I helgen snødde det tett på Vestlandet, i dag er det Sør- og Østlandets tur.

Mange steder er det kommet ti centimeter snø det siste døgnet, og det snør fortsatt. Været fører til store problemer på veiene, og har du sommerdekk på bilen bør du følge politiets oppfordring, og la bilen stå.

Fjellovergangene både i sør og nord er åpne mandag, men også her melder Vegvesenet om vinterføre og glatte veier flere steder.

Vinterværet skaper store problemer på Oslo lufthavn Gardermoen mandag formiddag.

– På grunn av kraftig snøfall blir det forsinkelser på Oslo lufthavn idag. Vi ber reisende forholde seg til informasjon fra sitt flyselskap og ellers møte som normalt, skriver Avinor på nettsidene sine.

Problemene på Gardermoen forplanter seg til flyplassene i resten av landet også.

GARDERMOEN fra kl 13 i går til 13 i dag

Foto: OSL

Lavtrykk inn over Sør-Norge

Snøværet mandag skyldes at det er kommet et lavtrykk inn over Sørlandet.

– Lavtrykket fortsetter østover gjennom dagen, og går inn over Sør-Sverige i kveld, forteller Storm-meteorolog Roar Inge Hansen.

Hele Sør-Norge sør for Stad får sludd og snø, og vind opp i kuling. Østlandet får mest nedbør, nord for Sognefjorden bare litt.

– Nedbøren går østover og nordover på Østlandet. Utover dagen kommer det snø i de indre delene av Sogn og Fjordane, og i fjellet, forteller Hansen.

Snøværet rundt Oslo fortsetter hele dagen, og det kommer til å snø også når folk skal hjem fra jobb i ettermiddag.

NEDBØR frem til midnatt torsdag

– Totalt kan det komme 20-30 centimeter snø fra mandag morgen til tirsdag morgen på Østlandet, og like mye i de indre områdene på Vestlandet, sier Hansen.

Etter hvert som lavtrykket trekker østover, øker vinden til kuling.

– Vinden er sterkest fra Hordaland og sørover på Vestlandet, opp i stiv kuling fra nordvest. Også Sørlandet og i fjellet øker vinden på. I ettermiddag kan den komme opp i sterk kuling og kanskje liten storm, advarer Hansen.

Videre nordover blir det også en og annen byge. Troms og den nordlige delen av Nordland har det beste mandagsværet, lite nedbør og mye sol.

– Det ligger et lite polart lavtrykk i Barentshavet. Det går sørover mot kysten, og kan gi økende vind og noen kraftige byger i Vest-Finnmark, advarer Hansen.

Fin, men kald tirsdag

Tirsdag ligger lavtrykket over Stockholm. Bak det blåser det kald nordavind inn over hele landet.

– Det går en og annen sludd- og snøbyge på Sør- og Østlandet tirsdag formiddag. Utover dagen gir nedbøren seg, og det blir etter hvert fint vær, sier Hansen.

Også Vestandet og Midt-Norge får en brukbar tirsdag. En og annen sludd- og haglbyge i Midt-Norge om ettermiddagen bare. Vinden gjør det ekstra kaldt. Opp i nordlig liten kuling langs kysten av Vestlandet nord for Stavanger, og langs Sunnmørskysten.

Nord-Norge får fint vær tirsdag, lettskyet og mye sol.

Kaldt resten av uken også

Onsdag går lavtrykket videre nordøstover, og erstattes av en høyttrykksrygg som siger inn over Nord-Norge fra vest.

– Det betyr fortsatt kald nordavind, og mye fint vær, sier Hansen.

Nord-Norge får bare bris, og en og annen snøbyge langs kysten onsdag og torsdag. Fredag slipper Nordland og Troms helt unna, og får to virkelig fine dager.

I Midt-Norge blåser det også bare bris onsdag og torsdag, fredag kommer vinden opp i kuling langs kysten.

– Det holder seg kaldt her, og kommer en og annen sludd- og snøbyge både onsdag, torsdag og fredag, sier Hansen.

Sør for Stad blir det en fin avslutning på uken.

– Fra torsdag ettermiddag til ut på fredag er det fare for enkelte regn- og sluddbyger både på Vestlandet, Sør- og Østlandet, ellers fint vær, sier Hansen.

Snur først i helgen

Sol og oppholdsvær er jo bra, men under null om natten og bare så vidt over fem pluss om dagen er ikke akkurat vårlig. Når kommer varmen tilbake?

– Ikke på en stund. Vi må få varm luft opp fra sør skal temperaturen stige, og det skjer ikke før i helgen. Sannsynligvis ikke før søndag, svarer Hansen.

Da blir det to sifre i temperaturene igjen, og midt i neste uke kan det bli over 15 grader i Sør-Norge. Midt-Norge får opp mot 15 grader. Lenger nord holder det seg fortsatt kaldt.

Pollenvarsel

StormWidget-error: Sjekk at dine angitte verdier stemmer

Nå blomstrer bjørken

Kulden holder igjen pollenspredningen. Det er moderat spredning av salix, og eller bare beskjeden spredning nå.

Men, bjørken er i gang på Sør- og Østlandet, og det skal ikke mye varme til før det eksploderer med pollen i luften.

Her finner du oppdatert pollenvarsel, og gode råd.

Uvanlig?

I mars hadde vi sommertemperaturer, og nå slutter altså april med vinter. Er det normalt å ha det så kaldt nå?

– Snøvær i slutten av april er ikke vanlig, men ekstremt på noen måte. Vi opplevde akkurat det samme i fjor og i 2013 var det enda kaldere. Det kan godt snø et stykke utover i mai også, svarer Hansen.