RØYKEN: Det snør, men ikke tettere enn at solen trenger gjennom. Bildet er tatt 15. januar. Foto: Bjørn Heide Bakland
RØYKEN: Det snør, men ikke tettere enn at solen trenger gjennom. Bildet er tatt 15. januar. Foto: Bjørn Heide Bakland

Januar var kald og fin

Det er ikke ofte vi har så flott vintervær som vi hadde i januar 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Januar 2016 endte opp som den kaldeste januarmåneden siden 2010.

I Bodø har det ikke vært kaldere siden januar 2003, mens Vestlandet hadde det enda litt kaldere i januar 2013.

Januar var tørr og fin, Tromsø og Oppdal fikk under halvparten av normal nedbørmengde. Lite nedbør om vinteren betyr lite snø, men det drysset ned nok til at det meste av landet etter hvert hadde det hvitt på bakken.

TEMPERATUR: Avvik fra normal temperatur. 2015 i grått.  Data: StormGeo 
TEMPERATUR: Avvik fra normal temperatur. 2015 i grått. Data: StormGeo 

Årets januar huskes nok best for de to-tre ukene med sammenhengende fint og kaldt vintervær. Kanskje litt vel kaldt noen steder. Og vi husker ekstremværet «Tor», som ga vind opp i orkan nord på Vestlandet 29. januar.

NEDBØR: Nedbøren i prosent av normalen. Data: StormGeo 
NEDBØR: Nedbøren i prosent av normalen. Data: StormGeo 

Først mildt, så kaldt

Januar startet som desember sluttet - med mildvær, sterk sør og sørvest vind, og regn. 1. nyttårsdag var vinden oppe i sterk storm på kysten av Øst-Finnmark.

Men allerede 2. januar begynte et svakt høytrykk å bygge seg opp over Nord-Skandinavia Det styrte lavtrykkene fra Nord-Atlanteren sørover, inn mot England og Mellom-Europa.

SOLHUND: Iskrystaller reflekterer sollyset, og svever som en regnbue over snøen. Bildet er tatt ved Voss 15. januar. Foto: Berit S. Lier
SOLHUND: Iskrystaller reflekterer sollyset, og svever som en regnbue over snøen. Bildet er tatt ved Voss 15. januar. Foto: Berit S. Lier

Skyene forsvant, og det blåste kaldt fra øst og sørøst i hele landet.

Vinden var sur mange steder. 4. januar blåste det østlig liten storm i Bodø. Termometeret viste ti minus, men vinden senket den opplevde temperaturen til bitende kalde 24 minus.

Svalbard lå nord for høytrykket. Her kom vinden fra sør og sørvest, med mildvær og regn. Den 3. januar var Longyearbyen varmest i landet med 6,3 varmegrader, dagen etter regnet det ned hele 46 millimeter nedbør i Ny-Ålesund.

Skyet midt i måneden

Ikke alle hadde det like fint og kaldt like lenge.

Sørlandet, Østlandet og deler av Finnmark hadde perioder med en del skyer og litt spredt snø. Sør på Østlandet og på Sørlandet falt det opp mot 50 millimeter nedbør 10. og 11. januar, stort sett som sludd og snø.

Midt i januar gikk det noen snøbyger også fra Vestlandet og nordover til Nordland. Det var bare deler av Møre og Romsdal som fikk spesielt mye snø, her falt det over en halvmeter disse dagene.

Uvanlig kaldt

Kulden holdt seg til og med 21. januar. Aller kaldest var det i Cuovddatmokki den 7. januar med minus 42,5 grader. Det er det kaldeste som er målt her i landet siden februar 2011.

I Sør-Norge var 9. januar den kaldeste dagen, med minus 36,2 grader i Folldal. Også Vestlandet hadde det uvanlig kaldt. På Voss ble det målt 26,4 kuldegrader 21. januar. Så kaldt har det ikke vært på Voss siden januar 2010.

TROMSØ: - Mørketid du liksom. Foto: Truls Melbye Tiller
TROMSØ: - Mørketid du liksom. Foto: Truls Melbye Tiller

Varmt og fuktig

Den 22. januar var det slutt på finværet.

Kraftige lavtrykk fra Nord-Atlanteren klarte å komme seg inn i den nordlige delen Nordsjøen og inn i Norskehavet. Vinden snudde på sør og sørvest, var ikke lenger kald, men mild og fuktig.

Om kvelden 25. januar ble det målt over 17 varmegrader i Møre og Romsdal. Forskjellen mellom den høyeste og laveste temperaturen målt januar var altså nesten 60 grader.

Ekstremværet «Tor»

Fredag 29. januar blåste det opp nord på Vestlandet. Uværet ble definert som et ekstremvær, og fikk navnet «Tor».

Vinden kom opp i orkan styrke fra vest-sørvest langs kysten av Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Også nord i Langfjella blåste det orkan.

Dagen før «Tor» traff viste prognosene orkan fra vest rett inn mot Hordaland. Men senteret i lavtrykket gikk litt lenger nord, og vinden blåste langs land og ikke rett i mot. Skadeomfanget ble derfor mindre enn en fryktet, og betydelig mindre enn under ekstremværet «Dagmar» i desember 2011.

På Kråkenes fyr var middelvinden under «Tor» oppe i 49 sekundmeter. Svinøy fyr nær Stad målte 40 sekundmeter, med vindkast opp i 62 sekundmeter, noe som tilsvarer 223 kilometer i timen. Det var høyere enn det som ble målt under ekstremværet «Dagmar», men under «Dagmar» gikk strømmen, og målerne langs kysten sviktet da det blåste som verst.

Kilde: Roar Inge Hansen / StormGeo
Kilde: Roar Inge Hansen / StormGeo

Vått og mildt

Januar endte så vått og mildt at middeltemperaturen for hele landet kun ble rundt en grad kaldere enn normalt, og bare litt tørrere enn det normale for januar.

I realiteten var januar beinkald.

Den eneste delen av Norge som unngikk kulden var Svalbard. I Longyearbyen endte middeltemperaturen i januar hele 11-12 grader høyere enn normalt, og årets januar er den 4. varmeste siden målingene startet for over 100 år siden.

Slik var 2015: Varmt og vått

Slik var januar 2015: Dobbelt så mye nedbør som normalt
Slik var januar 2014: Rekordtørr og brannfarlig januar
Slik var januar 2013: Lite snø i januar
Slik var januar 2012: Mild og snøfattig januar
Slik var januar 2011: Helt normalt januarvær
Slik var januar 2010: Rekordkald januar i Sør-Norge
Slik var januar 2009: Mild januar
Slik var januar 2008: Fuktig og mild januar