VÅTT OG KJØLIG, men kjekt likevel.
VÅTT OG KJØLIG, men kjekt likevel. Foto: Ronald Toppe / TV 2

I 2016 var høsten varmere og tørrere enn sommeren

Bare en av månedene i 2016 var kaldere enn normalt, husker du hvilken?

Vi har lagt bak oss nok et mildt år. Middeltemperaturen for hele landet endte 1,3 grader over normalen i 2016.

2016 var litt varmere enn 2013, og litt kjøligere enn 2014 og 2015. Det som er spesielt med 2016, er rekordvarmen i nord.

PERLEMORSKYER 31. desember over Sortland. Foto: Benny Høynes
PERLEMORSKYER 31. desember over Sortland. Foto: Benny Høynes

Ekstremt varmt i Arktis

I Vardø i Øst-Finnmark har det vært målt temperatur siden 1860.

I år satte Vardø ny rekord, med en årsmiddeltemperatur på 3,8 grader. Det er 0,3 grader opp fra den gamle rekorden fra 2013.

Varmen i Arktis var enda mer ekstrem. Den lille øyen Hopen sørøst på Svalbard endte med et årsmiddel på pluss-siden for første gang. Den nye rekorden er 0,2 grader.

Også Jan Mayen, Bjørnøya, og Ny-Ålesund og Longyearbyen på Svalbard satt ny temperaturrekord. I Longyearbyen endte middeltemperaturen på minus 0,1 grad, hele 7,4 grader over normalen.

LONGYEARBYEN: middeltemperatur 1912-2016

Knusktørr høst i Oslo

Totalt for året fikk vi normalt mye nedbør i 2016, men det svingte mye. Sommeren var mye våtere enn normalt, mens høsten var tørr. I alle fall i starten, og spesielt på Østlandet.

Oslo fikk bare 148 millimeter nedbør fra september til desember, tørrere enn det har vært der siden 1972.

NEDBØR som prosent av normalen

Kaldt i januar

Hele 2016 var varmere enn normalt, med ett unntak. Januar var kaldere enn vi har hatt det i januar siden 2010.

Det snudde først den 21. januar, men da snudde det også skikkelig. I Møre og Romsdal ble det målt over 17 varmegrader den 25. januar.

I januar opplevde vi det første av årets to ekstremvær, «Tor».

Det blåste opp 29. januar, og langs kysten av Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal kom vinden opp i orkan fra vest og sørvest.

Varmen holdt seg i februar. På tross av nedbør over normalen både i Midt- og Sør-Norge, lå det ikke snø på bakken i lavlandet ført helt i slutten av måneden.

På Østlandet var det bart hele februar.

Best vårvær i nord

Våren startet fint. Mars var varmere enn normalt i hele landet, og med unntak av Nordland kom det mindre nedbør.

Påsken kom de siste to ukene i mars i 2016. Sør- og Østlandet fikk det beste påskeværet, Vestlandet måtte klare seg med bare en fin dag.

Nordland, Troms og deler av Finnmark fikk det virkelig flott da vi kom til april. To-tre grader varmere enn normalt, og bare 20-30 prosent av normal nedbør.

I resten av landet var april på det jevne. Unntaket i Sør-Norge var Oslo, som endte opp med neste dobbelt så mye nedbør som normalt i april.

De to siste aprildagene snødde det 20-30 centimeter på Østlandet. Da hadde mange skiftet til sommerhjul, og det ble skikkelig kaos i trafikken.

Mai var varmere enn vi har hatt det på over 50 år.

Måneden startet best i nord, men fra den 8. mai bygget det seg opp høytrykk i sør. Det dyttet lavtrykken nordover, og sørget for temperaturer på 20-tallet i Sør-Norge.

17. mai var en sur opplevelse i Nord-Norge, regn og sluddbyger. Trøndelag og Vestlandet slapp unna med bare enkelte byger, mens Sør- og Østlandet hadde strålende solskinne og opp mot 20 grader.

Et kraftig regnvær laget flom i Hedmark 22-24. mai, men den siste uken var sommervarmen tilbake. Buskerud og Trøndelag hadde over 28. grader, Dividalen i Troms over 26 grader.

Elendig sommer

Forsommeren 2016 var fantastisk. Spesielt bergenserne hadde grunn til å juble. Der var det over 20 grader i 15 av månedens 30 dager, og tørt.

Midt i juni takket høytrykket for seg i sør, og finværet ble erstattet av ustabilt bygevær, og temperaturen sank. Sankthans ble likevel fin på Østlandet, Vestlandet og videre nordover til Bodø.

Den siste uken av juni kom sommeren i nord. Temperaturen steg til 25-26-27 grader, og Nordland opplevde tropenatt 27. juni.

I starten av juli var det virkelig praktfullt i Nord-Norge. Søndag 3. juli var 20 av de 25 varmeste stedene i landet i Finnmark, de fem siste i Troms. Alle hadde over 21 grader.

Juli var varmere enn normalt i sør også, men våt. Spesielt den siste halvparten av måneden.

Slutten av juli var så våt at Bergen satte ny månedsrekord med 263,7 millimeter. Det er 16,1 millimeter opp fra den gamle rekorden fra 1995.

Nord-Norge hadde best vær den siste delen av juli, men været var vekslende der også.

