Nå blir det kaldere

Nå blir det kaldere
Vent med å skifte til sommerdekk. Vårvarmen tar en pause, og det er snø på vei.

De siste dagene har sør- og østlendinger virkelig fått kjenne på våren.

Temperaturen har steget til rundt ti grader, og solen har varmet godt.

I går var Tafjord varmest i landet, med hele 14,4 grader. Det har en spesiell forklaring.

– De har hatt fønvind. Det har blåst fra sørlig kant, samtidig som det har regnet og snødd lenger sør. Når luften tørker opp på denne måten, blir den ekstra varm når den synker ned i dalene på Sunnmøre, forklarer Storm-meteorolog Cecilie Villanger.

Nå tar varmen en pause. Klokken 14 snør det i Bergen, og i løpet av helgen drysser det litt hvitt over store deler av Sør-Norge.

Kjekt for alle som synes skisesongen er best nå i mars og april.

Men husk, mye vind og nedbør de siste dagene gjør at det er betydelig skredfare i deler av både Sør- og Nord-Norge. Nord på Vestlandet er skredfaren stor.

Sjekk skredvarslene på Varsom, hold deg unna bratte fjellsider, og respekter varslene som er slått opp i skianleggene.

Stengt i fjellet

Skal du kjøre opp i fjellet etter jobb i dag må du beregne god tid.

Sterk vind, kraftige byger og snøfokk gjør at det er stengt over Haukeli, Hardangervidda, Vikafjellet, og Tyin-Årdal klokken 14.30.

De eneste mulighetene dersom du absolutt må over, er Filefjell, Strynefjellet, Hemsedalsfjellet og Hol-Aurland. Men alle disse overgangene er kolonnekjørt.

STRYNEFJELLET nå

HEMSEDALSFJELL nå

HAUKELIFJELL nå

HARDANGERVIDDA nå

Kamera: Vegvesenet

Vinden dreier gradvis fra sørvest til nord, og sør i fjellet minker vinden litt utover kvelden. Bygene gir seg også.

Det blåser godt og går byger i Nord-Norge også i dag, men her er vinden i ferd med å minke. Klokken 14.30 er det bare Skarsvåg-Nordkapp som er kolonnekjørt.

SNØFORHOLDENE nå

Fin lørdag

I morgen kommer det en høytrykksrygg inn over Sør-Norge, samtidig som det ligger et høytrykk vest for oss inne i Midt-Sverige.

– Det gir nordvestlig vind inn over hele landet, forteller Villanger.

Østlandet får litt nedbør lengst sør først på dagen, men det klarner fort opp, og blir fint vær og mye sol fra Stad og Dovre og sørover.

– Nordavind og klarvær natt til lørdag gjør at det blir mye kaldere. Folk må være forberedt på glatte veier, dette er ikke helgen du skal skifte til sommerdekk, advarer Villanger.

Fra Stad og Nordover blåser nordavinden inn noen snøbyger, flest først på dagen.

NEDBØR frem til midnatt tirsdag

Snøvær søndag

Østlandet får klarvær også natt til søndag, og spesielt morgenen blir enda kaldere enn den var lørdag.

– Her holder finværet også det meste av søndag. Først ut på kvelden kommer det inn skyer og litt snø og sludd lengst sør, forteller Villanger.

Resten av Sør-Norge får en ny runde med nedbør.

Det kommer et nytt lavtrykk inn i Norskehavet, og det skyer etter hvert til på Vestlandet. Vinden snur først på sørøst og øker på til stiv kuling utsatte steder. Så videre på sørvest, og da øker den enda et lite hakk.

– Nedbøren når Sørlandet først, og her kommer den som snø. Det er bare de ytterste delene av kysten som får sludd, sier Villanger.

Vestlandet får opphold det meste av dagen, men til kvelden kommer det litt sludd og regn der også.

Nord-Norge får en fin søndag. Noen få snøbyger langs kysten, ellers opphold og sol, og bris fra vest og sør.

– Lavtrykket som er på vei merkes først til kvelden, da øker vinden på til liten kuling fra sørøst i Nordland, sier Villanger.

Gråvær, lyn og torden

Det er ingen heftige uvær i prognosene for neste uke, men ingen lange perioder med finvær heller.

Lavtrykket i Norskehavet blir liggende og surre her store deler av uken. Samtidig kommer det inn flere små lavtrykk sør for oss.

– Noen av dem passerer forbi over Danmark og Sverige, andre kommer inn over Sør-Norge, med nedbør og vind, forteller Villanger.

Mandag blir det skyet i hele Sør-Norge, og opp i kuling fra sør og sørvest på Vestlandet og Sørlandet.

– Dagen starter med regn bare langs kysten i sør og vest, men utover dagen brer nedbøren seg inn over hele Sør-Norge, sier Villanger.

Lavtrykket tar med seg mildere luft, og temperaturen stiger. Mandag må du over 400-600 meter før nedbøren kommer som snø.

– Fra Trøndelag og nordover blir det for det meste opphold, men vind opp i stiv kuling fra sørvest til sørøst sør for Troms, sier Villanger.

Det er Troms og Finnmark som får best vær både mandag og de neste dagene. Opphold, sol, og bare en frisk bris fra sør.

Tirsdag sørger et av de små lavtrykkene i sør for at luftmassene over Sør-Norge blir så ustabile at vi får kraftige tordenbyger.

– Langs kysten av Sør- og Østlandet kommer vinden opp i stiv vestlig kuling, i resten av Sør-Norge blir det lite vind, sier Villanger.

Lik Storm på Facebook