Det er nå du skal gå topptur på ski

Det er fortsatt vinter og mye snø, dagene er lange og temperaturen behagelig. Bli med opp til Lønahorgi på Voss, og ned igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste uken i mars 2014 lå det et stort høytrykk over nesten hele landet.

Fjellet i Sør-Norge bader i sol, og varselet for torsdag 27. mars lovet lite vind, og bare et par kuldegrader på toppen av fjellet Lønahorgi på Voss.

Bergen

mandag 12. april

3°
0.1 mm
5-11 m/s

I lavlandet er det bart, men regnet som plasket i asfalten nede i Vossabygden for en uke siden falt som tørr og fin snø oppe i fjellet.

Drømmeforhold for en topptur på ski - jeg tok meg en fridag!

Randonee

Vestlendinger har alltid gått toppturer på ski. Vi har ikke hatt noe valg, her borte er det dårlig med flate vidder. Vil du over tregrensen må du klatre opp, og kjøre ned igjen.

Men de siste årene har utstyret endret seg radikalt. Nå slipper jeg å stå ustøtt ned bratte heng på langrennski. Ranndonée er fransk, og betyr fjelltur. Begrepet har gitt navn til en ny type utstyr skreddersydd for toppturer om våren.

RANDONEE: Lett og effektivt oppover, og veldig kjekt ned igjen. Foto. Ronald Toppe
RANDONEE: Lett og effektivt oppover, og veldig kjekt ned igjen. Foto. Ronald Toppe

Skiene er lette, og litt bredere enn slalåmski til bruk i preparerte skibakker. Det gjør at de flyter godt i løssnøen. Foran og bak er det fester for skifeller, som gjør at du kan tråkke rett opp skikkelig bratte bakker.

Støvlene er også lette, og de kan stilles inn både for gåturen opp og kjøreturen ned. De festes til skiene med bindinger som lar hælen være løs oppover. Nedover sitter du fast som i vanlige slalåmbindinger. Stavene kan justeres; lange på vei opp, kortere på vei ned.

VARMT: Hjelm og votter bakpå sekken. Foto: Ronald Toppe
VARMT: Hjelm og votter bakpå sekken. Foto: Ronald Toppe

Du kvier deg ikke lenger til nedoverturen. De kronglete nedkjøringene som var et mareritt med langrennski går nå som en lek. Tryner du, og det gjør du av og til når du kjører utenfor løypene, så løser bindingene seg ut.

Svett tur

Selv om utstyret er lett, er det både langt og bratt opp til masten på Lønahorgi, 1410 meter over havet. Jeg begynner turen i Bavallen på 300 meter, der skiheisene starter. Topptur er topptur, så jeg dropper heisen og tråkker opp i kanten av utforløypen.

NEDOVER: Av med fellene. Foto: Ronald Toppe
NEDOVER: Av med fellene. Foto: Ronald Toppe

Det er i terrenget her jeg har lyst til å kjøre ned igjen, og da må jeg finne ut hvor det er snø, og hvor det er smeltet frem stein og fjell.

Jeg går med jakken åpen og fleecen i sekken. Hjelmen henger bakpå. En tynn lue holder lenge oppover. Det viktigste nå er solkrem og nok vann.

Rett ved siden av meg flyr det opp en rype. Den er ikke helt hvit lenger, sommeren er ikke langt unna!

Første pause er ved toppen av skitrekket Horgaletten. Jeg er på 950 meter, og det er tid for litt mat. Føret har gått fra vått til tørt. Snøen er avblåst og skavlete, det blåste godt her onsdag.

En kar med speedskjerm tar av ned den veien jeg har tenkt å kjøre ned. Skjermen ligner på en paraglider, men er så liten at han bare kan fly korte stykker.

Herfra og opp er det slutt på skibakkene, nå går sporet langs i terrenget. Her er løypen godt merket og kjørt opp med skuter. På de fleste andre toppene må du finne veien selv.

Det går mest opp, men også litt nedover her og der. Nedoverbakker med feller under absolutt hele skien er ikke kjekt, men bakkene skal være lange og bratte før du tar av fellene.

Bli med opp, og ned igjen - se videoen øverst!

På toppen

Jeg stopper på kanten før den siste flaten bort mot toppen. Generatoren til radiomasten lager mye støy, så det er kjekkere å spise den siste matpakken her, 1375 meter over havet.

Utsikten er fantastisk, hele veien rundt er det topper å klatre opp på. Men ikke alene, tøffe turer i terrenget er det tryggest å gå sammen med noen. Lønahorgi er så mye brukt at du ikke risikerer å bli liggende om noe skulle skje.

Av med fellene, bakbindingene vris med tappene frem slik at hælene sitter fast, støvlene i nedovermodus, og så utfor. Først i skutersporet, og så ut i terrenget lenger nede der føret er bløtere.

Skredfare?

Jeg tar ikke sjansen på å kjøre ned offpiste-området som kalles Bodegaen. Hengene her er kjekke tidligere på vinteren, men nå var det gått flere små våte skred, og jeg ville ikke risikerer å løse ut flere.

Skredfaren er et mindre problem nå om våren enn tidligere på vinteren.

Når temperaturen stiger utover våren forsvinner de svake lagene nede i snødekket, og det blir mer stabilt. Nå løsner det færre store flakskred.

De skredene som går er våte løse skred, og de løsner vanligvis ut på dagen når solen har stått på en stund.

Sjekk værmeldingen

Det er været og ikke kalenderen som bør få bestemme når du drar på topptur, så sjekk varslene før du drar ut. Været snur fort i fjellet, og er du litt svett høyt oppe på en utsatt topp skal det ikke mye vind til før du begynner å fryse.

Nå som det er vår og varmt midt på dagen må du ikke drøye for lenge før du starter på turen.

Kommer du deg tidlig ut kan du labbe oppover når det er hardt, og kjøre ned i igjen når solen har gjort snøen bløt og deilig.