KOMMET FOR Å BLI: I nord har vinteren kommet for å bli, mener meteorologen. Men hele landet bør bytte til vinterdekk. Foto: Paul Kleiven
KOMMET FOR Å BLI: I nord har vinteren kommet for å bli, mener meteorologen. Men hele landet bør bytte til vinterdekk. Foto: Paul Kleiven

Klar beskjed: – Bytt til vinterdekk!

Kulda har satt inn over hele landet, og meteorologen råder alle til å bytte til vinterdekk.

Allerede halvveis ut i oktober har kulden fått fotfeste over hele landet. Natt til søndag hadde Rena ni minusgrader, og snøføyken har i flere dager herjet i Nord-Norge.

Uken starter med finvær i sør og fortsatt snøbyger i nord, mens det tirsdag blir vind og nedbør over hele landet.

På Øst-, Vest- og Sørlandet blir det regn, Troms og Finnmark får snø, mens Nordland ligger i grenseland mellom snø og regn.

Onsdag blir det mye snø og kraftig vind i nord, og både onsdag og torsdag melder meteorologen om sur blest.

– Det blir kuling i både indre og ytre strøk i nord. Det blir friskt, for å si det sånn, sier vakthavende meteorolog i Stom Geo, Olav Krogsæter.

– Bytt til vinterdekk

For de sørligere landsdelene blir det regn på Vestlandet og opphold på Østlandet. Torsdag fortsetter nedbøren i vest, men på grunn av lavere temperaturer kan det komme sluddbyger nord for Stadt.

– Oppsummert blir det mye kuling og forskjellig vær de neste dagene. Egentlig er det bare mandag som blir fin, ellers er det mye ruskevær, sier Krogsæter.

Han sier været blir bedre på Sør- og Østlandet fredag, mens resten av landet får vindfullt bygevær. Og nedbøren kommer med en pris: glatte veier og trafikkproblemer.

– Bytt til vinterdekk, om du ikke allerede har gjort det, er meteorologens klare råd.

I helgen hadde flere bilførere problemer over Hardangervidda, etter snøvær som kom brått på for de med sommerdekk.

– Vinteren er kommet for å bli

For selv om Sør-Norge fortsatt må vente på skiføre har flere fjellstrøk og nordligere landsdeler allerede godt med snø. Målestasjonen på fjellet Mannen i Romsdalen har registrert 77 cm med snø, mens både Bjorli nordvest i Gudbrandsdalen og Strynefjell ligger på 7 cm.

På Finnmarksvidda ligger det mellom 20 og 30 cm med snø, og Glomfjord i Nordland har 44 cm.

– Der kan du kanskje ta skiene på noen plasser nå, sier meteorologen, og spår en lang sesong for innbyggerne i nord i landet:

– Vinteren er nok kommet for å bli nordover.

Han sier det ikke er snø på vei til Oslo-området med det første, men råder også bilførere i og rundt hovedstaden til å bytte til vinterdekk.

– En klarværsnatt nå, så fryser det lett på, selv om det ikke kommer snø i de sørligste områdene med det første.

Relatert