Også august var våt. Spesielt på Vestandet, men også Østlandet fikk kraftige regnskyll.

På Bygdøy i Oslo pøste det ned hele 33,4 millimeter i løpet av en time 6. august. Regnværet førte til flom, stengte veier og oversvømte kjellere. Det ble gjort skader for mer enn 100 millioner kroner.

Den 8. august var det Vestlandets tur. Da pøste det ned 76,2 millimeter i Bergen, ny døgnrekord for august.

Først den 14. august ble lavtrykkene estattet av høytrykk, og store deler av landet kunne nyte en uke med finvær.

Sommerværet kom med høsten

September startet med lavtrykk, regn og vind, men den 12. september var det slutt. Det bygget seg opp et enormt høytrykk som dekket hele Skandinavia frem til 23. september.

Stavanger og Bergen satte nye varmerekorder med 26,7 og 27,6 grader, og Sola ved Stavanger tangerte norgesrekorden i middeltemperatur på 16,3 grader.

Bergen og Kristiansand satte ny rekord i antall dager med minst 20 grader. Stavanger og Oslo tangerte sine gamle rekorder.

Værmessig var september nærmest som en sommermåned på Vestlandet, og bedre enn både juli og august!en som kom i mai holdt seg utover i juni. På Øst- og Vestlandet har ikke juni vært varmere siden 2007.

I Nord-Norge hadde best vær de siste dagene av september. Flere steder i Troms og Finnmark opplevde da de varmeste dagene i 2016.

Oktober var også fantastisk.

De tre første uken var en eneste lang rekke av dager med blå himmel, sol som varmet, og knapt et vindpust.

De fleste av oss endte opp med rundt halvparten av normal oktober-nedbør. I Oslo falt det bare 13 millimeter, 16 prosent av normalen.

BALSFJORD: Vi opplevde flere solstormer i oktober, og høytrykk og lite skyer gjorde at folk i hele landet fikk sett nordlyset danse. Foto: Håvard Larsen 
BALSFJORD: Vi opplevde flere solstormer i oktober, og høytrykk og lite skyer gjorde at folk i hele landet fikk sett nordlyset danse. Foto: Håvard Larsen 

Først den 26. oktober var det slutt. Da slapp nye lavtrykk til i vest, og vi fikk kuling og storm fra nordvest. Østlandet lå i le og slapp unna, og beholdt finværet ut måneden.

Fjellovergangene i Sør-Norge fikk det første drysset med snø den siste uken av oktober. I lavlandet var det bart, også i Midt- og Nord-Norge. Det er uvanlig.

I november var høsten som den pleier å være. Runder med lavtrykksvær gjorde at vi endte med normale temperaturer og normalt med nedbør.

Med noen unntak.

Tromsø hadde den tørreste november siden 2009, med bare 30 millimeter nedbør totalt. Svalbard hadde det søkkvått, og rekordvarmt.

Der endte middeltemperaturen utrolige 9,6 grader over normalen, noe som er ny novemberrekord med god margin.

I Tromsø la den første snøen seg først 28. november. Det var en uke senere enn den forrige rekorden, fra 1944.

Vinteren kom ikke i gang

Heller ikke i desember ble det skikkelig vinter.

Middeltemperaturen endte tre-fire-fem grader over normalen, og selv om vi fikk mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt fra Vestlandet til Troms, var det lite snø.

Selv etter elleve dager med snøbyger i nord var det mindre snø de fleste stedene i Nord-Norge enn normalt.

I Sør-Norge var det også lite snø, med de nordligste delene av Østlandet og indre delene av Trøndelag og Møre og Romsdal som hederlige unntak.

Kart: Se Norge

Dagene før jul var varme. I Møre og Romsdal ble det målt over 16 grader 19. desember. I Troms var det over 14 grader og i Finnmark nesten 13 grader. Nye fylkesrekorder begge deler.

I julen ble landet vårt delt i to. Troms og Finnmark hadde lite vind og bare en og annen snøbyge. Fra Nordland og sørover lange perioder med storm, tordebyger i vest og snø i fjellet.

Østandet slapp best unna, helt til andre juledag.

Den 26. desember blåste det opp. Uværet ble definert som et ekstremvær, og fikk navnet «Urd». Det ble målt sterk storm langs kysten av Vestlandet og i fjellet. Kårkenes fyr ved Stad og Eigerøya ved Egersund hadde okan.

Uværet lammet trafikken både på veiene og på sjøen. Trær som blåste ned over kraftlinjer gjorde at mange mistet strømmen. På Østlandet kom det kraftige vindkast.

28-29. desember gjorde en snøstorm at deler av Longyearbyen ble evakuert i frykt for snøskred.

2016 endte med pøsregn på Vestlandet og storm i Nordland. Fønvind fikk temperaturen opp i 18,1 grader på Sunnmøre.

I Oslo var det fint vær nyttårsaften, men om kvelden dannet det seg tåke, og ingen så noe til det store fyrverkeriet som kommunen skjøt opp.

Her kan du sammenligne 2016 med årene før. Nederst finner du 2016 måned for måned.

2015 var varmt og vått
2014 var tidenes varmeste
2013 var hett og fuktig
2012 var året sommeren regnet vekk
2011 var varmt og vått
2010 var rekordkaldt
2009 i et eneste bilde
2008 var rekordvarmt