Det eneste Storm-meteorolog Olav Krogsæter turde å love Sør-Norge i går, var bedring mandag, og så sol og finvær tirsdag og onsdag.

Sent onsdag kveld så det ut til at et lavtrykk sør for oss skulle klare å snike seg inn over Sør-Norge.

I dag er han optimist.

– Vi er fortsatt ikke bombesikre, men det ser ut til at høytrykket som er på vei inn over Skandinavia klarer å holde lavtrykket i sør unna også torsdag og fredag, forteller han.

Kysten fra Rogaland til Oslofjorden kan få noen skyer og kanskje litt nedbør, men det aller meste av landet kan se frem til en fin slutt på uken.

Iskald natt, varm dag

Natt til i dag var langt fra sommerlig. Rena i Hedmark hadde helt ned i minus 3,2 kuldegrader i natt.

Solen fikk temperaturen raskt opp, klokken ti var det ti varmegrader på Rena, og den passerer nok 15 grader ganske raskt.

Det er noen skyer inne i fjordene og oppe i dalene i Sør-Norge først på dagen tirsdag, men de forsvinner og er i gang med det som blir en fin dag i sør.

– Drammen var varmest i landet i går med 21,5 grader, og det blir minst like varmt i dag, sier Krogsæter.

Fra Stad og nordover er det flere skyer tirsdag, og det går en og annen regnbyge.

NEDBØR frem til midnatt fredag

– Færre byger utover dagen i Midt-Norge og Nordland, og tørt i innlandet i Nordland og Troms, så tirsdagen blir ikke så verst i nord heller, sier Krogsæter.

Det blåser opp i kuling fra nord, så i Nord-Norge faller temperaturen litt i forhold til i går.

Fin onsdag i sør

Onsdag siger høytykket enda lenger østover, men senteret ligger fortsatt vest for oss. Rundt høytrykk blåser det med klokken, og det betyr vind fra nordvest inn mot Nord-Norge.

– Pålandsvinden gir en del skyer, og det kan komme litt regn fra Nordland til Troms, sier Krogsæter.

Sør-Norge får en fin dag, enda litt varmere enn tirsdag.

– Lavtrykket som lurer sør for oss kan gi noen skyer lengst sør i Rogaland, Agder og Telemark om kvelden, og langs Sørlandskysten øker vinden på til liten kuling fra øst og nordøst, forteller Krogsæter.

Flott slutt på uken

Høytrykksryggen blir liggende over Midt- og Nord-Noreg helt frem til lørdag, og gjør at vi har fint sommervær i vente.

Det blir fortsatt litt varierende skydekke i Nord-Norge torsdag, men solen titter frem. Fra Trøndelag til Hordaland blir det fint, og også Østlandet kan se frem til en fin og varm torsdag, med temperaturen godt over 20 grader.

– Fra Rogaland til Telemark blir det noen skyer, og vi kan få litt regn her og der.

Kampen mellom høytrykket i nordvest og lavtrykket sør for oss, gjør at vinden øker til østlig stiv kuling langs Sørlandskysten både torsdag og fredag.

Fredag blir nok en fin dag fra Bergen og Oslo, og nordover. Finnmark får fortsatt en del skyer, og lengst sør i Sør-Norge kan det forsatt komme en og annen regnbyge.

– Temperaturen stiger enda noen grader i hele landet, og kan komme over 25 grader i Sør-Norge og opp i 20 grader helt nord til Troms, sier Krogsæter.

Kraftig pollenspredning

Det tørre og varme været har satt fart i pollenspredningen.

Nå er det gresset som blomstrer, og det er varslet kraftig spredning sør på Øst- og på Sørlandet både tirsdag og onsdag. I resten av Sør-Norge er det moderat spredning.

Her finner du oppdatert pollenvarsel, og gode råd.

Best helgevær lengst nord

Slik det ser ut akkurat nå, beholder vi ikke finværet lørdag og søndag.

Lavtrykket sør for oss blir liggende inn i helgen, og det er mulig at det får hjelp av et nytt lavtrykk, som kommer inn fra vest og slår seg sammen med det på lørdag.

– Det er mulig at høytrykket fortsatt klarer å holde nedbøren unna, men sjansen for regn i Sør-Norge øker utover i helgen, sier Krogsæter.

Høytrykket i nord dytter lavtrykkene så langs sørover at du må være forberedt på mye dårlig vær også sørover i Europa.

I dag går det kraftige tordenbyger nord i Spania, vest i Frankrike, nordøst i Italia og i Kroatia.

Vi du være garantert sol hele helgen må du enten nordover til Finnmark, langt sør eller langt øst i Middelhavet.