Skjærtorsdag er det fint vær i stort sett hele Nord-Norge, mens folk i Sør-Norge må slite med lavtrykk og bygevær.

Lavtrykket i Sør-Norge beveger seg østover, men avløses av et nytt lavtrykk som beveger seg fra Island mot Færøyene og videre østover.

I nord blir det imidlertid små endringer de nærmeste dagene. Bortsett fra at det er en viss risiko for snøbyger lengst nord i Finnmark, kan Storm Geo-meteorolog Stig-Arild Fagerli melde om fortsatt bra vær i nord.

– Det blir små endringer, med mye opphold og en god del sol. Det blir ikke noen voldsom vind heller. Vi venter frisk bris fra øst i nordlige deler av Nordland og i Troms, og bris i resten av landet, sier Fagerli.

Spredte byger i helgen

Påskeaften vil lavtrykket som nærmer seg Sør-Norge fra Island komme mer direkte inn i Nordsjøen og gi en mer variabel værtype på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet. Det blir spredt nedbør, men lavtrykket har ingen definert front som vil gi store nedbørsmengder i et spesielt område.

– Det blir mer skyet og av og på-nedbør de fleste plasser. Dette skyldes at lavtrykket fører med seg ustabile luftmasser, sier Fagerli.

Først på søndag kan vi vente en bedring i været i sør. Lavtrykket vil da ha beveget seg til Russland, men vind østfra kan føre fuktig luft innover Norge og gi bygeaktivitet i et belte fra Agder til Oppland. Skyene vil trolig stoppe mot fjellene som utgjør vannskillet og gi byger der.

– Dette fenomenet ser vi ikke så ofte og er motsatt av det som vanligvis skjer, at det regner i Bergen mens det er sol i Oslo, påpeker Fagerli.

Bedring i sør til uken

Tirsdag og onsdag vil et høytrykk komme inn over Skandinavia og gi ganske bra vær fra Nordland og sørover. Det er mer usikkert hvordan høytrykket vil påvirke værsituasjonen i den nordligste delen av landet.

Troms og Finnmark ligger an til å få vestavind og lavtrykk utover i neste uke.

Temperaturmessig blir påsken ingen höjdare i Sør-Norge. Det er ikke ventet noe sønnavind for å hjelpe på varmen.

– Vinden kommer mer fra nordlig og østlig retning. Det er ikke ekstremt kaldt, men det ligger et par grader under normalen mange plasser, sier Stig-Arild Fagerli.

Er det deilig varme du er ute etter, må du lenger sørover. I Spania og Portugal er det unormalt høye temperaturer med opptil 30 grader de neste dagene.