For mange starter den første ordentlige ferieuken mandag.

Og for noen starter uken med knallvær:

– Den varmeste luftmassen kommer over Vestfold, sørlige Buskerud og østlige Telemark. Her kan man se tyvetallet dersom man slipper unna bygene som også truer store deler av landet, sier Storm-meteorolog Stig-Arild Fagerli søndag kveld.

Mens resten av landet må forvente både byger og bare helt greie temperaturer de to-tre første dagene av uka, vil trolig østlige deler av Finnmark også få temperaturer på tyvetallet, sier Fagerli.

Bra i Sør-Norge

I Midtnorge ligger det et nedbørsskille ved Trondheimsfjorden. Nord for Trondheimsfjorden blir det stabilt og lite byger mandag. Men sommertemperaturer blir det ikke denne uka.

– Det er kjølig for årstiden. Kald luft fra havet vil neppe gi mer enn 11-12-13 grader i dette området, sier meteorologen.

Sjekk hvordan været blir akkurat der du bor!

For store deler av Vestlandet har dagen i dag minnet mer om høstvær enn julivær. Ikke særlig stas - men det positive er at morgendagen kan bli en positiv opplevelse, mener Fagerli.

– Det høres kanskje rart ut, men selv om det ikke blir sommerlig verken temeperaturmessig eller værmessig, kan faktisk morgendagen bli en liten opptur, mener han.

Tirsdagen ser bedre ut for Sør-Norge. En høytrykksrygg som kommer inn fra vest vil gi bedre muligheter for å nyte både sol og varme.

– Det vil fortsatt være gode muligheter for temperaturer over tjue grader på Sørlandet og vestlige og sørvestlige deler av Østlandet tirsdag. Det blir fremfor alt mindre skyer og mindre nedbør i hele Sør-Norge, forteller meteorologen.

– Rotete vær

Norge sett totalt er likevel ikke mye å juble over rent værmessig denne uken. Det ser heller ikke ut til at helgen blir noe supersommer-helg.

– Helgen blir mer ustabil. Det kommer en ny front inn over landet med nedbør fra vest. Så kommer det høytrykk forbi, som følges av lavtrykk og det blir rett og slett ganske rotete vær inn i helga.

Grunnen til det, finner meteorologen ved Azorene i Atlanterhavet. Dit ser nemlig værekspertene for å finne ut hva som vil skje i luften over Skandinavia.

– Hele uken ligger det et høytrykk over Azorene vest for Portugal. Når det er slik, blir Skandinavia ofte påvirket av lavtrykk. Ved å se på hvordan trykksystemene i dette området fungerer, kan vi se hvordan være blir i Skandinavia.

– Hva kan du se av været over Azorene nå da?

– Akkurat nå ser vi dessverre at det ikke ligger noen langvarig tørr og varm periode for oss her oppe i Norge, sier Fagerli.

Men:

– Det typiske for sommeren er at det skifter fort. Så er man heldige kan dette snu seg fort, trøster meteorologen.

Sjekk været der du er eller der du skal på ferie hos Storm.