VÆRET: Én del av Norge kan glede seg til oppholdsvær i julehelgen. I en annen landsdel derimot, byr været på utfordringer. Foto: Aud Elise Iversen / Storm
VÆRET: Én del av Norge kan glede seg til oppholdsvær i julehelgen. I en annen landsdel derimot, byr været på utfordringer. Foto: Aud Elise Iversen / Storm

Disse kan glede seg over juleværet

Mange kan glede seg over været nå som julefreden snart senker seg.

Lille julaften skaper været trøbbel i nord med både stengte veier og kolonnekjøring. Vakthavende meteorolog Lillian Bergheim i Storm sier til TV 2 at det også vil blåse liten til stiv kuling både julaften og første juledag.

– For Nord-Norge sin del kan det være greit å følge med på veiene, med tanke på den kraftige nordavinden og snøbygene.

Vaktoperatør Marit Breirem ved Vegtrafikksentralen i Troms og Finnmark forteller til TV 2 at hun har inntrykk av at folk har fått med seg værmeldingene og er godt forberedt.

– Været kan endre seg fort og det er viktig at folk har en tanke når de legger ut på tur og er skodd for forholdene. Du kan fort komme til en bom som er stengt og det kjøres kolonne.

Hun anbefaler at folk følger med på kartet til vegvesenet på nett, hvor trafikkmeldinger fortløpende blir oppdatert.

Temperaturene synker

Meteorologen forteller at vinden vil roe seg til skiftende bris på søndag, og at det på julaften vil være skiftende skydekke med snøbyger på kysten.

– I indre strøk blir det også skiftende skydekke, men oppholdsvær. Snøbygene er hovedsakelig på kysten, sier Bergheim.

Temperaturmessig vil temperaturene synke torsdag og holde seg gjennom helgen, legger meteorologen til.

– Det blir kaldest på Finnmarksvidda med rundt 20 minusgrader, mens i ytre strøk ser jeg for meg at det blir tre til fem minusgrader.

Vanskelig å si hvor snøen kommer

I Trøndelag og Møre og Romsdal vil været bli dominert av nordavind, opplyser meteorologen.

– Vinden vil være oppe i kuling langs kysten fredag og lørdag. Det vil også være snøbyger, og mest nedbør kommer i Møre og Romsdal, sier Bergheim.

Hun påpeker at en del steder i Trøndelag og Møre og Romsdal vil få opp mot 15 til 20 centimeter med snø.

– Det kan kanskje komme like mye på lørdag, og i løpet av søndag så avtar bygeaktiviteten. Samtidig er det vanskelig å si hvor det kommer og når det kommer.

SNØ: Enkelte steder i Trøndelag og Møre og Romsdal kan få mellom 15-20 cm snø. Foto: Irene Sletvik / Storm
SNØ: Enkelte steder i Trøndelag og Møre og Romsdal kan få mellom 15-20 cm snø. Foto: Irene Sletvik / Storm

– Blir ganske kjølig

Sør for Stad på Vestlandet, Sørlandet og Østlandet får oppholdsvær i julehelgen, ifølge meteorologen.

– Unntakene er områdene lengst nord i Innlandet fylke og områdene rundt Nordfjord. Her kan det nok komme snøbyger i perioder, men det er ikke snakk om de store mengdene, sier Bergheim.

Det er ventet rolige vindforhold gjennom helge. Unntaket er på julaften, hvor prognosene sier at det vil blåse stiv kuling på kysten.

– Temperaturen blir ganske kjølig, både nord på Østlandet og i fjellene i Sør-Norge. I fjellet vil det på dagtid være åtte til ti minusgrader, mens i kystområdene blir det to til fire minusgrader.

Relatert