Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med solkrem kan du nyte sommeren uten å bli brent.

Uten krem, bombarderes huden din av UV-stråler fra sollyset. Litt UV-lys trenger vi, det får kroppen til å danne D-vitamin.

Men for mye er farlig. Du blir ikke bare brent, over tid blir huden din rynkete, du får pigmentflekker, og du kan ende opp med hudkreft.

Avobenzon

Det magiske stoffet i solkrem heter avobenzon. Når solen skinner gjennom stoffet omdannes UV-strålene til varme, og når ikke frem til huden din.

DEN KJEMISKE STRUKTUREN til avobenzon.
DEN KJEMISKE STRUKTUREN til avobenzon.

Avobenzon ble oppdaget tidlig på 70-tallet, og godkjent til bruk i 1988. Nå er stoffet det mest brukte UV-filteret i solkrem, leppe-pomade og kosmetikk.

Men er det helt trygt?

En forskergruppe har undersøkt stoffet, og funnet ut at det brytes ned og omdannes under spesielle forhold, skriver PhysOrg. Stoffene som da dannes, er giftige.

Klorvann

Forskerne fra Lomonosov universitetet i Moskva i Russland undersøkte hva som skjedde med avobenzon når det ble utsatt for klorvann og sollys. Altså nettopp slik det er på hunden din når du bader i et utendørs badebasseng.

DEN KJEMISKE STRUKTUREN til fenol og acetyl-benzen.
DEN KJEMISKE STRUKTUREN til fenol og acetyl-benzen.

Resultatene deres er urovekkende. Det skjedde en kjemisk reaksjon, der det ble dannet blant annet fenoler og acetyl-benzener. Disse stoffene er giftige, og blir enda skumlere når de binder seg til klor fra vannet.

I noen badebasseng blandes det kobbersalter i vannet, for å gi det en innbydende lyseblå farge. Da kan avobenzon ende opp som bromoform, som kan påvirke lever og nyrer, og gi nerveskader.

Bromoform fordamper lett, og du kan både puste stoffet inn og få det i deg gjennom huden.

– Det er viktig å studere hva som kan skje når helt vanlig kosmetikk brytes ned. De stoffene som dannes er ofte både giftige og skadelige, sier Albert Lebedev, som er en av forskerne bak rapporten.

Forskningsrapporten er publisert i tidsskriftet Chemosphere.

Ta pauser

UV-strålingen deles i tre grupper, UVA, UVB og UVC.

UVC-strålene stoppes høyt oppe i atmosfæren. Ozonlaget stopper mye av UVB-strålene, mens UVA-strålene når helt ned til bakken. Illustrasjon: Basert på NASA
UVC-strålene stoppes høyt oppe i atmosfæren. Ozonlaget stopper mye av UVB-strålene, mens UVA-strålene når helt ned til bakken. Illustrasjon: Basert på NASA

UVC er dødelig, men absorberes heldigvis i atmosfæren og når aldri ned til bakken. Det er UVB som gjør oss brune, og solbrent om vi er for lenge ute i solen. UVA gjør oss også brune, men ikke så lett brent.

Det er derfor UVB solkremene er laget for å stoppe, mye av UVA-strålingen går rett gjennom mange av kremene. Smører du deg så godt at du kan være lenge ute i solen, kan du derfor få i deg mer UVA enn om du ikke hadde smurt deg i det hele tatt.

Legene mistenker at det er UVA som er den viktigste årsaken til føflekkreft, og anbefaler derfor at du ikke bare satser på solkrem. Smør deg, og kos deg ute i solen, men sørg også for å ta pauser i skyggen.

Resultatene til de russiske forskerne er en ny grunn til å ikke satse alt på solkremen. Sol deg i korte perioder, dekk deg med klær, og slapp av under en parasoll eller under et tre.