Canada, men fortsetter nordøstover. I helgen passerer den sør for Island, tirsdag kan vi få den rett i fleisen.

SYKLONEN GERT, fra onsdag til mandag

– Banen er foreløpig usikker. Noen prognoser viser at restene etter Gert treffer Vestlandet tirsdag, andre at uværet passerer Skottland og går inn over Danmark, forteller Villanger.

Det er ikke mye vind igjen i uværet når det treffer, men slike syklonrester er skikkelig våte.

– Vi kan få 60-70 millimeter i løpet av døgnet fra tirsdag til onsdag, advarer Villanger.

Vått i nord, flott onsdag i sør

Men først skal vi altså gjennom resten av denne uken.

Det er nå slutt på regnværet på Sør- og Østlandet, himmelen er blå og solen skinner.

– Temperaturen stiger opp til rundt 23 grader i dag, forteller Villanger.

Nord på Vestlandet går det noen kraftige tordenbyger onsdag formiddag, men de gir seg utover dagen.

Det er Trøndelag og Nordland som får den våteste onsdagen, også her kan det komme 30-40 millimeter nedbør. Regnværet fortsetter nordover, og går inn i Troms i kveld.

Før nedbørområdet når frem er det sol og fint vær både i Troms og i Finnmark.

Ny runde i sør torsdag

Torsdag sender en lavtrykk ved Færøyene et nytt nedbørområde inn mot Sør-Norge.

– Det treffer Vestlandet natt til torsdag, og torsdag morgen regner det og blåser liten til stiv kuling fra sør på hele Vestlandet, forteller Villanger.

På Sør- og Østlandet starter torsdag med oppholdsvær, men så smeller det på nytt. På den fronten som kommer inn mot Vestlandet utvikler det seg et nytt lite lavtrykk vest for Danmark.

– Det kommer inn over Sørlandet i løpet av formiddagen, og kan gi så mye som 40-50 millimeter nedbør på bare 12 timer i Agderfylkene og i Telemark, advarer Villanger.

Østlandet får regn fra torsdag kveld.

Fin torsdag i nord

Trøndelag får en fin torsdag, og det blir etter hvert også sol i Nordland.

– De høyeste temperaturene torsdag er det nok Trøndelag som stikker av med, sier Villanger.

Lavtrykket som ligger utenfor kysten av av Troms og Finnmark først på dagen går inn i Barentshavet, og været bedrer seg utover dagen også i Troms. I Finnmark henger det nok igjen noen byger det meste av torsdagen.

Grå fredag

Lavtrykket ved Færøyene blir liggende der også på fredag, samtidig med at det oppstår et nytt lavtrykk over Skottland.

– Fredag blir en skyet dag med regn og regnbyger i Sør-Norge. Vinden kan komme opp i liten kuiling fra sørlig kant, sier Villanger.

Fra Trøndelag og nordover blir det stort sett opphold, og noen gløtt av sol.

Grå og våt helg

Natt til lørdag slår lavtrykket ved Færøyene seg sammen med lavtrykket over Skottland, og går inn over Sør-Norge.

– Vi får bygevær i hele landsdelen, men flest byger på Vestlandet. På Sørlandet kan vinden komme opp i liten kuling fra sørvest, sier Villanger.

Det meste av Nord-Norge får oppholdsvær.

– Finnmark kan få litt regn nå og da, og i Nordland begynner det å regne om kvelden etter hvert som lavtrykket lenger sør går nordover, forteller Villanger.

Søndag er nedbøren kommet seg nordover til de indre områdene av Troms og Finnmark. Det er her det blir våtest, men også kysten i nord får noen byger.

Også Vestlandet får bygevær søndag. Båtfolket må forberede seg på vind opp i liten kuling fra nordvest lengst sør på Vestlandet og på Sørlandet.

– Sør- og Østlandet blir stort sett liggende i le for bygeværert, men luften er så ustabil at det kan danne seg tordenbyger om etermiddagen, advarer Villanger.

Vi må se langt etter sommertemperaturer i helgen. Østlandet får det varmest, men vi kan ikke vente oss mer enn mellom 17 og 19 grader.