På Sør- og Østlandet ligger det til rette for alt man kan ønske seg av en varm vårdag i dag. Finværet, som fikk søringer til å kaste klærne og hoppe i havet, fortsetter.

– Det blir sannsynligvis 20 grader i dag også, i allefall på det sentrale Østlandet, i Telemark og i Aust-Agder, sier meteorolog Olav Krogsæter i StormGeo til TV 2 mandag morgen.

Mandag ettermiddag la Meteorologisk institutt ut et bilde på Twitter av de høyeste registrerte temperaturene gjennom dagen.

På toppen troner Landvik i Aust-Agder med 21,7 grader. Se listen her:

Sjekk hvordan været blir der du er her!

Kontrasten til været som preger nordlige deler av landet er stor.

– Det er totalt forskjellig. Det snør hele veien fra Bodø og nordover. Sør for Bodø er det sludd og regn, men utover uken blir det også snø i dette området, forteller Krogsæter.

Flere veier stengt i Finnmark på grunn av uvær

Uværet som har herjet i Finnmark siden lørdag, sørget for stengte veier og kolonnekjøring også mandag morgen.

Flere strekninger åpnet på morgenen, men det var kolonnekjøring de fleste steder. Løpende vurderinger vil tas gjennom formiddagen for å avgjøre når veistrekningene kan åpnes igjen.

Ved åttetiden var E6 over Sennalandet, E69 mellom Skarsvåg og Nordkapp, fylkesvei 98 over Ifjordfjellet, fylkesvei 133 Kvalsund bru nord – Storbukt, fylkesvei 175 Repvåg – Vedbotn, fylkesvei 183 mellom Børselv og Veidnesholmen og fylkesvei 264 Hopseidet – Skjånes alle stengt på grunn av uværet og rasfare.

På fylkesvei 890 Kongsfjordfjellet og fylkesvei 891 Båtsfjordfjellet var det stengt på grunn av opprydningsarbeid.

Sjekk alle stengte fjelloverganger i Nord-Norge her.

Det ble innført kolonnekjøring på de fleste åpne veistrekningene og det advares om snø- og isdekke og stedvis glatte partier på veiene.

I tillegg var E6 gjennom Levajok i indre Finnmark stengt grunnet et stort snøras søndag kveld.

Ingen vår i sikte

I Bodø er det null grader mandag og temperaturen vil gå ned også her. Selv om det er få dager til vårmåneden april, lar finværet vente på seg.

– Når kan man forberede seg på vår i Nord-Norge?

– Vi ser ti dager frem i tid og det er dessverre ikke vår i sikte i det hele tatt.

Temperaturmessig er forskjellene også store. Kautokeino har minus ti grader mandag morgen, og i Tromsø viser gradestokken to kalde grader.

Meteorologen, som befinner seg i Bergen, beskriver været på Vestlandet som fint, men uten de store temperaturene.

– Vi har det ganske greit i indre strøk, men på kysten ligger det mye tåke. Det er ikke sikkert tåken forsvinner her, sier Krogsæter.

– Nyt dagen!

Også østlendinger må forberede seg på at været igjen returnerer til klassisk kjølig vårvær. Temperaturene vil gå ned igjen fra og med i morgen.

– Det blir skiftende vær, men så kommer det svake lavtrykk. Fra og med torsdag blir det varierende skydekke der, sier Krogsæter, som har en beskjed til alle som er glad i sol og varme i sørlige områder:

– Nyt dagen i dag, det blir den aller fineste denne uka temperaturmessig, lyder oppfordringen fra meteorologen.

(TV 2/NTB)