Mens sør- og østlendinger nyter blå himmel og sol som varmer, sliter resten av landet med nedbør og sterk vind.

Tirsdag dro vinden på til liten og full storm fra Rogaland til Trøndelag, og i fjellet. Kråkenes ved Stad målte 32 sekundmeter, orkan, men her står måleren utsatt til på en rygg.

– Ona fyr er mer representativ, her blåste det sterk storm med vindkast på 38 sekundmeter, forteller Storm-meteorolog Beathe Tveita.

Det siste døgnet har kraftige tordenbyger gitt 30-40 millimeter nedbør nord på Vestlandet, nord i Trøndelag og sør i Nordland, og nedbøren fortsetter.

Ruskeværet på Vestlandet og i Midt- og Nord-Norge gir seg ikke før ut på fredag.

– Da får vi inn en høytrykksrykk som sørger for at lørdag blir en fin, men kjølig dag i hele Sør-Norge, forteller Tveita.

Søndag kommer det inn et nytt lavtrykk. Det går såpass langt sør, at også Sør- og Østlandet får nedbør. Samtidig syner temperaturen, så spesielt på Sørlandet går våren plutselig over i vinter igjen.

– Været bedrer seg i Nord-Norge også, men her må folk vente til søndag dersom de vil ha seg et tur ut og nyte solen, sier Tveita.

NEDBØR frem til midnatt søndag

Gløtt av sol onsdag

Onsdag morgen blåser det stiv og sterk kuling fra vest og nordvest fra Lofoten til Agder. Det går noen regnbyger fra Vest-Agder, rundt kysten og nordover til Troms.

– Prognosene viser nye 20-40 millimeter på Vestlandet, og 35-55 millimeter til i Nordland, forteller Tveita.

Det kommer noen solgløtt mellom bygene.

– Finnmark får fralandsvind, opphold og lettere skydekke, det er bare Øst-Finnmark som må regne med noen snøbyger først på dagen, sier Tveita.

Det er mildt nå, og nedbøren kommer som regn under 200-700 meter sør for Stadt og 200-500 meter videre nordover til Trøndelag. I Nordland og Troms blir det sludd og regn bare helt ytterst langs kysten.

På Østlandet var det vårlig og fint i går, med temperaturer opp i 12 grader i Porsgrunn og i Drammensområdet.

– Sør- og Østlandet får det like fint og mildt i dag, sier Tveita.

Full stopp i fjellet

Vinden og nedbøren i vest lager store problemer på fjellovergangene. Klokken 12.30 er selv Filefjell kolonnekjørt, det skjer ikke ofte. Også Hemsedalsfjelelt er kolonnekjørt.

Haukelifjell, Hardangervidda, Vikafjellet, Strynefjellet og Hol-Aurland er stengt.

I nord er Saltfjellet og strekningen Skarsvåg-Nordkapp kolonnekjørt.

SALTFJELLET nå

HEMSEDALSFJELLET nå

HARDANGERVIDDA nå

Kamera: Vegvesenet

Ny storm torsdag

Stormsenteret er på vei nordover, og torsdag går det inn i Barentshavet og svekkes. Men det er et nytt kraftig lavtrykk på vei.

– Det kommer inn i Norskehavet fra sørvest, og gir etter vind opp i storm igjen, advarer Tveita.

Troms og Finnmark ligger nord for uværet, og får en ny dag med enkelte snøbyger. Vinden kommer opp i vestlig stiv kuling først på dagen, opp i sterk kuling i Vest-Finnmark.

Fra Nordland og sørover blir det skikkelig uvær.

– I Nordland og Trøndelag øker vinden på til stiv og sterk kuling fra øst og sørøst. Om ettermiddag drier vinden på sørvest, og til kvelden kommer den opp i liten storm i langs kysten av Trøndelag og Møre og Romsdal, sier Tveita.

Også Stad får storm, sørover til Hordaland blir det stiv og sterk kuling fra sørvest utsatte steder.

Fjellet i Sør-Norge får stiv kuling fra sørvest, opp i liten storm i Jotunheimen. Utover kvelden øker vinden til liten storm også sørover mot Hardangervidda.

