Siden midten av september har prisen på strøm som skal leveres de tre første månedene av 2017 steget med nesten 46 prosent.

Årsaken er den tørre høsten, og frykten for at vinteren skal starte like tørr.

Det er mindre vann enn normalt i vannmagasinene i Midt- og Nord-Norge. I Sør-Norge er det bedre, takket være den våte sommeren og dagene med pøsregn i september.

Men det er ikke bare våre egne vannmagasin som påvirker prisen på strømmen du bruker.

Kald vinter i Japan

Norge er en del av det internasjonale energimarkedet. Det gjør at en ekstra kald vinter helt øst i Japan også merkes i lommeboken din her hjemme.

Storm-meteorolog Frode Korneliussen forklarer.

– Japan får det meste av strømmen fra kullkraft. Øker etterspørselen etter kull der, drar det prisen på gass med seg, også i Europa. Og gassprisen påvirker igjen prisen på den vannkraften Norge produserer.

Det er veldig lite vann i de svenske vannmagasinene også, og i vinter stenger Frankrike et av atomkraftverkene sine ned. Det skal derfor lite til før strømprisen stiger.

KULLKRAFT: Dampen stiger opp fra kjøletårnene til RWEs kullkraftverk i Niederassem i Tyskland. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay
KULLKRAFT: Dampen stiger opp fra kjøletårnene til RWEs kullkraftverk i Niederassem i Tyskland. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

Går på grunn

Akkurat nå sliter ikke bare vannkraftverkene, men også kullkraftverkene med mangel på vann.

– Høytrykkene her nord har skjøvet lavtrykkene helt til Sør-Europa, og høsten har vært uvanlig tørr også i Alpene, Nord-Frankrike og Tyskland, forteller Korneliussen.

RHINEN: Vannstanden i Rhinen den siste måneden. Kurve: bfg.de
RHINEN: Vannstanden i Rhinen den siste måneden. Kurve: bfg.de

Tørken gjør at vannstanden i mange av de store elvene i Europa er den laveste på over 20 år. Det er så lite vann i elvene at lekterne med kull til kraftverkene ikke kan lastes fulle. Da stikker de for dypt.

– Flere titalls lektere har gått på grunn i Rhinen de siste to ukene. Kraftselskapet RWE i Tyskland varslet onsdag at problemene kan føre til lavere produksjon i kraftverkene, skriver nettstedet Power.

RHINEN NÅ: Her møtes Mosel og Rhinen i Koblentz

Nettkamera: bfg.de

Ikke vått nok

Det er fortsatt tørt og fint i det meste av Skandinavia, og den lille nedbøren som kommer denne uken merkes ikke i vannmagasinene.

Langtidsprognosene tyder på at vi får en omlegging til mer normalt vestavær med lavtrykk og regn ut i neste uke en gang, men Korneliussen tror ikke det kommer nok.

– Slik det ser ut nå går vi fra uvanlig tørt til normalt vått vær. Og det er ikke nok til å fylle opp magasinene for vinteren, da skal det skikkelig mye regn til.

Og vinteren, den tror Korneliussen fortsatt starter uvanlig kald og tørr.

– Kulden gjør at etterspørselen etter strøm stiger, og da øker også strømprisen.