BESTØVER: Biene er på jakt etter nektar, og tar samtidig med seg pollen fra han- til hunplantene. Foto: Wikipedia
BESTØVER: Biene er på jakt etter nektar, og tar samtidig med seg pollen fra han- til hunplantene. Foto: Wikipedia

Derfor dør biene

De siste tiårene har antall honningbier minket dramatisk, nå har forskerne funnet årsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For rundt 40 år siden begynte biene å dø i stort antall.

Velfungerende bol brøt sammen i kaos. Arbeiderbiene sluttet å fly til og fra med nektar og pollen til larvene, og resten samfunnet med dronning og droner døde ut.

Mange bol var fulle av bier om høsten, men tomme da våren kom.

Hele verden

I USA er antallet bikuber halvert på 50 år. De siste vintrene har 30 prosent av bikoloniene forsvunnet i gjennomsnitt. Sist vinter døde 23 prosent av koloniene, skriver phys.org.

Dersom biene forsvinner fra jordens overflate har menneskeheten bare fire år igjen. Ingen bier, ingen bestøving. Ingen planter, ingen dyr, ingen mennesker.
Albert Einstein (vel, sannsynligvis ikke Einstein - men det er han som har fått æren for sitatet)

Biene sliter i hele verden, også her hos oss. En undersøkelse EU har gjort viser at opp mot 30 prosent av biene døde vinteren 2012-2013, fleste i nord, færrest sør i Europa.

Denne vinteren var lang og kald, men det er ikke hele forklaringen. Sommeren 2013 døde rundt ti prosent av biene i Storbritannia og Frankrike.

Bier

I Norge finnes det 200 arter bier. Både honningbier og humler hører til denne familien, veps er bare en slektning.

Skummelt

Bier er viktige, ikke bare fordi de gir oss honning.

Mer enn 90 prosent av blomstervekstene er helt avhengig av honningbier for å formere seg. Uten bier, ingen epler, nøtter, appelsiner, sitroner, meloner, bær, brokkoli eller squash.

Bie døden er blitt et så alvorlig problem at den har fått sitt eget navn, Colony collapse disorder, eller CCD.

Honning

Bier samler nektar, søt saft fra blomstene. Nektaren omdannes av enzymer i magen til biene, og konsentreres til seig og søt honning. Honningen lagres i bolet, og er maten biene spiser om vinteren. Biene samler også pollen, det er mat til larvene.

Hvorfor?

Det kan være flere årsaker til at biene dør.

På tross av brodden er de viktig mat for mange arter fugler. Små midd suger blod av egg, larver og voksne bier, og snyltefluer legger egg i larvene. Bolene blir invadert av sopp fra tid til annen, og det går virusepidemier.

Også vi mennesker ødelegger livsmiljøet til biene. Store områder med bare en type vekster i jordbruket gjør at biene ikke får variert nok næring. Og vi sprøyter avlingene med insektgift.

MIDD: Den ørsmå Varroa-midden fotografert på en bie med elektronmikroskop. Foto: Wikipedia
MIDD: Den ørsmå Varroa-midden fotografert på en bie med elektronmikroskop. Foto: Wikipedia

Neonikotinoider

En ny forskningsrapport tyder på at det er insektgift som er nøkkelen til at biesamfunnene nå bryter sammen.

Bolet

Honningbier lager bol i hule trær. Der bygger de sekskantede kamre av voks tl larvene. Hvert bol har en dronning. Flere droner befrukter dronningen, og mange tusen arbeidere. Arbeiderne er alle sammen sterile hunner.

På 1980-tallet ble det utviklet en ny type gift til bruk i landbruket. Giften består av neonikotinoider, en gruppe nervegifter som ikke er ulik nikotinet i sigaretter og snus.

Man trodde at neonikotinoider var mindre skadelig for miljøet enn tradisjonelle giftstoffer, og midlene ble raskt populære. Giften har liten virkning på pattedyr, mens insekter lammes og dør. Imidacloprid er nå den mest brukte insektgiften i verden.

GIFT: Slik er imidacloprid bygget opp kjemisk. Bilde: Wikipedia
GIFT: Slik er imidacloprid bygget opp kjemisk. Bilde: Wikipedia

Frø beises med giften. Den sprøytes på jord før det såes, og direkte på planter og skog. Neonikotinoider brukes også til impregnering av trevirke, og stoffene finnes i midler som fjerner lopper og lus fra hunder og katter.

Brodden

Det finnes bier som ikke har brodd, men både honningbier og humler kan stikke.

Brodden til bier har mothaker, og løsner og blir sittende fast i huden din dersom du blir stukket. Sekken med gift følger også med, og den har muskler som gjør at det pumpes ut gift også etter at bien er borte. Biene dør etter å ha stukket.

Mistanke

Neonikotinoidene var den første nye typen innsektgift utviklet på 50 år, og da biene begynte å dø falt mistanken raskt på giftstoffene.

Kunne de svekke biene så mye at de ble mer utsatt for angrep av midd og sopp?

EU var føre var, og innførte begrensninger i bruken av giften i 2013.

Stakk ut i kulden

Nå har forskerne ved Harvard i USA funnet ut at svekket immunsystem ikke er hele forklaringen. De nye giftstoffene har en helt spesiell virkning på biene, den får dem til å oppføre seg merkelig.

LARVER: Eggene legges inne i de sekskantede cellene, der de utvikler seg til larver. Dette er dronelarver. Foto: Wikipedia
LARVER: Eggene legges inne i de sekskantede cellene, der de utvikler seg til larver. Dette er dronelarver. Foto: Wikipedia

Normalt samler biene seg i bolet når kulden kommer. Der spiser de honningen de har samlet gjennom sommeren, og holder varmen ved å vibrere med vingene.

Nervegiften fikk i stedet biene til å fly ut i kulden, og fryse ihjel.

POLLEN: Biene samler pollen i spesielle sekker på beina. De små prikkene på bien er også pollenkorn som bien tar med til neste plante. Foto: Wikipedia
POLLEN: Biene samler pollen i spesielle sekker på beina. De små prikkene på bien er også pollenkorn som bien tar med til neste plante. Foto: Wikipedia

Forskerne hentet ut bier fra bol i Massachusetts. De sprøytet gift på bier fra noen av bolene, og satte dem tilbake. Da kulden kom stakk «giftbiene» fra bolet. I løpet av vinteren var halvparten av bolene der biene hadde vært sprøytet tomme.

Bare ett av bolene der biene ikke hadde vært i kontakt med gift kollapset, men her var årsaken en parasitt som tok livet av biene inne i bolet.

Forskningsrapporten er publisert i Bulletin of Insectology.