SOMMERVÆR: Enkelte landsdeler vil få sommertemperaturer mandag og tirsdag - men ikke alle. Foto: Gorm Kallestad
SOMMERVÆR: Enkelte landsdeler vil få sommertemperaturer mandag og tirsdag - men ikke alle. Foto: Gorm Kallestad

Lover opp til 20 grader: – Kom dere ut!

Mens det er grått og ruskete høstvær på Østlandet i dag, er det meldt sol og uvanlig varme temperaturer for ukens værvinnere.

De siste dagene har store deler av landet vært forsynt med fint vær og milde temperaturer. Og til tross for at vi nærmer oss slutten av september, så vil ikke høsten banke på ruta helt enda – mandag og tirsdag kan temperaturene nå opp til 20 grader flere steder i landet.

– Det er Vestlandet, Trøndelag og særlig Nord-Norge som er værvinnerne i dag, sier vakthavende meteorolog Trine Jonasen i storm.no.

Kom dere ut!

De som kan skryte av det aller fineste sensommer-været er nordlendingene. Den kommende uka er det meldt om mye fint vær, og en del sol.

– Nord-Norge får en fin start på uka. Temperaturen skal litt ned etter mandag, men det er fremdeles fint vær, sier Jonasen.

Bergenserne også kan skryte av uvanlig fint høstvær i dag. Allerede før klokken 11 skrev meteorologene på Twitter at temperaturen allerede hadde steget til 19 grader. Her skal temperaturen også nå 20-tallet denne septemberdagen.

– Det er bare å komme seg ut i dag, temperaturene skal ned igjen, sier Jonasen.

Mens de i nord og vest kan nyte finværet, er det temmelig grått i andre deler av landet. Noen skal til og med få noen skikkelige skyllebøtter med regn.

– Det er sendt ut gult farevarsel om regnvær i Aust-Agder, Telemark og Vestfold. Så det skal regne en del, sier meteorologen.

Uvanlig varmt

Selv om det kan føles som sommer for mange av dagens værvinnere, så er høstmåneden oktober rett rundt hjørnet. Da kan vi forvente oss mer typisk høstvær, sier meteorologen.

– Særlig i Sør-Norge vil det være skiftende vær hele uken, med perioder med regn for de aller fleste, sier Jonasen.

I tillegg vil det blåse en del mange steder, også der temperaturene er høye i dag og i morgen. I Møre og Romsdal og i Trøndelag er det sendt ut gult farevarsel om kraftige vindkast mandag.

En kan likevel konkludere med at september har så langt vært en uvanlig varm måned flere steder. Ifølge Yr har temperaturen på Svalbard så langt vært i varmeste laget. Denne måneden har temperaturen vært 1,1 grader varmere enn normalt. De siste dagene har det vært 6-8 grader på øya.

Også nye rekorder ble satt andre steder. Lørdag ble det målt 19,8 grader på stasjonen Oslo-Bygdøy. Stasjonen har vært i drift i over 20 år, og på de årene har det aldri blitt målt så høye temperaturer så sent i september.

Relatert