Grafikken til venstre viser den ventede vindstyrken onsdag klokken 16. Grafikken til høyre illustrerer nedbørsmengden fra søndag til torsdag kveld. Foto: StormGeo
Grafikken til venstre viser den ventede vindstyrken onsdag klokken 16. Grafikken til høyre illustrerer nedbørsmengden fra søndag til torsdag kveld. Foto: StormGeo

Nå åpner slusene: – Det blir heftig

Masse nedbør, mye vind og unormalt høye temperaturer er det man kan vente seg når en «atmosfærisk elv» skyller inn over landet.

– Vi får skikkelig dårlig vær. Kort og godt, innleder vakthavende meteorolog Ina Ynnesdal i StormGeo når hun skal gå gjennom været for den kommende uka.

Det begynner allerede på mandag, med økende vind i omtrent hele landet.

– Man vil merke det mest på Vestlandet, med sørlig storm ved kysten på kvelden. Også på fjellet vil man merke vindkastene godt, sier Ynnesdal.

I løpet av mandag kveld kommer det nedbør inn over Vestlandet, som beveger seg videre østover og nordover.

– Nedbøren fortsetter inn i tirsdagen, og fortsetter egentlig bare utover uka med vestlig kuling. Onsdag og torsdag blir det det store nedbørsmengder på Vestlandet og i Trøndelag, sier Ynnesdal.

Varmt og vått

På onsdag er det ventet 100-150 millimeter på Vestlandet og i Trøndelag, mens det på torsdag vil komme mellom 80 og 120 millimeter.

– Det blir også mildere. Temperaturene på Østlandet og Vestlandet stiger til opptil 9-10 grader, og snøgrensen blir på rundt 700-1000 meter.

Også i Nord-Norge vil man merke en god del nedbør, men ikke like mye som i vest. I nord er det ventet 50-70 millimeter per døgn.

– Også i Nord-Norge blir det kuling. De eneste som egentlig slipper greit unna det dårlige været er øst i Finnmark og mye av Østlandet. Her blir det for det meste oppholdsvær, samtidig som man nok vil merke en del vindkast, sier Ynnesdal, som understreker at Østlandet slipper godt unna sammenlignet med Vestlandet.

– Blir ganske heftig

Årsaken til de store nedbørsmengdene og de høye temperaturene er en såkalt atmosfærisk elv.

– Vi har et nedbørsområde som strekker seg fra langt sør i Atlanterhavet, og som vil pøse på med masse fuktighet, spesielt på Vestlandet og i Trøndelag. Nå åpner slusene fra Atlanteren, sier Ynnesdal.

Atmosfæriske elver

Atmosfæriske elver er lange transportårer for vanndamp i luften over oss.

Til enhver tid svever det et titalls atmosfæriske elver over oss. Disse er viktige for å transportere fuktighet i atmosfæren, og dermed en viktig del av klimasystemet. Noen av dem stopper opp over Norge og kan gi store mengder nedbør over lengre tid.

Atmosfæriske elver er typisk om lag 2000 kilometer lange og 300–500 kilometerer brede. Tropiske luftmasser blir fraktet til våre breddegrader ved hjelp av kraftige vinder i atmosfæren, og når luftmassene kommer til Norge blir vanndampen omgjort til regn.

Når fuktige luftmasser kommer til Norge, gjør fjellene at luften presses oppover. Da vil den samtidig bli avkjølt, og vi får mer kondensering; vannmolekylene klumper seg lettere sammen. Vanndamp blir til skyer, skyer blir til regn, og regn blir til kraftigere regn. Denne prosessen kalles for orografisk nedbør, og er en av de viktigste grunnene til at Vestlandet er så vått.

Dette skjer også når atmosfæriske elver fører med seg varm og svært fuktig luft langt mot nord. Fjellene i Norge er imidlertid ikke høye nok til at vanndampen i de tropiske luftmassene kan bli til snø, så all nedbør treffer bakken som regn.

Det som gjør atmosfæriske elver ekstra skumle, er at de flytter seg lite når de først treffer land. Derfor gir de store mengder regn over lengre tid på et mindre område. Meteorologisk institutt sender ofte ut farevarsel for regn når en atmosfærisk elv er på vei til Norge. Typiske konsekvenser av nedbøren fra atmosfæriske elver er flom og jordskred.

Kilde: Store Norske Leksikon (SNL)

Med mye regn og snøsmelting samtidig, er det ventet at det enkelte steder kan bli utfordrende forhold.

– Man bør være bevisst på at det kan bli mye vann, og det er risiko for at elver vil gå over sine bredder. Vinden er ikke utrolig kraftig, men den vil merkes godt, både på kysten og på fjellet, sier Ynnesdal, og legger til:

– Man må belage seg på to døgn som blir ganske heftig.

Relatert