Det er ikke veldig gode værnyheter for de fleste av oss sankthansaften, men nordlendingene kan glede seg til en fin midtsommerkveld i midnattsol.

Finest i nord

– Hele Nordland får stort sett sol, og lite nedbør, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Henriette Skaret, til TV 2.

Det er mulig det kommer noe nedbør i sørlige deler av Nordland i løpet av kvelden, men ellers blir det fint i hele fylket.

– Temperaturen stiger og det kan bli 15-16 grader i Nordland, sier Skaret.

Lenger nord blir det også oppholdsvær, men betydelig kaldere.

– Det kan være lurt å tenne bål for å holde varmen, for temperaturene kan ligge mellom 6 og 10 grader i Troms og Finnmark. Men det blir opphold og det kan bli lettere skydekke utover kvelden, sier Skaret. Langs kysten fra Lofoten til Troms kan det imidlertid blåse opp til liten kuling.

Grått og vått i Sør

I Sør-Norge må de fleste belage seg på en fuktig sankthans.

– Det er ikke de beste nyhetene for Sør-Norge. Hele Sør-Norge blir preget av et lavtrykk som er på vei inn over oss fra Island, men enkelte steder letter det mot kvelden, sier meteorologen.

SANKTHANS: Kartet viser nedbøren fra kl 17.00 til 21.00 fredag kveld. Det er opphold over deler av Sør- og Østlandet, men det vil fortsatt være overskyet.&nbsp;<br>Der nedbøren er rød vil det regne 8 - 12mm nedbør de siste 6 timene.
<br>&nbsp;
SANKTHANS: Kartet viser nedbøren fra kl 17.00 til 21.00 fredag kveld. Det er opphold over deler av Sør- og Østlandet, men det vil fortsatt være overskyet. 
Der nedbøren er rød vil det regne 8 - 12mm nedbør de siste 6 timene.
 

Skaret sier det kommer til å regne stort sett hele dagen, men det blir noe lettere utover ettermiddag og kveld på Sørlandet og Østlandet. Vestlendingene må regne med regn hele kvelden også.

– Sørlandet får gløtt av sol på sankthanskvelden. I øst kan det også lette, men det vil være overskyet.

Trøndelagsfylkene får også nedbør fredag. Nedbøren over Sør-Norge trekker nordover, så på kveldstid må trønderne regne med regn.

Regn hver dag i juni

Vestlandet har hatt en våt junimåned, og sankthans blir ikke noe bedre.

– Det kommer ikke mye nedbør, men det vil regne stort sett hele dagen og kvelden, sier Skaret.

Og regnet vil trolig fortsette de nærmeste dagene.

Ikke siden 1952 har det vært så mange junidager med sammenhengende regn, melder Bergens Tidende. Den tvilsomme rekorden kan også bli enda mer omfattende.

Ifølge værentusiast Robert Næss er det ikke så uvanlig at det regner mange dager i juni, det oppsiktsvekkende er at det skjer sammenhengende.

– Det er kun én gang tidligere siden midten av 1850-tallet at vi har vi opplevd det, og det var i 1952. Da var det regn hver dag fra 1. til 24. juni, sier han.

For juni måned som helhet er det 1994 som har vært våtest, med 29 regndager. Hvis langtidsvarselet slår til, kan rekorden ryke.

Så langt i år har det blitt registrert nedbør i 134 av 171 dager Bergen.