Skal du på ferie til Spania eller Portugal denne uken, må du forberede deg på høye temperaturer.

Denne uken er det ventet opp mot 42 grader på det varmeste i de to ferielandene.

– Det er en ny hetebølge på vei, og det vil bli over 40 grader i de indre delene av Portugal og Spania. På det varmeste viser det 42 grader, sier Cecilie Villanger, vakthavende metorolog ved Storm.

Mandag og tirsdag denne uken er det ventet tett opp mot 40 grader i de sørlige, indre delene av Spania og Portugal, mens på onsdag er det ventet temperaturer godt over 40 grader. Den ekstreme varmen vil avta frem mot helgen.

– Den varme luften kommer stigende nordover fra Afrika og innover Spania og Portugal, forklarer Villanger.

Ifølge prognosene til meteorologene i danske TV 2 kan temperaturen stige til 47 grader i de sørlige delene av Spania og Portugal i midten av denne uken.

Den danske TV-kanalen melder at hetebølgen vil være så sterk at den kan slå varmerekordene i både Portugal og Spania, som er på henholdsvis 47,4 og 47,2 grader.

Også varmt i storbyen

Det er også varmere enn normalt i andre deler av Spania denne uken.

– I Madrid er det ventet mellom 35 og 36 grader fra onsdag denne uken, og det er 5 - 6 grader over normalt for årstiden. Det er betydelig varmere enn normalt, og i en storby vil 36 grader være nesten ulevelig, sier Villanger.

I turistområdene langs sørkysten av Spania er det også varmt, men ikke ekstremvarme: Ute langs kysten, for eksempel i Malaga, vil varmeste temperatur denne uke være rundt 30 - 32 grader.

Kan komme ny runde neste uke

Dette er ikke første gang i år det er over normalen varmt i Spania: Rundt Sankthans var det også hetebølge i landet.

– Da var det også temperaturer rundt 40 grader, og det var 10 til 12 grader over normalen for årstiden, sier meteorologen.

Forrige hetebølge varte i omtrent en uke, mens denne ukens hetebølge er ventet å vare i kun et par dager.

– Men det kan komme en ny runde med ekstremvarme neste uke i samme område, hvor temperaturene kan komme over 40 grader igjen, sier Villanger.

Hold deg i skyggen

Meteorologen har følgende råd til hvordan man skal takle ekstremvarme på ferie:

– Man bør ikke være mye ute midt på dagen. Det er grunn til at spanjolene har siesta. Hold deg i skyggen eller innendørs på den varmeste tiden på døgnet. Og om det blir for varmt i de indre delene av landet, så er det svalere ved kysten eller opp i høyden, sier Villanger

– Du bør også få i deg masse vann, og det er ikke farlig om man spiser to is på dager som dette for å kjøle seg ned, legger hun til.