Søndag var en flott dag på Sør- og Østlandet, med temperaturer tett oppunder 18 grader de varmeste stedene.

Varmen skyldes at høytrykket over Sør-Norge samarbeider med et lavtrykk ved Island.

– Sammen trekker de mild sønnavind inn over Sør-Norge, forteller Storm-meteorolog Beathe Tveita.

Den milde luften er også fuktig, og det danner seg derfor tåke etter at solen går ned.

Mandag morgen lå det tåke både langs kysten og i innlandet, noe som skapte problemer for flytrafikken på Gardermoen en periode.

Nå er tåken lettet der, og den kommer til å forsvinne langs kysten også. Unntaket er Østfold og Vestfold, der kan tåken bli liggende i hele dag.

Klokken 11 er det strålende sol og ni grader oppe i Holmenkollen, nede i Oslo sentrum er det tåke, og fire-fem grader.

OSLO klokken 11. Sol i Holmenkollen, tåke ved Rådhuset. Foto: Skimuseet / Oslo havn.
OSLO klokken 11. Sol i Holmenkollen, tåke ved Rådhuset. Foto: Skimuseet / Oslo havn.

– Solen tar knekken på tåken når vi kommer et stykke utover formiddagen, og da stiger temperaturen raskt. Oslo får nok over 15 grader i dag også, lover Tveita.

Det ligger litt tåke her og der også på Sør- og Vestlandet, men hele Sør-Norge sør for Trondheim får etter hvert sol og finvær i dag.

Mye nedbør og stor skredfare i nord

Lavtrykket ved Island har sendt en front inn mot Nordland. Det regner kraftig langs kysten, og snør i fjellet.

– Nordland og Troms får mye nedbør dette døgnet, 40-60 millimeter der det faller mest. Aller mest i Nordland, og kraftigst nedbør tidlig på dagen, sier Tveita.

Nedbøren begynte som snø over 200-500 meter i Nordland og i lavlandet i Troms, men går over til regn utover dagen. Finnmarksvidda og Varanger får opphold først på dagen, men litt snø til kvelden.

NEDBØR frem til midnatt fredag

Vinden øker på utover dagen, og kommer opp i liten til stiv kuling fra sør og sørvest langs hele kysten av Nord-Norge.

Nedbør, vind og temperaturstigning gjør at NVE varsler stor skredfare, grad 4, i Troms og Finnmark.

Uværet i nord gjør at det er kolonnekjøring mellom Skarsvåg og Nordkapp, over Ifjordfjellet, Båtsfjordfjellet og Kongsfjordfjellet.

Tamokdalen er stengt på grunn av skredfare.

Uværet i nord fortsetter tirsdag

Tirsdag går et lavtrykk østover i Barentshavet, samtidig som lavtrykket ved Island kommer inn i Norskehavet.

Lavtrykket i Norskehavet svekkes, men gir fortsatt uvær fra Nordland til Nordkapp.

– Tåke og dis, og regn under 400-600 meter i Nordland og Troms, under 200-400 meter i Finnmark, forteller Tveita.

Troms får ikke like mye nedbør som i dag, sånn 20-30 millimeter langs kysten. Nordland har rundt 30 millimeter i vente.

På Helgeland går nedbøren over til kraftige regn- og haglbyger midt på dagen. Det kan komme noen tordenskrall. Bygene brer seg nordover i Nordland og ettermiddagen og kvelden.

– Fra Nordkapp og østover blåser det opp i stiv kuling fra vest, ellers i Finnmark og i Troms varierer vindretningen. Nordland og den sørligste delen av Troms får opp i sterk kuling fra sørvest i perioder, advarer Tveita.

Fortsatt tåkefare i sør

Hele Sør-Norge kan våkne opp til tåke også tirsdag. På Sør- og Østlandet titter etter hvert solen frem, og tirsdag blir en fin og varm dag.

– Fra Trøndelag og sørover Vestlandet blir det regn, som går over til regnbyger. Også her kan det gå noen kraftige haglbyger med torden om ettermiddagen, forteller Tveita.

