Maksimumstemperaturen krøp så vidt over ti grader i går. Vestlandet hadde det varmest, resten av landet måtte nøye seg med mellom to og seks-sju grader.

Det holder seg kaldt i dag også, og Sør-Norge har en runde med nedbør til i vente før det blir helg.

Heldigvis klarner det opp lørdag, og hele landet får sol og fint vær i helgen.

Mandag er det 1. mai, og Sør-Norge beholder finværet både mandag, tirsdag, onsdag, og - ja hvor lenge holder det egentlig?

– Så langt prognosene våre går, til over neste helg om vi er heldige, svarer Storm-meteorolog Ina Ynnesdal.

Høytrykk på alle kanter

Lørdag passerer det et lavtrykk østover i Skagerrak, og helgen starter med nedbør på Sørlandet og sør på Østlandet.

– Et høytykk over Nord-Norge og en høytrykksrygg som kommer inn fra Grønland sørger for fint vær i Nord-Norge og på Vestlandet, forteller Ynnesdal.

Høytrykkene rydder etter hvert bort skyene og regnet i hele landet, og utover lørdag ettermiddag blir det fint vær, mye sol og lite vind i hele landet.

Det er fortsatt kjølig lørdag, men solen begynner å få tak, og søndag passerer temperaturen ti grader mange steder i Sør-Norge.

TEMPERATUREN klokken 13

– Søndag forsvinner høytrykket i nord østover, men det kommer opp et nytt høytrykk fra sør. Det slår seg sammen med høytrykket over Grønland, og gir nydelig vær fra sør til nord, sier Ynnesdal.

Fantastisk uke, men bare i sør

Mandag mister høytrykket grepet om Nord-Norge. Et lavtrykk som kommer opp fra Øst-Europa svinger vestover, og klarer å komme seg inn over Nord-Norge.

Det blir mest nedbør i Troms, regn og sludd ved kysten og snø i fjellet. Nedbøren letter i Finnmark utover dagen, samtidig som det kommer inn byger mot Nordland.

Nord-Norge får nedbør også resten av neste uke slik prognosene ser ut nå.

– I Sør-Norge kan vi få finvær hele uken. Høytrykket flytter litt på seg, og prognosene er usikre når vi nærmer oss neste helg, men er vi heldige holdet det altså over neste helg også, sier Ynnesdal.

En kald, og to grå dager

Før vi kan nyte helgen og finværet, skal Sør-Norge gjennom to dager med regn, sludd og snø.

NEDBØR frem til midnatt søndag

– Onsdag blir det nordavind i hele landet, opp i kuling langs kysten av Vestlandet, forteller Ynnesdal.

De fleste får fint vær i dag. En og annen sluddbyger fra Trøndelag til Nordfjord bare.

– Det kan komme litt nedbør lenge sørover på Vestlandet også utover ettermiddagen, og dryppe litt på Sør- og Østlandet fra sent i ettermiddag, forteller Ynnesdal.

Torsdag danner det seg et lite lavtrykk i nordavinden.

– Det kommer inn over Sør-Norge, og gir skyer og nedbør fra Trondheimsfjorden og sørover, forteller Ynnesdal.

I vest treffer nedbøren tidlig på dagen, med regn langs kysten og snø over 300-500 meter. Sør- og Østlandet får opphold først på dagen, og så en og annen byge fra om ettermiddagen. Regn under 200-500 meter, og snø i høyden.

– Hvor mye nedbør som kommer, og akkurat hvor og når den treffer er de vanskelig å si. Lavtrykket er svakt, og det gjør det vrient å varsle, sier Ynnesdal.

Det lille lavtrykket blir liggende over Sør- og Østlandet også fredag.

– Prognosene viser nedbør i Agder og sør på Østlandet. I Agder kan det komme 20-30 millimeter, som snø over 200-400 millimeter, sier Ynnesdal.

Tre fine dager i Nord-Norge

Nord-Norge får flott vær de neste dagene.

– Lettskyet, sol og bare opp i bris i dag. Den svake pålandsvinden sørger for at det etter hvert skyer til i Finnmark. Det kan komme inn en og annen snøbyge i Finnmark torsdag, og også i Troms fredag, forteller Ynnesdal.

Ellers blir det sol og fint i Nord-Norge, men det holder seg kaldt.

StormWidget-error: Sjekk at dine angitte verdier stemmer

Kraftig pollenspredning

I går ville ikke bjørken vente lenger, og begynte å slippe pollenkorn ut i luften på Sør- og Østlandet. NAAF varsler moderat pollenspredning i dag også, og så øker det på.

Torsdag varsles det kraftig spredning på Østlandet.

Torsdag starter også spredningen av bjørkepollen sør på Vestlandet. På Sørlandet blir det fortsatt moderat spredning.

Du finner oppdatert varsel, tips og gode råd på www.storm.no/pollen.