Urd: Uværet er oppgradert til ekstremvær

– Vindkast opp i 40 sekundmeter.  Storm-meteorologen frykter store ødeleggelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Juleuværet er i full gang, og varer helt til onsdag slik det ser ut nå.

– Uværet som treffer oss mandag, andre juledag, kan bli virkelig farlig. Sterk storm mellom sørvest og nordvest på Vestlandet, og kraftige vindkast også på Østlandet, advarer Storm-meteorolog Roar Inge Hansen.

SISTE: Det er ingen endringer i prognosene som kom lørdag. De viser fortsatt kraftig uvær mandag.

Tirsdag er det nymåne, og ekstra høyt tidevann. Sterk vind rett inn mot land kommer til å gi stormflo, som sammen med store bølger kan skade naust og kaier.

Vi får mye nedbør gjennom hele julen, regn i lavlandet og snø i fjellet, og må være forberedt på flom, steinsprang og jordras, og stor snøskredfare i fjellet.

Klokken 12.50 fredag sendte Meteorologisk institutt ut vasel om at uværet er under økt overvåkning. Det er første fase i å definere det som et ekstremvær. Søndag ble det oppgradert til et ekstremvær, og fikk navnet Urd.

Vi kan altså få en repetisjon av julen 2011, da ekstremværet Dagmar traff Vestlandet og Midt-Norge første juledag.

Sats på Filefjell

Torsdag blåste det opp i full storm langs kysten og utsatte steder i fjellet på Vestlandet og i Nordland.

Nordland fikk mest nedbør torsdag, men fredag vardet Vestlandets tur til å overta ledelsen.

Klokken 12 lørdag er Filefjell den eneste overgangen det er verd å satse på. Haukelifjell, Hardangervidda, Vikafjellet og Tyin-Årdaler stengt. Hol-Aurland er kolonnekjørt. Hemsedalsfjellet kan bli kolonnekjørt på kort varsel.

I nord er alle fjellovegangene er åpne.

SALTFJELLET nå

DOVREFJELL nå

STRYNEFJELLET nå

HARDANGERVIDDA nå

Nettkamera: Vegvesenet

NORLED lar hurtigbåtene som skulle gått mellom Bergen og Sogn julaften ligge ved kai. Uværet skaper også problemer på enkelte fergestrekninger.

Både sør- og nordgående hurtigruteskip ligger værfaste i Trondheim.

– MS Trollfjord skulle gått i rute nordover fra Bergen lille julaften. På grunn av det ekstremt dårlige været på Vestlandet må skipet bli liggende i Trondheim. Foreløpig plan er at hun skal seile nordover igjen fra Trondheim i henhold til vanlig ruteplan 25. desember.

ER DET forsinkelser i trafikken?

MS Kong Harald skulle seilt sørover fra Trondheim fredag, og gått i rute nordover igjen fra Bergen julaften. På grunn av det ekstremt dårlige været på Vestlandet må skipet bli liggende i Trondheim. Foreløpig plan er at skipet skal seile nordover igjen fra Trondheim i henhold til vanlig ruteplan 26. desember.

MS Lofoten seiler i oppsatt rute sørover frem til Kristiansund, med ankomst julaften som planlagt. På grunn av det ekstremt dårlige været på Vestlandet må skipet kansellere havnene sørover mot Bergen, og blir liggende i Kristiansund over julen. Foreløpig plan er at hun skal seile nordover igjen fra Kristiansund i henhold til vanlig ruteplan 26. desember.

MS Spitsbergen blir liggende i Trondheim 25. desember. På grunn av det ekstremt dårlige været på Vestlandet må skipet kansellere havnene sørover mot Bergen, og blir liggende i Trondheim fra 25. desember. Foreløpig plan er at hun skal seile nordover igjen fra Trondheim i henhold til vanlig ruteplan 28. desember.

MEST VÆR nå

– Det skjer på et veldig kjipt tidspunkt. Noen skal hjem til jul, andre har planlagt å tilbringe julen om bord hos oss. Men etter å ha seilt langs kysten i snart 125 år, er det to ting vi har lært: Akkurat været er det lite vi kan gjøre med, og med været tar vi ingen sjanser, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

– Det er kapteinen som er ansvarlig for sikkerheten både til skipet og alle om bord. Og det er kapteinen som tar slike avgjørelser. Sikkerheten går foran alt annet, og vi tar ingen sjanser – heller ikke når det når det gjelder været, sier han.

– Men vi kan love at det blir en ordentlig julefeiring om bord, uansett om den for noen av gjestene og skipene våre skjer på litt andre steder enn vi hadde planlagt. Så jul blir det, sier Ege.

Hurtigruten har siden i går jobbet med å kontakte gjestene som blir berørt av uværet.

– Vi gjør så godt vi kan for å hjelpe de gjestene vi kan på de måtene vi kan. Nå jobber vi med å få ringt rundt og snakket med hver enkelt. Det vil nødvendigvis ta litt tid, siden det er snakk om såpass mange. Men vi jobber så raskt vi kan, og gjør det vi kan for å hjelpe, sier Ege.

VINDEN frem til klokken 18 lørdag

Full storm fredag kveld

Det neste stormsenteret går nå sør for Island mot Færøyene, og vinden øker på utover dagen.

– I Midt-Norge blåser det allerede stiv kuling fra sørvest. Utover kvelden dreier vinden mer sørlig, og øker til liten storm også sørover Vestlandet. Ved Stad kommer vinden opp i full storm, forteller Hansen.