– Sør- og Østlandet kommer også til å merke vinden. Torsdag ettermiddagkommer den opp i sørvestlig stiv kuling utsatte steder, advarer Tveita.

Lavtrykket har med seg nedbør, og i denne runden er det Vestlandet som får mest. Nye 30-40 millimeter, mest torsdag kveld og natt til fredag. Under 600-1000 meter kommer alt som regn.

– Nord-Trøndelag og Helgeland får noen byger først på dagen, som brer seg inn i Salten om kvelden. Det skyer til på Sør- og Østlandet, og kan komme litt lett regn utover ettermiddagen, sier Tveita.

De indre områdene fra Sør-Trøndelag og sørover til Østlandet får ingen nedbør.

Roer seg litt fredag

Fredag går uværet inn i Barentshavet, men vi slipper ikke unna sterk vind.

– Vestlig kuling og storm fra Stad til Trøndelag og utsatte steder i fjellet nord for Hardangervidda først på dagen. Fredag ettermiddag dreier vinden på nordvest, men holder seg på stiv og sterk kuling utsatte steder i Trøndelag, sier Tveita.

Sør for Stad får vi opp i liten kuling fra vest og så nordvest, i Nord-Norge kuling fra sørøst og nordøst.

– Fredag blir en ny dag med bygevær fra Troms og sørover til Vestlandet. Nordavinden gjør at temperaturen synker, og nedbøren kommer som sludd, snø og hagl, sier Tveita.

Fra Trøndelag til Vestlandet kommer det mye nedbør, med veldig kraftige byger.

– I Trøndelag er det muligens lyn og torden i bygene, advarer Tveita.

Sats på lørdag

Lørdag blåser det nordavind i hele landet.

– Den kan komme opp i kuling utsatte steder fra Trøndelag og nordover først på dagen, men i Sør-Norge blir lørdag en fin dag med mye sol, sier Tveita.

Nord for Stad fortsetter bygeværet, men også her blir det lange perioder med sol.

TEMPERATUR klokken 16

Nordavinden gjør det kaldere i hele landet, og også østlendingene får en liten smak av vinter igjen på lørdag.

Vil du ut og lufte deg er likevel lørdag dagen. Drar du til fjells med ski på taket må du sjekke skredfaren før du legger avgårde.

Onsdag er det betydelig skredfare i Nordland og på Vestlandet, og mer snø og sterk vind gjør at den kommer til å holde seg der, minst, i dagene fremover.

Ruskevær i sør søndag

I Sør-Norge er finværet over allerede søndag.

Da kommer neste lavtrykk inn i Norskehavet, og vi får en ny runde med sterk vind og mye nedbør i sør.

– Det ser også ut som det kommer et annet lite lavtrykk inn i Skarerrak. Slår dette til blir det regn, sludd, snø og kuling også på Sør- og Østlandet, sier Tveita.

Vestlandet får nedbøren først, som regn under 400-600 meter. Den brer seg nordover til Møre og Romsdal i løpet av ettermiddagen, og søndag kveld kommer det litt sludd og snø også på Østlandet.

– Vinden øker på til kuling fra sørøst, og temperaturen stiger litt igjen, sier Tveita.

Nord-Norge får det beste været søndag, opphold og sol. Men også her kommer vinden opp i sørøstlig kuling.

Uværet over i USA

Tirsdag var det et forrykende uvær øst i USA.

Snøværet fikk navnet Stella, og la fra seg over en halvmeter snø lokalt Damascus i Pennsylvania fikk mest, hele 76 centimeter snø på et døgn.

New York fikk bare 20 centimeter, mindre enn fryktet.

SNØRYDDING på Times Square tirsdag, klokkeslett i norsk tid

Animasjonen viser hvordan en hær av arbeidere i rødt regntøy rydder bort snøen på Times Square, fra klokken fire om natten lokal tid til klokken 12.

Det siste bildet viser hvordan det så ut klokken halv fem i natt.

– Senteret i lavtrykket ligger over Maine nå, og fortsetter nordover de neste dagene, sier Tveita.

Nord i USA og i Canada kan det komme 30-50 centimeter snø etter hvert som lavtrykket går nordover.

– New York kan få litt til onsdag, når bakkanten av lavtrykket kommer inn, sier Tveita.