MOSJØEN: Snøbygene pisker inn over Sjøgata i Mosjøen. Foto: Morten Eriksen
MOSJØEN: Snøbygene pisker inn over Sjøgata i Mosjøen. Foto: Morten Eriksen

Forblåst, våt og mild januar

Det var bare alle stormene som skilte været i januar fra klassisk vårvær.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2017 startet veldig uvanlig.

TEMPERATUR, avvik fra normalen. 2016 i grått.

Middeltemperaturen i januar lå to til fire grader over normalen gjennom hele måneden. Enkelte områder i innlandet hadde det fem-seks grader varmere enn normalt.

i hadde det uvanlig vått vest og nord i landet.

Nedbøren kom med vind fra vest og sørvest, så Sør- og Østlandet ble liggende i le, og endte med bare halvparten av normal nedbør.

NEDBØR i % av normalen

Uvanlig lite snø

Kombinasjonen av varm luft og lite nedbør gjorde at det ikke la seg snø i lavlandet i sør og øst. I Oslo var det så godt som snøfritt hele måneden, noe vi må helt tilbake til 1945 for å finne maken til.

Finnmark hadde normalt med snø, og aller lengst nord på Østlandet var det mer snø enn normalt. Den kom etter noen dager med sterk vind fra nordøst, som la fra seg uvanlig mye nedbør øst i Romsdalen og lengst nordvest i Oppland.

På Bjorli var det over en meter snø hele måneden, og det ble målt 155 centimeter både den 4. og den 15. januar.

Kart: Se Norge

Digert høytrykk

Årsaken til det uvanlige været var et digert høytrykk over Mellom-Europa. Det lå helt stille i uke etter uke, og sendte lavtrykkene nordover mot Nord-Norge.

Nordland fikk mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt, over 600 millimeter de våteste stedene.

Startet med uvær

2017 startet med et kraftig lavtrykk som kom inn fra nordvest, og passerte over hele Sør-Skandinavia. Det blåste opp til storm på Vestlandet, i Midt- og Nord-Norge pisket det inn snøbyger.

Uværet var raskt over.

Etter tre dager med ruskevær la det seg en høytrykksrygg over oss, og skyene forsvant. I innlandet ble det sprengkaldt, Karasjok hadde ned i minus 42,4 grader den 4. januar, Tynset minus 33,8 den 5.

Så blåste det opp igjen.

Maiken får en skikkelig haglskur rett i fleisen

Ekstremværet Vidar

Fra den 6. til den 13. januar sørget stadig nye lavtrykk inn fra sørvest, for sterk vind langs hele kysten fra Vestlandet til Finnmark. I Midt- og Nord-Norge blåste det storm fra sørvest og nordvest i perioder.

Sterk pålandsvind, lavt trykk og nymåne gjorde at Meteorologisk institutt varslet ekstremvær, som fikk navnet Vidar. De fryktet uvanlig høyt tidevann sør for Stad, så høy vannstand at det normalt går 20-100 år mellom hver gang sjøen stiger så høyt.

Vindretningen ble ikke helt som prognosene viste, og vi endte med en femårs-flo.

Nye kraftige lavtrykk

Etter Vidar sørget en liten høytrykksrygg for to dager med pent og kaldt vær igjen, før nye lavtrykk rullet inn over oss.

De hadde med seg varm og fuktig luft fra langt sør i Atlanteren, og temperaturen steg. På Nesbyen i Hallingdal steg temperaturen til 11,8 grader den 19. og 20. januar.

Bak lavtrykkene trakk det ned iskald luft fra nordvest. En snøstorm gjorde at snødybden steg fra 30 til 85 centimeter i Tromsø 23-24. januar, og skred og skredfare stengte veier i hele Nord-Norge.

Dagene 25-27. januar blåste det fra sørvest igjen, og temperaturen steg.

Varmere på Geilo enn på Mallorca

Tafjord og Sunndalsøra i Møre og Romsdal kunne droppe vinterklærene og nyte 15-16 varmegrader. Den 27. januar var det hele ti varmegrader i Sørkjosen helt nord i Troms.

Rekordtidlig pollenstart

Mildværet lurte trærne til å tro at våren var kommet.

Den 25. januar fanget Norges astma og allergiforbund opp de første pollenkornene. Det er rekordtidlig, fem dager tidligere enn den gamle rekorden, og en måned før normalen.

Årets første pollenvarsel ble sendt ut fredag 27. januar, og advarte om pollenspredning fra or og hassel på Sørlandet og i Møre og Romsdal.

Flom og skred

Væromslaget i Nord-Norge den siste uken i januar satte fart på snøsmeltingen, og kombinasjonen regnvær og smeltevann førte til flom og skred. Store områder var isolert i perioder.

Storforshei nordøst for Mo i Rana i Nordland fikk 120 millimeter den 26. januar. På Bratland i Lurøy falt det 232 millimeter nedbør på de tre døgnene fra den 25. til den 27. januar.

De to siste dagene i januar bedret det seg. En svak høytrykksrygg kom gradvis inn over Midt- og Sør-Norge, og vinden og nedbøren avtok.

Her kan du sammenligne 2017 med årene før.

Slik var 2016: Høsten var varmere og tørrere enn sommeren

Slik var januar 2016: Kald og fin
Slik var januar 2015: Dobbelt så mye nedbør som normalt
Slik var januar 2014: Rekordtørr og brannfarlig januar
Slik var januar 2013: Lite snø i januar
Slik var januar 2012: Mild og snøfattig januar
Slik var januar 2011: Helt normalt januarvær
Slik var januar 2010: Rekordkald januar i Sør-Norge
Slik var januar 2009: Mild januar
Slik var januar 2008: Fuktig og mild januar