Snøværet de siste dagene har skapt store problemer både på veiene og i flytrafikken.

Ikke fordi det er kommet så store mengder, men fordi både brøyteberedskap og bilistene er i vårmodus nå.

– I morges lå det tre centimeter snø på Blindern i Oslo. Ikke mye, men den største snødybden som er målt så sent på året på over 30 år, forteller Storm-meteorolog Roar Inge Hansen.

Vi nærmer oss mai med stormskritt, men det betyr ikke at vi er trygge.

– Rekorden er fem centimeter snø i Oslo i mai 1967, og det har vært flere snøfall på Østlandet i mai etter det også, sier Hansen.

Det falt totalt 20 millimeter nedbør i Oslo i det siste døgnet, og snødybden var enda høyere i går. Men temperaturen steg til 7,3 grader utover dagen, og mye smeltet bort.

– I innlandet på Østlandet kom mer av nedbøren som snø, og mange steder har nok 20 centimeter snø på bakken fortsatt, sier Hansen.

Glatte veier i dag også

I natt har det snødd kraftig i Rogaland, og politiet melder om glatte veier.

Sør- og Østlandet får litt nedbør i dag, sluddbyger i lavlandet og snø i de indre områdene.

– Nedbøren gir seg ut på ettermiddagen, sier Hansen.

Det er ingen grunn til å sette sommerdekk på bilen riktig ennå. Solen er sterk nå, og det smelter mye snø om dagen. Samtidig er det kaldt om natten, og vannet som renner ut på veiene kan fryse om natten.

NEDBØR frem til midnatt lørdag

Vestlandet og Midt-Norge er i gang med en fin tirsdag, opphold og mye sol.

– Det blåser opp i liten kuling fra nordøst langs kysten nord for Stavanger og på Sunnmørskysten. Etter hvert skyer det til, og kommer inn noen sludd- og haglbyger mot Midt-Norge. Først ytterst på kysten sør for Trondheimsfjorden, sier Hansen.

I Nord-Norge er det flott vær, sol og bare en bris fra nordøst. Og kaldt. I natt sank temperaturen ned til minus 20 grader på Finnmarksvidda. Tromsø hadde minus seks grader.

Fin og kald onsdag

Onsdag fortsetter finværet i Nord-Norge, og det blir slettes ikke så verst i sør heller.

– Lettskyet og pent vær sør for Stad det meste av dagen. Det skyer til fra nord om ettermiddagen, og da kan det komme noen spredte byger, også på Sør- og Østlandet, forteller Hansen.

Pålandsvinden blåser enkelte byger inn mot Midt-Norge onsdag, sludd i lavlandet og snø i høyden.

POLLENVARSEL

StormWidget-error: Sjekk at dine angitte verdier stemmer

Bjørken er i gang med pollensesongen. Kulden gjør at den starter pent og forsiktig, det varsles moderat spredning tirsdag og onsdag.

Her finner du oppdatert varsel, mer informasjon og gode råd.

Mer snø fra torsdag

Torsdag legge det seg et høytykk inn over Nord-Norge, som får to fine dager til.

– En og annen snøbyge langs Finnmarkskysten bare, eller flott og kaldt vær, forteller Hansen.

Midt-Norge får sludd- og snøbyger også på torsdag, men fredag og lørdag blir fin her. Temperaturen stiger litt fra fredag, men vinden gjør det forsatt surt.

– Opp i kuling fra øst i Trøndelag, sier Hansen.

Lenger sør skyer det til fra torsdag. Det blir lange perioder med opphold og sol på Sør- og Østlandet torsdag, før vi får snø igjen.

– Nord på Østlandet i alle fall. I Oslo sentrum kommer nok nedbøren som sludd, men du skal ikke høyere enn opp til Sollihøgda før veiene kan bli hvite, forteller Hansen.

Nedbøren fortsetter til lørdag ettermiddag. Den kommer som byger, så det er vanskelig å si hvor mye som faller. Mye blir det uansett ikke.

Vinden øker på til liten kuling fra sør og sørøst i fjellet, og det kommer også til å blåse godt også inne i fjordene på Vestlandet.

Søndag snur det

Lørdag blir den siste beinkalde dagen i Sør-Norge i denne omgang.

– Søndag gir bygene seg, vi får opp mildere luft, og temperaturen stiger til over ti grader i Sør-Norge. Mandag første mai er det lov til å håpe på 15 grader, sier Hansen.

Sol i sør betyr ofte skyer i nord, og slik er det denne gangen også. Gråvær, regn og sludd fra Nordland og nordover fra søndag.

– Trøsten er at det blir litt mildere i Nord-Norge også, sier Hansen.