Den enorme breen som dekker Antarktis er i stadig bevegelse.

De siste seks dagene har riften i ishyllen, som er på størrelse med Akershus fylke, vokst med hele 17 kilometer, melder CNN.

I januar varslet forskerne som overvåker ishyllen, at den trolig ville løsne i løpet av de neste månedene.

Nå er det kun 13 kilometer med is som holder den enorme ishyllen fast til kontinentet, skriver forskerne som overvåker området i en pressemelding.

I januar var det 20 kilometer.

Nå har issprekken også endret retning.

– Sprekken ser ut til å ha endret retning mot forsiden av isen, som er en indikasjon på at den vil løsne i nærmeste fremtid, sier sjefsforsker Adrian Luckman, ved britiske-ledede Project Midas, som har overvåket hyllen siden 2014.

Nøyaktig når den løsner er likevel vanskelig å spå.

– Men det er lite man kan gjøre for å forhindre at isberget løsner, sier Luckman.

Larsen B kollapset

Larsen C er den nordligste ishyllen i Antartkis. Det har vært en stor sprekk i den i flere tiår, men nå har revnen vokst inn i områder med mykere is, og utvider seg raskt.

Forskere har holdt et spesielt øye med Larsen C etter at Larsen B, plutselig kollapset i 2002.

Isområdet som vil løsne er på cirka 5000 kvadratkilometer, som er omtrentlig på størrelse med Akershus fylke.

– Når det løsner vil Larsen C-hyllen miste omkring 10 prosent av sitt området. Dette vil endre landskapet i Antarctic Peninsula, skriver forskerne.

Krise i Arktis

I en ny rapport fra WWF kommer det frem at forskere mener Arktis er i en historisk krise. Det skriver NRK.

Rapporten oppsummerer senere års forskning på konsekvensene av arktiske klimaendringer. Endringer i og rundt iskanten nevnes som spesielt alvorlige, og WWF mener man nå kan slå fast at isavhengige arter som narhval, isbjørn og klappmyss vil oppleve voldsomme reduksjoner i sine leveområder i årene framover.

– Det foregår akkurat nå et økologisk skifte av helt historiske dimensjoner. Det er vanskelig å overdrive alvoret, de fantastiske artene i Arktis er i en historisk krisesituasjon, sier miljøpolitisk leder Ingrid Lomelde til NRK.