Dersom du er lei skyer, gråvær og glatte veier kan du senke skuldrene nå.

I løpet av fredag bedrer været seg betraktelig i Sør-Norge, og helgen blir fin i det meste av landet.

Unntakene er aller lengst nord, og sør på Vestlandet, Sør- og Østlandet søndag.

Men, også her blir det brukbart, og mandag blir det rett og slett strålende.

– Før det snur onsdag, sier Storm-meteorolog Beathe Tveita.

Noen byger i sør, fint i nord

Det er ikke ofte regnbyen Bergen havner på andreplass på nedbørlisten med bare 8,6 millimeter nedbør, men det gjorde de altså i går.

De millimeterne som falt på Vestlandet, kom i noen kraftige tordenbyger.

– Lavtrykket som utviklet seg vest for Møre og Romsdal i går flytter seg sørover, og kommer fortsatt til å sende ustabil luft inn over Vestlandet, forteller Tveita.

Det betyr enda en dag med bygevær fra Sunnfjord og rundt kysten til Vest-Agder. Regn i lavlandet, og snø over 400-600 meter.

NEDBØR frem til midnatt mandag

– I Rogaland kan det komme noen skikkelig kraftige byger, kan hende med torden, advarer Tveita.

I kveld trekker bygene seg også til de indre delene av Agder og sør i Telemark, og det kommer til å gå noen snøbyger også sørvest i Langfjella.

Vinden kommer opp i stiv kuling fra sørøst langs kysten av Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Ellers blir torsdag en fin dag i hele resten av landet. Litt lett snø i Helgeland i kveld, og noen snøbyger langs kysten av Finnmark og nord i Troms bare, sier Tveita.

Bedre utover fredag

Fredag morgen ligger lavtrykket vest for Hordaland, og i løpet av dagen går det inn over land nord i Rogaland.

– Rogaland og Vest-Agder får noen kraftige regn- og haglbyger fredag formiddag, og det kan komme noen tordenbrak. Og vinden øker opp i stiv kuling sør i Rogaland og langs kysten av Agder, forteller Tveita.

Over 300-500 meter kommer nedbøren som snø. Videre østover i Agder og sør i Telemark, Vestfold og Østfold kommer det også noen sludd og snøbyger fredag formiddag.

– Ellers blir det pent vær nord til Stad og Dovre, og enda litt lavere temperatur om natten der det klarner opp, sier Tveita.

Langs kysten fra Nordmøre og Sør-Trøndelag kommer det også litt sludd og snø om morgenen, eller blir det flott vær i resten av Midt-Norge og nesten hele Nord-Norge.

– Bygeværet fortsetter langs kysten av Finnmark og nord i Troms, og vind opp i stiv kuling fra nordøst utsatte steder både i fredag kan det bli torden i bygene her også, advarer Tveita.

Fare for polare lavtrykk

Tveita har en advarsel til.

– Det er en fare for at det utvikler seg polare lavtrykk i nordavinden lengst nord. I så fall kan vinden komme opp i sterk kuling og kanskje storm på kysten av Finnmark fredag formiddag.

Sammen med kraftige snøbyger kommer det i så fall til å gi store porblemer både på veiene, for skipstrafikken og flytrafikken.

Polare lavtrykk utvikler seg veldig raskt, og er vanskelige å varsle lang tid på forhånd. Slik det ser ut nå er risikoen størst fredag formiddag. Følg med på varslene på storm.no fremover.

Fin helg i nesten hele landet

Et høytrykk som har bygget seg opp i Norskehavet går inn over Skandinavia søndag.

Høytrykket sørger for mye sol i helgen i store deler av landet. Det går fortsatt snøbyger langs kysten aller lengst nord. Videre sørover blir det sol og finvær helt til Hardangefjorden, Hardangervidda og den nordlige delen av Østlandet.

Hele Vestlandet får en fin start på lørdagen, men sent lørdag kveld trekker litt nedbør inn i Rogaland. Regn langs kysten, snø i innlandet og i fjellet

Sør- og Østlandet får det skyet lørdag, og det kommer litt snø på Sørlandet og sør i fjellet. Søndag øker snøværet på fra Geilo og sørover, og da kan det også komme litt snø sør i Vestfold og Østfold.

– I Agder kan det komme 20-40 centimeter snø fra kysten og noen mil inn i landet fra lørdag kveld til søndag kveld, forteller Tveita.

Kan bli storm søndag

Det kommer til å blåse godt i helgen, så også der solen skinner må du ta hensyn til vinden når du kler deg.

– Sør for oss går det svake lavtrykk inn over De britiske øyer, og mellom disse og høytrykket blir det kraftig østavind, forklarer Tveita.

VINDEN midt på dagen søndag

Kart: Earth Nullschool

Fra lørdag ettermiddag øker vinden opp i stiv kuling fra øst og nordøst fra Oslofjorden til Vestlandet. Også fjellet fra på Hardangervidda og sørover blir det sterk vind.

– Natt til søndag og søndag kan vinden komme opp i liten storm lengst sør og sørvest i fjellet, og langs kysten av Agder og den sørlige delen av Rogaland, advarer Tveita.

Også i Midt-Norge og i Helgeland kan vinden komme opp i sterk kuling fra østlig kant i perioder.

Hvor mye kaldere vinden gjør det finner du i tabellen på storm.no.

Stengte veier og skredfare

Mange avslutter vinterferien i helgen, og skal kjøre hjem over fjellovergangene.

Også der det ikke kommer nedbør kan snøfokk gjøre kjøreforholdene vanskelige, men du er uansett tryggest på å komme over dersom du unngår overgangene lengst sør.

Torsdag er det betydelig skredfare bare i Jotunheimen, indre Sogn og i fjellet i Hallingdal.

Når vinden tar seg opp i helgen blåses det ny snø inn i lehengene, og du må regne med økende skredfare. Spesielt lengst sør i fjellet, der det også kommer nysnø.

Sjekk varselene på Varsom.

Flott start på uken

Høytrykket går østover, og mandag ligger det over hele landet. Nedbøren gir seg og vinden roer seg

– Mandag og tirsdag blir det opphold i hele landet, lover Tveita.

Klarværet gjør at nettene blir kaldere, men solen tar bra nå, så vi får oppunder ti grader utover dagen i sør.

Så snur det

Onsdag er det slutt på finværet. Da ligger høytrykket over Russland, og vi får inn et kraftig lavtrykk fra Island.

– Nedbøren treffer Sør- og Vestlandet onsdag morgen, og brer seg inn over hele Sør-Norge i løpet av dagen, forteller Tveita.

Sør- og Vestlandet får mest nedbør. Den kommer som regn langs kysten og snø over 300-500 meter i innlandet og i fjellet. Men bakken er kald, og det kan bli glatt på veiene også der det regner.

I Nord-Norge holder finværet også onsdag. Først torsdag trekker nedbøren nordover mot Bodø.

– I Sør-Norge kommer det inn enda et lavtrykk. Temperaturen stiger og da kan det bli skikkelig vått også på Østlandet, forteller Tveita.

I løpet av fredag går nedbøren som er på vei opp fra sør inn i Salten, men Troms og Finnmark ser ut til å slippe unna nedbør.

Fint i sør neste helg?

I Midt- og Sør-Norge fortsetter nedbøren også fredag.

– Det er langt frem, men slik det ser ut nå bygger det seg opp en liten høytrykksrygg over Sør-Norge neste lørdag, sier Tveita.

I Sør-Norge har vi altså lov til å håpe på en ny fin helg. Fra Nordland og nordover viser langtidsprognosen bygevær.