Onsdag og torsdag blir to heftige dager.

Det er et stormsenteret på vei inn over oss. Det kan gi så høy flo torsdag, at situasjonen utvikler seg til ekstremvær.

Onsdag er det vind og nedbør som er problemet.

– Nå i formiddag blir det kraftig vind inn mot Rogaland, opp full storm fra vest-nordvest, advarer Storm-meteorolog Olav Krogsæter.

Hovedlavtrykket blir liggende sør i Norskehavet onsdag. Men det har utviklet seg et mindre lavtrykk i det, og dette trekker nå inn over Sør-Norge.

– Dette nye lille lavtrykket har med seg en front, som går sakte over Sør-Norge nå, forteller Krogsæter.

SISTE: Meteorologisk institutt har sendt ut varsel om ekstremvær torsdag. Kombinasjonen fullmåne, lavt lufttrykk og sterk vind inn mot land gir svært høy flo på Vestlandet sør for Stad. Ekstremværet har fått navnet Vidar.

– Vannstanden er ventet å være 70-85 cm over verdiene oppgitt i tidevannstabellen. Estimert returverdi for denne vannstanden er rundt 20 år, skriver de i varselet sitt.

Det betyr så stor flo, at det i gjennomsnitt går 20 mellom hver gang sjøen stiger så høyt.

100-årsflo i Bergen

BERGEN: Under stormfloen 1. desember 2005 var vannstanden 224 centimeter. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX 
BERGEN: Under stormfloen 1. desember 2005 var vannstanden 224 centimeter. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX 

I Bergen er det varslet en vannstand på 231 centimeter. I følge Kartverket går det normalt 100 år mellom hver gang byen opplever så stor flo.

Stiger vannet bare en centimeter mer, kommer byen til å oppleve en 200-årsflo.

Storm og mye nedbør onsdag

Klokken 10.30 blåser det full storm inn mot Jærstrendene. Obrestad måler 26,2 sekundmeter nå, Lista 27,8. Lindesnes har 19 sekundmeter, sterk kuling.

Stavanger Lufthavn Sola har 21 sekundmeter, liten storm, men foreløpig er det ikke meldt om vesentlige forsinkelser.

VINDEN nå

Kart: Earth Nullschool

Nord for Stavanger blåser det bare bris onsdag formiddag, men vinden kommer til å øke til kuling både langs kysten og i fjellet.

Det regner kraftig fra Møre til Lista, og på Østlandet. På Vestlandet er det ventet mye nedbør, mellom 40 og 60 millimeter litt inn fra kysten.

– Snøgrensen er 600-800 meter nå, men synker ned til 300 til 500 meter til kvelden. Da går nedbøren over til kraftige byger, med både hagl og torden, forteller Krogsæter.

Det blåser godt på Østlandet også. Klokken 10.30 måler Jomfruland 15 sekundmeter, stiv kuling fra sør. Inn Oslofjorden blåser det liten storm. Langøytangen ved Sandefjord har 21,1 sekundmeter, Færder fyr og Gullholmen ved Moss 22,1 sekundmeter.

– I ettermiddag dreier vinden på vest, og da kommer det til å blåse stiv og sterk kuling også langs kysten av Agder, opp i liten storm utsatte steder, advarer Krogsæter.

Den kraftige vinden kan gi sterke vindkast også i innlandet på Østlandet.

NEDBØR frem til midnatt søndag

På Sør- og Østlandet kommer nedbøren som regn under 500-700 meter nå, men også her faller snøgrensen til kvelden.

– Ned mot 200-400 meter, men da begynner også nedbøren å gi seg her, forteller Krogsæter.

Sterk vind og mye snø gjør at NVE varsler stor snøskredfare i fjellet i Rogaland og sør i Hordaland onsdag. Været gjør at det er vanskelige kjøreforhold nå.

Hardangervidda og Vikafjellet er kolonnekjørt, og på Hemsedalsfjell kan det bli kolonnekjøring på kort varsel.

Nord for stormsenteret er været bedre.

Trøndelag slipper unna nedbør frem til i ettermiddag. Da blir det regn sludd og snø der også. Vinden øker opp i liten kuling fra sør og sørøst.