Nedbøren kommer som regn under 800-1000 meter først på dagen, men temperaturen er på vei ned, og snøgrensen synker til 400-600 meter ut på dagen.

– Sogn og Fjordane får det våtest først på dagen Tirsdag kvel og natt til onsdag, øker nedbøren på sørover, og da er det Hordaland og nord i Rogaland det kommer mest. Opp mot 60 milimeter, sier Tveita.

Vinden holder seg på bris først på dagen, før den øker på stil stiv og sterk kuling fra sørvest fra Norhordland og nordover. Tirsdag kveld blir det opp i liten storm langs kysten av Møre og Romsdal.

Uvær i fjellet tirsdag

Tirsdag må du være forbered på vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge.

– Vest i fjellet blir det nedbør hele dagen. Først som regn opp til 800-1000 meter, før nedbøren går over til snøbyger og trekker østover. Det kommer til å blåse stiv og sterk kuling fra sørvest først på dagen, opp i liten storm nordvest i fjellet om kvelden, advarer Tveita.

Nedbør og vind gjør at du må regne med høy skredfare i fjellet de neste dagene.

Nordavind og bygevær onsdag

Onsdag går lavtrykket som er på vei fra Island inn over Møre og Romsdal.

– Bak det snur vinden på nord i hele landet, og vi får en ny periode med bygevær, forteller Tveita.

Finnmarksvidda og sør i Nordland blir det få byger, ellers går det sludd og snøbyger i Finnmark og Troms, regnbyger under 300-600 meter fra Bodø og sørover til Rogaland. Også Sør- og Østlandet får noen byger.

– De kraftigste bygene kommer inn fra Stad og sørover til nord i Rogaland onsdag formiddag. Da kan det bli både hagl og torden, sier Tveita.

Det kommer til å blåse godt. Liten og stiv kuling fra nordvest til nordøst utsatte steder. Om morgenen kan vinden komme opp i sterk kuling utsatte steder i Sør-Norge, først fra sørvest og så fra nordvest.

– Vær forberedt på kraftige vindkast på Sør- og Østlandet utover ettemiddagen, advarer Tveita.

Brukbar slutt på uken

Torsdag og fredag går det bare enkelte byger nord for Lofoten. Ellers i Nord-Norge blir det opphold, mye sol, og lite vind.

– Torsdag kveld viser prognosene at det utvikle seg et polart lavtrykk, og det kommer i så fall til å gi kuling i nord, og kraftige snøbyger, forteller Tveita.

Fra Trøndelag og sørover Vestlandet fortsetter nedbøren torsdag og fredag. Det holder seg såpass kjølig at den kommer som snø over 300 meter i Trøndelag, og 400-600 meter på Vestlandet.

– Det e jo bra for alle som er redd det ikke skal være snø i påsken, smiler Tveita.

Vinden holder seg på kuling i vest.

Sør- og Østlandet får en god del sol, men det kan komme inn litt regn nord på Østlandet torsdag.

Dette vet vi om påskeværet

Slik det ser ut nå, er det størst sjanse for nedbør fra Bodø til Stad palmelørdag. Sludd- og snøbyger, og kuling fra nordvest.

– I Sør-Norge ser det bra ut både palmelørdag og palmesøndag, lite nedbør og mye sol. Men, det lurer et lavtrykk i prognosene for søndag. Det kan komme inn og gi nedbør, særlig i vest. sier Tveita.

Palmesøndag ser det ut til å fortsatt gå noen byger fra Nordmøre og nordover til Troms. Et lavtrykk kan gi snø og kuling i Finnmark.

Mandag til onsdag i selve påskeuken viser prognosene lavtrykk inn i Norskehavet, og fronter inn over hele landet fra sør til nord.

– De fleste får litt nedbør dersom prognosene slår til. Det blir lengst perioder med opphold på Sør- og Østandet, og bra vær i Nord-Norge i starten av uken, sier Tveita.

Prognosene går ikke lenger frem enn til onsdag. Men når vi kommer så langt ligger det nye lavtrykk klar i vest, og det er nok de som kommer til å styre været i påskehelgen også.