Det siste døgnet ble langt heftigere enn meteorologene regnet med.

De har advart om at det kunne utvikle seg polare lavtrykk i nordavinden, og i natt smalt det.

Sterk storm i natt

Et polart lavtrykk utviklet seg lynfort, og kom rett inn mot Lofoten og Vesterålen.

– I natt var vinden oppe i sterk kuling og liten storm flere steder. Rotvær i Lofoten fikk hele 32 sekundmeter, på grensen til orkan altså, og vindkast opp i 55 sekundmeter, forteller Storm-meteorolog Beathe Tveita.

Det blåser fortsatt liten og stiv kuling fra Nordland til Trøndelag, og går heftige snøbyger inn mot hele kysten helt sør til Nordfjord.

– I Nordland falt det 10-15 centimeter snø bare på noen timer i natt, forteller Tveita.

Enda et polart lavtrykk

Sør for Bjørnøya har det utviklet seg et nytt polart lavtrykk.

– Det går sørover, og kommer inn over Troms sent i kveld. Vinden øker igjen opp i storm fra nordvest og nord. Først nord i Nordland, og så i Troms. Og det kommer til å gå kraftige snøbyger, advarer Tveita.

Uværet i nord fortsetter hele natt til lørdag, og du må regne med problemer både på veiene, på sjøen og i luften også lørdag.

Natt til lørdag og lørdag formiddag kommer det til å blåse opp i sterk kuling og liten storm fra Lofoten og nordover langs kysten av Troms.

– Vinden kan komme oppp i kortvarig full storm i bakkant av det polare lavtrykket, som da sannsynligvis har truffet land i Troms, sier Tveita.

VINDEN nå, fargene viser temperaturen

Kart: Earth Nullschool

Det kommer til å gå kraftig snø- og haglbyger, kan hende med torden.

Fra Nord-Trøndelag og nordover i Nordland går det snøbyger lørdag formiddag, før det letter utover ettermiddagen helt fra Lofoten og sørover.

– Øst-Finnmark slipper også unna med noen snøbyger, få inne på Vidda, sier Tveita.

Varsler storm i Sør-Norge lørdag

Fredag fortsetter det kalde og fine været i Sør-Norge. En og annen snøbyge nord på Vestlandet, ellers sol og mye blå himmel.

Utover kvelden skyer det til på Vestlandet, og det er et dårlig varsel.

NEDBØR frem til midnatt tirsdag

– Det er kommet inn et stormsenter vest for Island, og det sender en front inn mot Sør-Norge, forteller Tveita.

Lørdag morgen blåser det stiv kuling fra sørøst på Vestlandet. Vinden øker raskt opp i sterk kuling i Hordaland og Sogn og Fjordane

– Både langs kysten, vest i Langfjella og i Jotunheimen kan vinden komme opp i liten storm fra midt på dagen, advarer Tveita.

Nedbøren når frem lørdag formiddag. Den starter som snø og sludd som brer seg østover, og går etter hvert over til regn langs kysten. Lørdag ettermiddag ligger snøgrensen mellom 400 og 600 meter.

Bakken er kald etter noen dager med klarvær og nordavind, og mange steder kommer regnet til å fryse når det treffer. Det gjør at du må være forberedt på glatte veier, også langs kysten.

– Nedbøren når frem til Østlandet utover ettermiddagen og kvelden. Her kommer den som regn langs kysten i sør, ellers som sludd og snø, sier Tveita.

Møre og Romsdal og Trøndelag sør for Trondheim slipper unna nedbør frem til ut på ettermiddagen. Også her starter nedbøren som snø, før den går over til sludd og regn under 400-600 meter.

– Vinden øker på til stiv kuling, sterk kuling utsatte steder utover ettermiddagen. Liten storm ved Stad, forteller Tveita.

Denne helgen drar første pulje hjem fra vinterferie. Været gjør at de ikke må legge hjemturen til lørdag. Vi må vi regne med at det blir stengt og kolonnekjørt på fjellovergangene.

Vinden kan også skape problemer for ferger og hurtigbåter.

SALTFJELLET nå

HJERKINN nå

HEMSEDAL nå

SOLLIHØGDA nå

Kamera: Vegvesenet

De som reiser ut på ferie denne helgen, bør enten komme seg avgårde fredag, eller vente til søndag.

Liten pause søndag

Søndag går fronten videre nordover i Trøndelag, og når frem til Salten med litt sludd og snø før det svekkes.

Det går noen få byger langs kysten av Finnmark og nord i Troms, og blåser opp i kuling fra øst nord for fronten som er på vei nordover i Nordland.

– Ellers blir søndag en bra dag i Nord-Norge, men det er fortsatt en risiko for at det utvikler seg nye polare lavtrykk, sier Tveita.

Bak fronten og videre sørover til Vestlandet går det enkelte byger, og de kommer som regn under 400-600 meter. Temperaturen stiger litt, og bortsett fra bygene i vest, blir søndag en fint dag i hele Sør-Norge.

Snøværet og den sterke vinden lørdag gjør at skredfaren øker.

Søndag kan det være fristende nysnø i fjellsidene, men husk at det tar tid før snødekket stabiliserer seg. Sjekk forholdene på Varsom, og respekter varslene som er slått opp i skianleggene.

Av og på vær hele uken

Vi hadde et lite håp om at det skulle bygge seg opp et nytt høytrykk over Sør-Norge fra midt i uken, men det blir mindre og mindre sannsynlig.

– Stormsenteret går sørøstover, først inn over de britiske øyer og så inn over Sør-Norge onsdag, samtidig som det svekkes gradvis, forteller Tveita.

Natt til mandag sender det enda en front inn over hele Sør-Norge, og vi får en ny runde med kuling, regn og sludd.

Snøgrensen blir fortsatt liggene på 400-600 meter, men siden nedbøren starter om natten kan folk på Østlandet våkne til nysnø og glatte veier mandag morgen.

Vinden dreier på sør utover dagen, så mandag er det Sør- og Østlandet som beholder nedbøren lengst.

– Bak selve fronten går det over til bygevær, flest fra Hordaland og sørover, sier Tveita.

Det vekslende været fortsetter hele uken, med nest nedbør i vest, og mest sol i øst. Nord-Norge kan se frem til uke med fint vintervær. Litt spredt snø av og til, men også mye sol.