SOGNEFJORDEN: Blå himmel og nesten ikke snø 6. oktober. Foto: Ronald Toppe / TV 2
SOGNEFJORDEN: Blå himmel og nesten ikke snø 6. oktober. Foto: Ronald Toppe / TV 2

Oktober har aldri vært finere

Oktober 2016 går inn i historien som den tørreste og fineste vi har hatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre første ukene av oktober er allerede legendariske.

Dag etter dag med blå himmel, sol som varmet og knapt et vindpust.

Finværet kan vi takke et stort høytrykk for. Det lå over Skandinavia fra den 3. til den 15. oktober, og var så kraftig at Otta i Gudbrandsdalen satte ny norgesrekord i lufttrykk for oktober med 1024,3 hPa.

Nesten ikke en dråpe

I høytrykk synker luften ned. Det gjør at den varmes opp, og kan holde på mer luftfuktighet.

Konsekvensen er at skyene forsvinner, og store deler av landet fikk knapt en dråpe nedbør de ukene høytrykket styrte været.

Resultatet ble flere nye tørkerekorder for oktober.

NEDBØR i prosent av normalen.

MIDDELTEMPERATUR, avvik i forhold til normalen. 2015 i grått.

Sola ved Stavanger halverte nesten den gamle rekorden fra 1947. Da kom det totalt 46 millimeter i oktober, nå falt det bare 25,6 millimeter.

Oslo fikk bare 13 millimeter, men der er det ikke like uvanlig med lite nedbør i oktober. I fjor fikk Oslo bare åtte millimeter.

Varmt i nord

Temperaturene var omtrent som normalt i Sør-Norge, ikke mer enn en grad kaldere noe sted.

I Nord-Norge var det varmt, mellom en og tre grader over normalen, varmest i Finnmark.

Svalbard skilte seg skikkelig ut.

I Longyearbyen ble det både satt temperaturrekord og nedbørrekord. Middeltemperaturen endte på utrolige pluss 3,2 grader, noe som er hele 8,7 grader over normalen. Den gamle rekorden fra år 2000 på pluss 1,3 grader ble slått med skyhøy margin.

Startet med lavtrykk

Oktober startet med et lavtrykk i Barentshavet, som sørget for for kuling fra vest og nordvest inn mot Midt- og Nord-Norge. Men det holdt ikke lenge, den 3. oktober var høytrykket på plass.

BALSFJORD: Vi opplevde flere solstormer i oktober, og høytrykk og lite skyer gjorde at folk i hele landet fikk sett nordlyset danse. Foto: Håvard Larsen
BALSFJORD: Vi opplevde flere solstormer i oktober, og høytrykk og lite skyer gjorde at folk i hele landet fikk sett nordlyset danse. Foto: Håvard Larsen

Høytrykket ble liggende helt i ro i nesten to uker, før det begynte å sige østover mot Russland. Det ga lavtrykkene mulighet til å bevege seg inn i Nordsjøen og mot Skagerrak.

Vinden snudde på sørøst, som blåste skyer og litt nedbør inn over Sør- og Østlandet. Vestlandet og Midt-Norge ble liggende i le bak fjellene, og både der og i Nord-Norge fortsatte finværet helt til den 25. oktober.

Så snudde det

Den 26. oktober var det slutt. Høytrykket ga helt opp, og slapp kraftige lavtrykk inn i Norskehavet. Vi fikk kuling og storm fra nordvest, og en god del nedbør fra Vestlandet og nordover.

Bare Østlandet slapp helt unna. Nå var det denne landsdelen som ble liggende i le, og kunne nyte noen fine og tørre dager.

Fjellovergangene i Sør-Norge fikk det første drysset med snø den siste uken av oktober. I lavlandet var det bart. Midt- og Nord-Norge var også helt snøfrie 31. oktober, noe som er veldig uvanlig.

Slik var 2015: Varmt og vått

Oktober 2015: Oslo satte tørkerekord i oktober
Oktober 2014: Varmeste oktober på over ti år
Oktober 2013: Lavtrykk etter lavtrykk i oktober
Oktober 2012: Oktober var uvanlig kjølig
Oktober 2011: Mild og fuktig oktober
Oktober 2010: Oktobervær fra pluss 17 til minus 22
Oktober 2009: Tørt og kaldt i oktober
Oktober 2008: Våteste oktober på 12 år