Bygeværet fortsetter, og det kan fortsatt komme noen tordensmell. Snøgrensen blir liggende på 300-500 meter i Midt-Norge, 700-1000 meter på Vestlandet.

– Vestlandet får mest nedbør, 40-60 millimeter, litt inn fra kysten, sier Hansen.

Nord-Norge får det også utrivelig i dag. Snø- og sluddbyger først på dagen, noen tordensmell i Nordland, og opp i stiv kuling fra vest.

Sør- og Østlendingene slipper lettest unna.

– Opphold og en del sol først på dagen, før det skyer til og kommer inn litt regn i ettermiddag, sier Hansen.

Det blåser godt på Sør- og Østlandet også, opp i stiv kuling. Først fra sør, og så fra vest i kveld.

NEDBØR frem til midnatt tirsdag

Full storm julaften

Julaften går stormsenteret østover i Norskehavet.

– Det følger en bane som gjør at det blåser fra sørvest inn mot Sør-Norge, og fra sørøst i Nord-Norge, sier Hansen.

Fralandsvind i nord altså, ikke sterkere enn frisk bris i Troms og Finnmark, og bare litt snø på Finnmarksvidda om ettermiddagen.

Sør- og Østlandet får opphold og litt sol, noen få byger lengst vest bare, men de kommer til å merke vinden. Opp i stiv og sterk kuling fra vest og sørvest langs kysten.

Nordland får en ruskete julaften. Sludd og snø i perioder, og sørøst stiv kuling. Sterk kulng fra sørvest om kvelden i Helgeland.

Det er fra Trøndelag til Lindersnes det virkelig braker løs. Uværet treffer Møre og Romsdal først.

– Sør og sørvest sterk kuling, som som øker til full storm langs kysten nord for Sognefjorden. I fjellet blir det vest og sørvest sterk kuling, storm i Jotunheimen og Trollheimen, sier Hansen.

Vi har en ny dag med kraftige hagl- og tordenbyger foran oss. Snøgrensen blir liggende på 300-600 meter.

En liten pause søndag

Må du hjem fra ferie og på jobb tirsdag bør du kjøre tidlig første juledag. Eller allerede nå planlegge å ta en ekstra fridag eller to, og vente med hjemturen.

Søndag går stormsenteret inn over Trøndelag, og svekkes. Det verste været gir seg i løpet av natten, og vi får en liten pause før uværet er i gang igjen.

– Vestlandet får nye 30-50 millimeter nedbør, som brer seg nordover til Midt-Norge og den sørlige delen av Nordland utover ettermiddagen. Men vinden er minket til frisk bris, kanskje liten kuling, sier Hansen.

Sør- og Østlandet, Troms og Finnmark får oppholdsvær, og ikke mer enn frisk bris først på dagen.

– Etter hvert som det neste stormsenteret nærmer seg øker vinden på. Søndag ettermiddag er den kommet opp i kuling fra Troms og hele veien sørover. Fra sørøst i Nordland, og sørvest i Sør-Norge, sier Hansen.

Søndag kveld blåser det liten storm langs kysten av Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, og det blir også kraftig vind i fjellet.

Sterk storm mandag

Mandag smeller det skikkelig. Prognosene har variert litt de siste dagene, og detaljene er fortsatt usikre, men uvær blir det.

– Slik det ser ut nå blir det sterk storm, med vindkast opp i 40 sekundmeter fra Trondheimsfjorden til Lindesnes, både langs kysten og i fjellet, advarer Hansen.

Vinden er så sterk at det kommer til å slå kraftig vind ned i lavlandet på Østlandet.

VINDEN mandag morgen

VINDEN mandag kveld

Kart: Earth Nullschool

– Vinden kommer først fra vest og sørvest, før den dreier på nordvest om kvelden, forteller Hansen.

I Midt-Norge får mest nedbør om kvelden. Dagen starter med enkelte regnbyger, men når vinden snur på nordvest faller temperaturen, og bygeværet går over til sludd og snø.

Sør for Stad blir det motsatt. Her starter dagen med regnbyger, som minker når vinden dreier nordlig om kvelden.

– Det blir mye nedbør likevel, 30-50 millimeter, sier Hansen.

Agder får bygevær, og det blåser litt nedbør over fjellet til Østandet også utover dagen.

I Nordland øker vinden til sterk kuling fra sør og sørøst om kvelden, og det blir bygevær langs kysten. Troms slipper unna med litt spredt snø langs kysten. Finnmark får lite vind og oppholdsvær.

Stormflo tirsdag

Kombinasjonen av lavt lufttrykk, nymåne, og sterk vind inn mot land kommer til å gi stormflo.

STORM.NO viser deg når det er flo og fjære, og hvor høy vannstanden blir i forhold til normalen.
STORM.NO viser deg når det er flo og fjære, og hvor høy vannstanden blir i forhold til normalen.

Varslene fra fra Kartverket viser at sjøen vil stå opp mot en meter over det normale.

Sammen med åtte-ti meter høyde bølger som slår langt inn over land, kan stormfloen ødelegge både naust og brygger.

Du kan sjekke hvor høy vannstanden blir hos deg på storm.no. Velg Tidevann i menyen under dagsboksene.

Roligere tirsdag

Tirsdag minker nedbøren sør for Stad, og fra Rogaland og østover blir det stort sett opphold.

Vinden gir seg også, og det bør være mulig å komme seg over fjellovergangene igjen.