Gled deg til fine vinterdager

SULDAL: Slik vil vi ha det nå. Foto: Jarle Lunde
SULDAL: Slik vil vi ha det nå. Foto: Jarle Lunde
I natt fikk vi snø, og nå synker temperaturen. Det er fint vintervær igjen, men ikke så veldig lenge.

I natt passerte det en kaldfront over hele Sør-Norge.

I videoen under kan du se hvordan de første regndråpene faller over Bergen klokken 18. Klokken 19 pøsregner det, og det er fortsatt søkkvått når videoen slutter klokken 22.

I Bergen kom all nedbøren som regn. Men snøgrense sank raskt utover natten, og i morges lå det snø ikke langt inn fra kysten.

Vestlandet fikk mest nedbør, rundt 30 millimeter litt inn fra kysten, der den sørget for 20-30 centimeter nysnø i skianleggene.

Her treffer regnet Bergen

Snø på Østlandet

Nedbøren traff Oslo ved midnatt, og der kom den som snø. Klokken fire i natt nådde fronten Trondheim, og også der snødde det.

RADAREN viser nedbøren i natt

Klokken 12 ligger fronten fra Nord-Trøndelag og inn i Sverige, og skydekket er i ferd med å sprekke opp på Sør- og Østlandet. På Vestlandet og i Trøndelag er nedbøren gått over til kraftige byger.

– På Vestlandet kan det hagle, lyne og tordne til nedbøren gir seg ut på ettermiddagen, sier Storm-meteorolog Ina Ynnesdal.

Temperaturen er på vei ned både på Vestlandet og nordover til Trøndelag, så den nedbøren som kommer utover dagen faller som snø i de indre områdene og i fjellet.

Lavtrykket ligger så langt sør at Nord-Norge slapp unna fronten i natt. Der er det fortsatt et lavtrykk i Barentshavet som styrer været.

– Det gir kald nordavind, og en og annen snøbyge inn mot kysten fra Lofoten og nordover, forteller Ynnesdal.

Lavtrykket i sør fortsetter inn i Sverige, og kommer til å gi litt snø i de indre områdene av Helgeland i ettermiddag, og på Finnmarksvidda i kveld, sier Ynnesdag.

Sterk vind

Resten av dagen er det vinden vi kommer til å merke mest til i Sør-Norge.

Vinden dreier først på vest og så mer og mer nordlig utover dagen. I Trøndelag og Møre og Romsdal kommer den opp i liten og stiv kuling i kveld.

Vestlands- og Sørlandskysten kan får opp i stiv og sterk kuling, fra vest og nordvest på Vestlandet og sørvest og vest på Sørlandet.

– På Utsira blåser det full storm onsdag formiddag og fra sør i Rogaland og langs kysten av Vest-Agder kan det bli liten storm fra vest, advarer Ynnesdal.

Vind og snøfokk skaper problemer på fjellovergangene i Sør-Norge nå. Klokken 12 er det kolonnekjøring over Hardangervidda, Haukelifjell, og Vikafjellet.

HEMSEDALSFJELLET nå

HAUKELIFJELL nå

HARDANGERVIDDA nå

Kamera: Vegvesenet

Mye kaldere fra torsdag

Lavtrykket i Barentshavet fortsetter å trekke ned kald luft fra nord torsdag, og i Nord-Norge blir været som det var onsdag.

– Litt færre byger og mindre skyer i de ytre delene av Troms, og litt spredt snø øst i Finnmark først på dagen, sier Ynnesdal.

Lavtrykket som ga snøvær onsdag ligger inne i Sverige torsdag. Det tar tak i nordavinden, og blåser den videre sørover.

Nordavind er pålandsvind i Trøndelag og Møre og Romsdal, og her blir torsdag en skyet dag med kraftige snøbyger, og mulighet for lyn og torden.

– Det kommer mest nedbør litt inn fra kysten i Møre og Romsdal, og her kan det legge seg 15-20 centimeter snø, forteller Ynnesdal.

Vinden kan komme opp i stiv kuling, så folk må være forberedt på dårlig sikt og vanskelige kjøreforhold.

Sør for Stad og Dovre er nordavind gode greier.

– Det komme til å gå noen snøbyger i Nordfjord, og det vil blåse opp i liten kuling langs kysten, men ellers blir det lite skyer og fint vær, sier Ynnesdal.

Torsdag passerer det et lavtrykk over Danmark og Tyskland, og det kan sende noen skyer inn over Agder og den allers sørligste delen av Østlandet.

Klarvær og nordavind gjør at temperaturen synker i hele Sør-Norge.

– Solen begynner å varme nå, så temperaturfallet merkes nok best om morgenen og kvelden, sier Ynnesdal.