Nord-Norge får stort sett opphold.

– Litt spredt snø i Nordland og på Finnmarksvidda bare, sier Krogsæter.

Ekstremvær torsdag

Torsdag forsvinner det lille lavtrykket inn i Sverige. Hovedlavtrykket siger litt sørover, og sørger for opp i sterk kuling inn mot kysten av Vestlandet og langs kysten av Agder og Telemark.

VINDEN tordag klokken 10

Kart: Earth Nullschool

Det er fullmåne torsdag. Da trekker solen og månen havet i samme retning, og det gir springflo. Siden senteret i lavtrykket ligger nær oss presses havet mindre ned, og det gjør at floen blir enda høyere.

– Nå får vi samtidig sterk vind fra vest, som blåser vannet inn mot kysten. Det gjør at vi kommer til å oppleve stormflo torsdag, forklarer Krogsæter.

Onsdag formiddag sendte Meteorologisk institutt ut varsel om ekstremvær på Vestlandet sør for Stad torsdag.

– Vannstanden er ventet å være 70-85 cm over verdiene oppgitt i tidevannstabellen. Estimert returverdi for denne vannstanden er rundt 20 år, skriver de i varselet sitt.

Vannet kommer til å stå langt inn over land, og sammen med store bølger og sterk vind kan det gi skader på brygger og naust.

På storm.no kan du sjekke hvor høy sjø det blir hos deg, og når det er flo i morgen. Velg Tidevann i menyen under dagsboksene.

På Bryggen i stiger vannet over kaikanten når sjøen stiger 205 centimeter over null-nivået. Torsdag viser varselet at floen når dette nivået rundt klokken ni, og så stiger til rundt 230 centimeter når det er full flo klokken 10.30.

På Vestlandet kommer det til å blåse sterk kuling fra vest tidlig på dagen. Først ut på kvelden dreier vinden på sør og minker. Sørlandet får også stiv og sterk kuling hele torsdag, ytre Oslofjord liten kuling.

Bygeværet fortsetter på Vestlandet, og det blir både hagl og torden i dem torsdag også.

– Det kan komme 40-60 millimeter til på torsdag, forteller Krogsæter.

Torsdag blir det oppholdsvær og bare noen få skyer på Sør- og Østlandet. Temperaturen faller litt østpå, og de få bygene som kommer lengst vest kommer som snø.

Nord-Trøndelag får litt snø først på dagen, ellers blir det stort sett opphold her også. Og kaldere.

– Nord-Norge får litt snø i de indre områdene, ellers blir det lite skyer her også og opphold, forteller Krogsæter.

Mye kaldere fra fredag

Fredag fortsetter lavtrykket østover. Bak det snur vinden på nord, og det blir kaldere.

– Det kommer fortsatt til å blåse kuling på Vestlandet, men fredag blir vannstanden som den pleier, forteller Krogsæter.

Det kommer til å gå enkelte sluddbyger både på Vestlandet og i Midt-Norge hele fredag, og noen snøbyger i Oppland litt ut på dagen. Resten av Sør- og Østlandet og Nord-Norge får opphold og fint vær.

– Lørdag viser prognosene at det danner seg et lavtrykk i nordavinden. Det blir liggende utenfor Troms og Nordland, og gir kuling og snøbyger.

I Midt-Norge og på Vestlandet fortsetter nordavinden, og det kommer til å blåse godt her også.

– Opp i kuling, og noen snøbryger sør for Nordfjord, forteller Krogsæter.

Sør- og Østlandet får opphold, men også lørdag kommer det til å snike seg noen snøbyger over fjellene og inn i Oppland.

Søndag går lavtrykket inn over Loftoten, med snøbyger og nordvestlig kuling. Lenger nord blir det stort sett opphold.

– Midt-Norge får frisk bris fra nordvest og snøbyger, sør for Stad og Dovre blir det fint og kaldt vær, sier Krogsæter.

Fint og kaldt vær har en nedside. Det kommer en god del nedbør i Sør-Norge før temperaturen synker, og den kommer til å fryse på.

Du må altså regne med glatte veier enkelte steder fra fredag.