– Varmen tørker ut både jorda og vegetasjonen og skogbrannfaren er stor, sier meteorolog Henriette Skaret i StormGeo til TV 2 tirsdag morgen.

Det siste døgnet har flere skogbranner herjet blant annet Kroatia, der norske turister forteller om en branner som rammet områdene rundt Split, og i Italia og Montenegro.

I kartet øverst i artikkelen kan du se hvordan EUs skogbrannvarslingssenter anser skogbrannfaren.

Sjekk skogbrannfaren i Europa her.

Jo mørkere farge, desto høyere fare for skogbrann.

– Ikke tegn til nedbør

Spesielt Spania, Frankrike, Italia og landene ved Adriaterhavet er akkurat nå svært tørt og dermed også utsatt for branner.

– Det har jo vært en hetebølge i Spania den siste tiden, og det er fortsatt varmt med 30 til 40 grader i sørlige deler. Varmen, kombinert med lite eller ingen nedbør, gjør skogbrannfaren stor både i vestlige og østlige deler av Sør-Europa, sier meteorologen.

I Italia er det kun de nordligste delene som har fått nedbør, og dermed er også store deler av Italia så tørt at det lett kan bryte ut branner.

– Også i Kroatia ser vi at det ikke er tegn til nedbør av betydning, så det er i allefall ikke regn som kommer til å slukke brannene der. I innlandet i Kroatia skal det også bli varmere, opp mot 36 grader i Zagreb mot slutten av uken. Det er hele 10 grader varmere enn normalt, sier Skaret.

Montenegro ber om hjelp

Også i Montenegro herjer skogbranner. Ifølge AFP er halvøyen Lustica hardt rammet og situasjonen ble mandag karakterisert som alvorlig.

– Situasjonen på Lustica er kritisk. Innenriksdepartementet i Montenegro har bedt EU om å aktivere sin beredskap for å få slukket brannen, sier Kroatias regjering i en uttalelse.

Borgermesterne i kystbyene Kotor, Tivat og Herceg Novi ber regjeringen søke bistand fra nabolandene Kroatia, Bosnia og Serbia - og ber spesielt om brannhelikoptre.

Sjekk hvordan ferieværet blir der du er på Storm.no