Ifølge Pollenvarslingen, fra Astma- og Allergiforbundet (NAAF), er det kraftig spredning av bjørkepollen på Østlandet (med Oslo), på Sørlandet og i Rogaland onsdag og torsdag.

På spredningsskalaen er kraftig spredning det nest høyeste nivået.

I Hordaland og Sogn og Fjordane blir det moderat spredning av bjørkepollen, mens i Indre Østlandet får man moderat spredning av salix.

– Dra til legen!

Hvert år rammes rundt én million nordmenn av mer eller mindre alvorlig pollenallergi, og får plager som rennende nese, kløende øyne og nese.

Ingen data tilgjengelig på nåværende tidspunkt. Prøv igjen senere.
Laster pollenkart
 • Or
 • Hassel
 • Bjørk
 • Salix
 • Gress
 • Burot
 • Ingen
 • Beskjeden
 • Moderat
 • Kraftig
 • Ekstrem
Or

Og har du ikke begynt med medisinering enda, er det på høy tid å finne fram allergitablettene og øyedråpene.

– Ubehandlet pollenallergi kan i verste fall føre til kroniske sykdommer som astma, sier Bo Gleditsch, assisterende generalsekretær i NAAF.

– Vi anbefaler å starte med medisinering cirka én til to uker før det kommer pollen, men det er aldri for sent å starte, sier han.

Forbundet anbefaler imidlertid at man ikke bare drar innom apoteket og på egenhånd kjøper med seg medisin.

– Kjenner du kroppen godt og får god effekt av reseptfritt, så er det bra. Men det er alltid klokt å snakke med legen din om hva slags medisinering som passer deg, oppfordrer Gleditsch.

For sent med vaksinering

Råd for deg med pollenallergi

Ta medisin etter legens anvisninger og start i tide, og før symptomene blir for sterke.

Ta medisinene regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.

Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser.

Vask ansikt og hender når du har vært ute i høysesong. Skyll hår og skift putevar før leggetid.

Unngå utlufting av huset når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. Luft kveldstid eller natt, men med måte - det slipper altid pollen inn.

Følg med på pollenvarslingen.

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund.

Det er også mulig å vaksinere seg mot pollenallergi, noe NAAF mener flere nordmenn ville hatt nytte av. Allergivaksiner, såkalt hyposensibilisering, er aktuelt når man ikke klarer å unngå de allergenene som gir plager, og når medikamentell behandling alene ikke er nok.

– Ved vaksinering, utsettes i økende doser av det allergenet man reagerer på. Man må begynne på høsten og det er en lang prosess, men fungerer for veldig mange, sier Gleditsch.

Vaksinering er den eneste behandlingsformen som griper inn i selve sykdomsprosessen, og som i noen tilfeller kan føre til at man blir helt kvitt plagene. For de aller fleste vil vaksinering føre til lindring og mindre behov for medisiner.

Likevel er det kun rundt 15.000 nordmenn som benytter seg av vaksinasjon.

– Hvis man har behov, så anbefaler vi at man går til legen og insisterer litt. Det er dyrt og tar lang tid, men har vist seg å være svært effektivt for mange.

Det er imidlertid for sent å begynne vaksinasjonsprosessen nå i mai, når pollenet allerede er i stor anmarsj.

– Jeg anbefaler at man noterer seg ned muligheten, og tar det opp igjen til høsten. Har man ikke vaksinert seg nå, er det medisiner som er løsningen, sier han.

Rekordtidlig spredning

I år startet spredningen av pollen rekordtidlig, trolig som et resultat av global oppvarming. Allerede 25. januar fanget fellene til NAAF opp de første pollenkornene i Kristiansand.

I januar var det pollen fra or som svevde i luften, så våknet hassel.

Nå er det bjørken som går i gang, som sammen med gress den virkelig store plageånden for de som er allergiske.