Derfor bommet meteorologene på ekstremværet Vidar

Ekstremværet Vidar ble ikke så ekstremt som meteorologene fryktet. Her er forklaringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekstremværet Vidar er i ferd med å gi seg, like stille og forsiktig som det kom.

Det var høyvannet mellom klokken 10 og 10.30 torsdag meteorologene fryktet, høyvannet i kveld blir nokså normalt.

Da ekstremvarselet ble sendt ut onsdag, fryktet Meteorologisk institutt at vannstanden i Bergen skulle stige til 231 centimeter.

Det er så høyt, at det i gjennomsnitt går hundre år mellom hver gang sjøen når dette nivået. En centimeter til opp, og vi ville nådd 200-års vannstand.

Torsdag morgen ble varselet justert ned til 225 centimeter i Bergen, som er 20-års høyvann.

Fasiten ble 218 centimeter, og det opplever Bergen i gjennomsnitt en gang hvert femte år.

Videoen øverst er fra Milde like sør for Bergen. Den ble laget klokken 10.20, da vannet sto høyest - langt over brygger og inn i naust.

Slapp lett unna

Også resten av kysten slapp mye lettere unna enn meteorologene fryktet.

I Haugesund viste det første varselet at det ville bli 200-års høyvann, 161 centimeter over null-nivået på sjøkartene. Fasiten ble 144 centimeter, hele ni centimeter under det nedjusterte varselet, og bare femårs-høyvann.

Sjøen går inn over kaikanten i Stavanger

Også Stavanger endte på femårs-høyvann, 161 centimeter, ni centimeter under varselet her også.

I Florø ble det målt 244 centimeter, sju centimeter under varselet, i Måløy 257 centimeter, åtte centimeter under varselet. Begge disse byene opplever så høy sjø en gang i året i gjennomsnitt.

Maiken Fosen flyttet værmeldingen ut til Vågen i Bergen. Kaien var full av folk under opptaket.

Maiken får applaus ...

Etter at hun var ferdig fikk Maiken applaus. Hun beholdt roen da en skikkelig byge sendte store hagl rett i fleisen på henne.

... fordi hun klarer å gjennomføre da dette skjer

Vinden reddet oss

Både Stavanger og i Bergen gikk sjøen over kaikantene, men bare så vidt.

– Vi hadde trodd det skulle bli større problemer på Bryggen i Bergen, forteller vakthavende meteorolog Frode Hassel hos Meteorologisk institutt til TV 2.

Det er bare Meteorologisk institutt som kan definere et uvær som ekstremt. Vi har derfor ringt ham for å få forklaringen bak det mange sikkert opplever som en skikkelig skivebom. Var det lufttykket eller vinden som sviktet?

– Lufttrykket ble som forventet. Det blåser godt ute i havet, men vinden ble litt svakere her inne ved land, og fikk en litt annen retning. Det skal lite til, svarer Hassel.

Ville det blitt varslet ekstremvær dersom prognosene i går viste 218 og ikke 231 centimeter i Bergen?

– Grensen vår for ekstremvær er 215 centimeter i Bergen så vidt jeg husker, så vi var innenfor. Og en litt mer nordlig retning på vinden ville gitt mer bølger. Men vi bør kanskje vurdere om vi skal justere grensen for ekstremvær på grunn av stormflo litt opp, sier Hassel.

Store problemer i fjellet

Torsdag morgen blåste det opp i liten storm langs kysten av Rogaland.

Klokken 13.30 er vinden minket til sterk kuling. Nord for Hardangerfjorden er det mindre vind, liten kuling bare de mest utsatte stedene.

Det blåser ikke spesielt mye i fjellet heller, men kombinasjonen vind, snø og stor skredfare gjør at det er kolonnekjøring over Haukelifjell, Hardangervidda, Vikafjellet og Hol-Aurland.

Vinden snur etter hvert på nord, og temperaturen faller. Det gjør at du må være forberedt på glatte veier i hele Sør-Norge fredag morgen.