Doris

Lavtrykket som passerer sør for oss torsdag er skikkelig hissig, og britene har gitt det navnet Doris.

– Det kommer til å blåse opp i liten storm fra sørvest og nordvest sør i England, langs kysen av Belgia og Nederland, Tyskland og Danmark, forteller Ynnesdal.

Doris har også med seg mye nedbør, som kommer som sludd og snø mange steder. Skal du ut å fly torsdag må du derfor være forberedt på problemer på Heathrow, Gatwick, Schiphol og Kastrup.

TEMPERATUREN klokken 13

Fin og kald fredag

Været endrer seg lite til fredag.

Lavtrykkene ligger fortsatt i nord og øst, og sørger for bygevær i Nord- og Midt-Norge. Vinden kan komme opp i stiv kuling, og det er fortsatt fare for lyn og torden i Møre og Romsdal.

– Nordfjord får fortsatt en og annen byge, ellers blir det en ny fin dag i Sør-Norge, sier Ynnesdal.

Lørdag snur det

Nord-Norge får en ny skyet dag med opp i stiv kuling fra nord en og annen snøbyge. I Nordland avtar bygene utover dagen, og på Finnmarksvidda blir det opphold hele dagen.

NEDBØR frem til midnatt søndag

Lørdag går lavtrykket over Sverige videre østover. Bak det, kommer det inn et nytt lavtrykk fra vest.

– Dagen starter bra i Sør-Norge, men fra Trøndelag og sørover Vestlandet skyer det til tidlig på dagen, forteller Ynnesdal.

Nedbøren treffer Vestlandet lørdag formiddag, og brer seg videre nordover og østover. Østlandet og Sunnmøre får nedbør fra lørdag kveld.

– Omslaget fra kald til mild og fuktig luft gjør at nedbøren sannsynligvis starter som sludd og snø også i lavlandet, i alle fall på Sør- og Østlandet. Men det går raskt over til regn under 300 meter natt til søndag, og under 700 meter utover søndag, forteller Ynnesdal.

I innlandet østpå kommer all nedbøren som snø.

– Agder og Rogaland får mest nedbør, lokalt opp i 25-35 millimeter fra lørdag morgen til søndag morgen, sier Ynnesdal.

Etter flere dager med klarvær og kuldegrader er bakken kald. Det betyr at det kan bli skikkelig glatt på veiene også der nedbøren kommer som regn, som fryser når den treffer.

Vinden øker på når nedbøren når frem, og kommer opp i liten kuling i fra sør og sørøst i Trøndelag, på Vestlandet, og på Sør- og Østlandet.

– Langs kysten av Vestlandet kan vinden komme opp i stiv og sterk kuling, advarer Ynnesdal.

I helgen er vinterferien slutt for halvparten av oss, og neste pulje skal ut.

Væromslaget ser ut til å komme tidligere enn prognosene viste tidligere i uken, og slik det ser ut nå bør folk kjøre hjem fredag, og ut på ferie enten fredag eller søndag.

Vekslende vær søndag

Også søndag blir brukbar i Nord-Norge. Men det skyer etter hvert til fra sør i Nordland, og kommer litt spredt snø sør for Saltfjellet til kvelden.

– Også kysten av Finnmark får en og annen snøbyge, sier Ynnesdal.

Trøndelag får en skyet dag, men opphold først på dagen. I Møre og Romsdal blir det opphold helt til kvelden. Temperaturen stiger, og skillet mellom snø og regn går et sted mellom Ålesund og Trondheim.

– Nedbøren blir liggende over Østlandet den første delen av dagen, før det etter hvert letter. Sørlandet får opphold hele dagen, Vestlandet noen byger først på dagen, her letter det utover ettermiddagen, sier Ynnesdal.

Temperaturen er på vei opp, og søndag skal du langt inn i landet eller opp i fjellet før nedbøren går over til sludd og snø.

Veldig usikkert neste uke

Neste uke er det ungene i Oppland, Buskerud, Rogaland, det meste av Hordaland, Nordland og Troms som har vinterferie.

– Varslene er veldig usikre, forteller Ynnesdal.

Vi kan få en uke der svake lavtrykk styrer været. Det betyr nedbør, opphold og litt sol, nedbør igjen, og så opphold på nytt.

– Det er også mulig at det bygger seg opp et høytrykk over Sør-Norge fra midt i uken, og i så fall synker temperaturen igjen, sier Ynnesdal.

Blir det lavtrykksvær får vi normale februartemperaturer.

Det betyr at nedbøren kommer som snø i fjellet og i nord, og som regn og sludd i langs kysten og i lavlandet.

Lik Storm på Facebook