Kulden blåser bort

ISKALD luft blåser nå sørover hele Europa.
ISKALD luft blåser nå sørover hele Europa. Foto: Earth Nullschool
I natt var det under 30 kuldegrader nord på Østlandet, men slapp av. Kuldebølgen er snart over.

Natten vi har bak oss var vinterens kaldeste.

Kautokeino topper listen med minus 41,8 grader i natt, men også nord på Østlandet var det beinkaldt.

Tynset hadde minus 33,8 grader, Drevsjø minus 31,6 og Bjorli minus 30,4. Trondheim hadde respektable minus 13,5 kuldegrader i natt.

– Klokken åtte i morges var det minus 11,8 grader i Oslo, og det holder seg omtrent der det meste av dagen, forteller Storm-meteorolog Roar Inge Hansen.

I kveld er det slutt, da blåser kulden bort.

Snur torsdag

Kulden skyldes et stort lavtrykksområde som dekker det meste av Europa. Det pumper iskald polarluft helt sør til Middelhavet.

Senteret i lavtrykket går langsomt østover, og fra i kveld slipper et lavtrykk ved Island til fra vest. Vinden øker på fra sør og sørvest, vi får inn skyer, og temperaturen stiger.

– Dagen starter med pent vær i hele landet, skyene kommer først inn tidlig i ettermiddag. Da øker også vinden på, og i kveld blåser det liten storm fra Finnmark til Nordland, forteller Storm-meteorolog Roar Inge Hansen.

NEDBØR frem til midnatt mandag

Trøndelag får liten til stiv kuling fra i kveld, ved Stad kommer det til å blåse liten storm, og så kuling sørover Vestlandet til Stavanger.

– Nedbøren når frem til Vestlandet nord for Bergen i kveld, og da er det fortsatt så kaldt at den kommer som snø, sier Hansen.

Sør- og Østlandet slipper unna nedbør i dag. Men det skyer til, og vinden øker til bris fra i kveld, kuling nordvest i fjellet.

Sterk vind, snø, sludd og regn fredag

Fredag ligger lavtrykket like vest for Lofoten.

Vi får sørvestlig storm helt fra Stad til Finnmark, og temperaturen stiger raskt. Det blir så mildt at snøværet går over til regn i hele landet.

– Vinden kommer opp i full storm langs kysten og i fjordene øst for Nordkapp, i Lofoten og Vesterålen, og ved Stad. Kysten nord for Bergen får sterk kuling, videre rundt kysten og langs Sørlandskysten stiv kuling advarer Hansen.

Nordland og på Vestlandet sør for Stad får det våtest, men det kommer nedbør i hele landet. I Nordland stiger snøgrensen raskt til 400-600 meter, på Vestlandet må du opp i 500-800 meter før regnet går over til sludd og snø.

– Finnmark får lite nedbør og der holder kulden seg også lengst. Heller ikke de indre delene av Trøndelag, kysten av Sørlandet og de indre delene av Østlandet får spesielt mye nedbør, sier Hansen.

Også fjellet får kraftig vind, opp i sterk kuling. Vind og snø kommer til å skape problemer på fjellovergangene, og du må også regne med innstilte ferger og hurtigbåter fredag.

Vinden gir seg fredag kveld, og vi får en dags pause.

Fin lørdag i sør

Bak lavtrykket kommer det inn en høytrykksrygg. Den legger seg over Sør-Norge, og sørger for en fin lørdag med opphold, sol og bris fra nordvest.

Klarværet gjør at temperaturen synker litt igjen, men ikke tilbake til beinkulden fra onsdag og torsdag.

Nysnøen i fjellet gjør at mange finner frem skiene lørdag.

Husk på skredfaren, som alltid øker etter sterk vind, nedbør og temperaturstigning.

Fra Stad og nordover fortsetter ruskeværet.

– Kuling fra sørvest, regn og regnbyger, sludd og snø i perioder. Det kan komme noen tordensmell. I Nord-Norge kan vinden komme opp i liten storm, forteller Hansen.

SLIK ER KAMPEN mellom kaldluften  på vei sørover og varmluften som blåser nordover nå

Kart: Earth Nullschool

Ny runde søndag

Søndag får vi neste lavtrykk på besøk, og det blir en ny runde med regn og vind fra Vestladet og nordover.

– Sør- og Østlandet blir liggende i le, så her holder finværet gjennom hele helgen, forteller Hansen.

Også søndag kan vinden komme opp i storm i Nord-Norge. Lenger sør nøyer det seg med å blåse kuling mellom sør og vest. Og det holder seg mildt.

Snøvær helt sør til Middelhavet

Kaldluften som gjør det beinkaldt hos oss nå, klarer å trenge helt sør til Middelhavet.

NEDBØR frem til midnatt mandag

– I kaldluften danner det seg det vi kaller et sekundært lavtrykk over Egeerhavet. Det gir sterk kuling i deler av Middelhavet, og mye nedbør, forteller Hansen.

Selv Roma har kuldegrader i vente fredag, lørdag og søndag, og det kommer til å snø sør i Frankrike, Tyskland, Tsjekkia, Italia, Hellas og Tyrkia.

Adriaterhavskysten av Italia kan få en halv meter snø.

Den gode nyheten er at prognosene viser opp mot 75 centimeter snø på skistedene nord i Alpene.

Lik Storm på Facebook