Novembervær i Sør-Norge de neste to dagene

HØSTLIG: Bergen kommer til å få både vann og vind de neste dagene. Foto: Synnøve Gjerstad/TV 2. 
HØSTLIG: Bergen kommer til å få både vann og vind de neste dagene. Foto: Synnøve Gjerstad/TV 2. 
– Folk er ikke vant til slikt vær i august. Les værmeldingen og ta forholdsregler, oppfordrer Storm-meteorolog Roar Teigen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Været som kommer i Sør-Norge det neste døgnet er spesielt for august. Det er et lavtrykk vi vanligvis får om høsten og vinteren, sier Storm-meteorolog Roar Teigen til TV 2.

Han oppfordrer folk som bor langs kysten til å passe på trampoliner og lette hagemøbler. Det skal ikke så mye til før vinden tar tak i gjenstandene, og enkelte steder vil vindkast kunne komme opp i 25 meter pr. sekund.

Han sier det vil bli aller mest vind langs kysten på Vestlandet, men at man også vil kjenne det godt innover i landet.

Det er sterk vind også på Sør- og Østlandet.

Danskebåten innstilt

Rundt Lindesnes er det sterk kuling. Det dårlige været gjør at Fjord Line kansellerer to av tre seilinger fra Kristiansand til Hirtshals mandag, opplyser rederiet søndag ettermiddag. Rundt 2000 passasjerer er berørte, og rederiet tilbyr alternativ reiserute eller refundert billett.

I Vestfold rapporterer politiet om at flere båter har slitt seg på grunn av sterk vind. De ber båteiere være obs.

Dette bekrefter meteorolog Teigen. Han sier at folk ikke er vant til slikt vær om sommeren, og oppfordrer folk til å følge med på værmeldingen og ta nødvendige forholdsregler.

Det vil også være vindfullt over fjellovergangene, og her kan også nedbør komme ned som snø og sludd. Teigen tror ikke snøen vil legge seg på bakken, men sier at det kan bli svært utrivelige kjøreforhold over de høytliggende fjelloverganger, som Valdresflya og Sognefjellet.

Følg siste trafikkmeldinger fra Statens Vegvesen her

Han oppfordrer reisende om å holde seg i ro og unngå fjelloverganger de neste dagene, dersom det er mulig. Spesielt er dette viktig for de som kjører bobiler og campingbiler.

Flomvarsel i vest

I tillegg til vind vil det også komme mye nedbør de neste dagene. Også her vil mest treffe Vestlandet.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har utstedt flomvarsel for Sogn og Fjordane, Hordaland og deler av Rogaland.

Mandag og tirsdag er det fare for flom på Vestlandet, og NVE advarer mot lokale oversvømmelser.

Varselet er gult, det vil si nivå 2 på en skala fra 1 til 4, og innebærer at det stedvis er stor fare for materiell skade på grunn av spesielt intens nedbør eller snøsmelting.

– Gult nivå betyr at vi forventer flom på begynnende skadenivå, sier avdelingsdirektør i NVE, Morten Johnsrud, til TV 2.

Han oppfordrer folk i de flomutsatte områdene til å ta forholdsregler.

– Det har vært mye regn, men det er en nydelig by og vakker natur, sier to tyske turister TV 2 møtte i Bergen mandag. Foto: Synnøve Gjerstad. 
– Det har vært mye regn, men det er en nydelig by og vakker natur, sier to tyske turister TV 2 møtte i Bergen mandag. Foto: Synnøve Gjerstad. 

– Det som er veldig viktig, det er å ha åpne vannveier, slik at vannet kommer unna. De som bor i veldig utsatte området bør sikre kjellere og trekke ting unna vannet, sier Johnsen.

Vått, våtere, våtest

Det kan falle mellom 70 og 100 mm enkelte steder det neste døgnet, og ytterligere 20-30 mm tirsdag.

Ifølge meteorolog Teigen er det ikke utenkelig at det kan komme 150 mm enkelte steder i løpet av 36 timer. Akkurat hvor det vil være aller våtest er ikke lett å si, men områder litt inn fra kysten vil trolig være mest utsatt.

I Oslo-området plasket det ned mandag morgen, men dette vil roe seg utover dagen, og på tirsdag vil det være lettere byger.

Lenger nord i landet er det ustabilt sommervær, med regnbyger. Men selv om det er regn og noe vind en del steder kan det ikke måle seg med forholdene lenger sør.

– Det kan være ruskete, men ikke slik som på Vestlandet. Fra neste uke ser det ut som om vi kan få lettere vær i nord. Det vil starte på tampen av helgen og utover begynnelsen av neste uke, sier Teigen.

Lik Storm på Facebook