AVVIK fra normal temperatur denne uken.
AVVIK fra normal temperatur denne uken. Foto: Climate Reanalyzer

Nordpolen er ekstremt varm

Vi går mot enda et nytt rekordvarmt år. Aller varmest akkurat nå er det i nord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Joda, det er surt og kaldt ute, slik det skal være her i Norge i november.

Men vi skal ikke langt unna før været er langt fra normalt nå.

Nord i Russland er det 20 grader kaldere enn normalt, i arktis 20 grader varmere enn normalt.

– Temperaturen i Arktis har vært helt eksepsjonelt høy denne høsten, og den holder seg høy hele denne uken, forteller Storm-meteorolog Roar Teigen.

Uvanlig lite is

Det har gått ut over isen som flyter på Polhavet. Utbredelsen av is er rekordlav nå, og vi kan få en vinter med uvanlig mye åpent hav i nord.

– Det er en ond sirkel. Så lenge det er mild og mye åpent vann, er det letter for lavtrykkene å trenge opp i Arktis og ta med seg enorme mengder energi, som gjør det enda mildere, forklarer Teigen.

Er det lite is på Polhavet risikerer vi at den smelter tidligere enn vanlig til våren. Mørkt hav varmes letter opp av solen enn hvit is.

– Det gjør at Arktis absorberer mer energi om sommeren også, sier Teigen.

En ny runde langs den onde sirkelen altså.

Kloden mot ny varmerekord

I dag slapp WMO temperaturobservasjonene for perioden januar til september. De viser at 2016 sannsynligvis blir det varmeste årets som er registrert.

I så fall setter kloden ny varmerekord for tredje år på rad. Mer enn 90 prosent av den nordlige halvkule har vært minst en grad varmere enn normalt så langt i år.

– I den arktiske delen av Russland har temperaturen lagt seks-sju grader over normalen. I deler av Alaska og nordvest i Canada var den minst tre grader over normalen. Det er spesielt, vi er vant til å måle rekordene i tidels grader, sier WMOs generalsekretær Petteri Taalas.

Temperaturene var ikke like ekstreme sør på kloden, men den nordlige delen av Sør-Amerika, nord og øst i Australia og i mye av det sørlige Afrika endte også en grad eller mer over normalen.