Lava fra Kilauea-vulkanen på Hawaii skaper et usedvanlig spektakulært skue.

Etter at en del av lava-klippen kollapset nyttårsaften, åpnet seg en stor kanal inn til den glødende lavaen i vulkanen. Torsdag ettermiddag i forrige uke begynte lavaen å sprute ut.

Den flytende massen står nærmest som en stråle eller foss ut av fjellveggen og ned i havet.

– Jeg har vært her i ni år og har aldri sett noe som dette, sier Matt Patrick fra US Geological Survey (USGS) til Reuters.

Han forklarer at slike lavafosser har oppstått før, men de har aldri vart like lenge som nå.

Lavafragmenter spruter rundt når lavaen treffer vannet. FOTO: USGS
Lavafragmenter spruter rundt når lavaen treffer vannet. FOTO: USGS

Eksplosjoner

Når den glodhete massen treffer vannet oppstår spektakulære dampeksplosjoner. Fragmenter fra lavaen slår i alle retninger.

Skuelystne turister og forskere fra USGS var like imponerte. På videopptak kan man høre folk gispe og skrike i begeistring.

Advarer mot kollaps

Mange lar seg imponere av utbruddet og risikerer å gå nærme lavafossen for å få litt bedre skue. 
Mange lar seg imponere av utbruddet og risikerer å gå nærme lavafossen for å få litt bedre skue. 

Kilauea ligger på sørøstsiden av øya Kamokuna. USGS advarer mot at klippene langs kysten er ustabile, og flere biter kan kollapse når som helst.

Myndighetene har satt opp gjerder for å holde folk i trygg avstand, men flere har passert avsperringene for å se fenomentet på nært hold.

– Så lenge lave forsetter å flomme ned i havet er området ustabilt. Det kan fortsatt komme flere ras, sier Janet Babb fra USGS. Kollapsene kan forårsaker både eksplosjoner og store bølger. Gassen fra vulkanen er også giftig å puste inn.