STILLE ØYE: Den internasjonale romstasjonen kikker ned på supertyfonen Maysak 31. mars 2015. Foto: NASA
STILLE ØYE: Den internasjonale romstasjonen kikker ned på supertyfonen Maysak 31. mars 2015. Foto: NASA

Her risikerer du å treffe en tropisk orkan

Skal du reise til Karibia eller til USA, eller til Asia? Da må du sjekke værmeldingen nøye.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tropiske sykloner er det kraftigste uværene som finnes.

Vinden kan komme opp i en fart på over 300 kilometer i timen, og det kan pøse ned en meter med regn på bare et døgn. Det er halve års-nedbøren i Bergen, på 24 timer.

Alt regnet fører til oversvømmelser og jordras, og gjør ofte mer skade enn vinden.

Ødeleggelsene blir enorme dersom syklonene treffer land.

I 1970 døde 500.000 mennesker da Bhola traff Bangladesh, og i Atlanteren har minst tre tropiske sykloner tatt livet av mer enn 10.000 mennesker.

Sist da 18.000 mennesker omkom i jordras som følge av Mitch.

Starter i juni

Vest i Stillehavet har det snurret flere tropiske sykloner i år. I Atlanterhavet starter orkansesongen normalt først rundt 1. juni, og varer i seks måneder.

Da er havet varmt nok til et at lite lavtrykk kan vokse seg til en superorkan.

Tropisk syklon

En tropisk syklon får navn når vindstyrken passerer 33 sekundmeter.

Orkanene deles inn i fem kategorier etter vindstyrken, der 5 er reservert superorkanene, med middelvind over 250 kilometer i timen.

På engelsk kalles tropiske orkaner «hurricane» når de er i Atlanterhavet eller øst i Stillehavet. I Asia kalles de for «tyfon», som betyr "stor vind" på kinesisk.

Ferieidyllen rasert

Er du på ferietur i et område som treffes av en tropisk syklon kan du være ille ute.

IKKE TRIVELIG: En turist kikker ut fra Hilton-hotellet på Los Cabos i Mexico etter at orkanen Odiles herjinger 15. september 2014. Foto: Ap
IKKE TRIVELIG: En turist kikker ut fra Hilton-hotellet på Los Cabos i Mexico etter at orkanen Odiles herjinger 15. september 2014. Foto: Ap

Holder du deg innendørs på hotellet skal det mye til å bli skadet, men ferieidyllen kan være rasert når du stikker hodet ut. Og flyet hjem kansellert.

De fleste tar derfor turen til øyene i Karibia om vinteren.

Katrina

Du er ikke trygg i USA heller. I august 2005 traff superorkanen Katrina sørøstkysten av USA.

New Orleans ble satt under vann, og uværet er så langt den mest ødeleggende naturkatastrofen som har rammet USA.

Antall omkomne er usikkert, men mellom 1245 og 1836 mennesker døde enten direkte eller som en konsekvens av Katrinas herjinger.

Heftig i 2016

Orkansesongen 2016 var uvanlig heftig i Atlanterhavet. 15 sykloner fikk navn, elleve av dem vokste til orkaner. Den første syklonen dukket opp allerede 12. januar, den siste døde hen 25. november.

2016 var det første året det dukket opp fire tropiske sykloner i Atlanteren før midten av juni

Kart: Wikipedia

Orkanen Matthew tok fleste liv. Uværet dannet seg sørøst i Karibien i slutten av september, og gikk nordover mellom Cuba og Haiti, og så opp langs østkysten av USA.

Matthew var i kategori 5 noen få dager lengst sør, men gjorde størst skade på Haiti. Her omkom 546 mennesker. I USA tok uværet 47 liv.

Også øst i Stillehavet var 2016 en aktiv sesong, men ikke like heftig som 2014 og 2015.

Harvey og Irma

Det er over ti år siden USA ble truffet av en superorkan, noe som er et uvanlig langt opphold.

Men du får ferien grundig spolert av svakere orkaner også. I løpet av bare noen uker på ettersommeren 2017 førte først Harvey og så Irma til store ødeleggelser i Karibia og USA.

Kart: Wikipedia
Kart: Wikipedia

Harvey var oppe i kategori 4, men her var det alt regnet som gjorde størst skade. Syklonen ble liggende nesten stille over Texas i flere dager.

Den 26. og 27. august ble det målt oppunder 400 millimeter nedbør i døgnet. En stasjon i Houston fikk 252 millimeter på bare halvannen time.

Oversvømmelser og styrtflommer tok livet av 70 mennesker i USA, og det vil ta mange år å reparere skadene.

Irma var en superorkan i kategori 5 da den kom inn over øyene øst i Karibia, og da den strøk nordkysten av Cuba. Vinden var oppe i 82 sekundmeter, 295 kilometer i timen. Grensen for orkan går ved 33 sekundmeter, og Irma er den sterkeste orkanen så langt i 2017.

Flere av øyene i Karibia ble totalt rasert av uværet, og minst 27 mennesker omkom.

Irma traff Florida 10. september som en kategori 4 orkan. Vind og stormflo førte til store skader i hele den sørlige delen av delstaten, minst to mennesker er omkommet.

Dette er første gang to så sterke orkaner treffer USA samme år.

Varm og fuktig luft

Syklonene dannes ved at varm fuktig luft over havet begynner å stige opp.

TROPISK SYKLON: Slik er vindmønsteret i en tropisk syklon. Illustrasjon: Wikipedia
TROPISK SYKLON: Slik er vindmønsteret i en tropisk syklon. Illustrasjon: Wikipedia

Temperaturen avtar oppover, og den fuktige luften klarer til slutt ikke å holde på fuktigheten. Det dannes regndråper. I denne prosessen frigis det varme, og luften fortsetter å stige.

Luftmassene begynner samtidig å rotere rundt et stille «øye» i senter av systemet, det er derfor disse uværene kalles «sykloner».

I øyet er det skyfritt, her suges det kald tørr luft ned fra høyt oppe i atmosfæren. Det suges inn ny fuktig luft fra sidene, som stiger opp, kondenserer til regn, og frigir mer energi.

Det er beregnet at det skapes 200 ganger mer energi i en tropisk storm enn i alle elektrisitetsverkene på kloden til sammen.

Navn i 2017

Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irma, Jose, Katia, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince, Whitney

Må ha varmt hav

Tropiske sykloner oppstår bare når havtemperaturen er over 26,5 grader ned til minst 50 meter. Samtidig er de er avhengig av at jordrotasjonen får vinden til å blåse inn mot senteret av lavtrykket.

Det gjør at de aller fleste dannes mellom 10 og 30 grader nord og sør for ekvator. Rett over ekvator kommer ikke rotasjonen i gang.

ALLE TROPISKE SYKLONE i perioden 1985-2005. Kart: Wikipedia.
ALLE TROPISKE SYKLONE i perioden 1985-2005. Kart: Wikipedia.

Rester også hos oss

Kommer syklonen inn over kaldere havområder eller over land, stopper tilførselen av varm fuktig luft og syklonen svekkes.

Restene av dem kan bevege seg nordover, og det hender vi får besøk av dem også hos oss. Da skiller de seg ikke mye fra normale lavtrykk, men innholder ofte mer regn.