Folk koser seg med bading og soling på Sørenga i Oslo.
Folk koser seg med bading og soling på Sørenga i Oslo. Foto: Frode Sunde / TV 2

Her fortsetter finværet – opp mot 30 grader lørdag

Det er store forskjeller på helgeværet.

I nesten hele Nord- og Midt-Norge blir det kjølig og gråvær, mens det på Sør- og Østlandet blir opp mot 30 grader lørdag.

Fredag ble det målt temperaturer på over 29 plussgrader i Tveitsund, Byglandsfjord, Valle, Nesbyen og Vestfossen.

Det var ingen tropenetter natt til lørdag. Gullholmen ved Moss og Færder fyr hadde høyest minimumstemperatur med 19,4 grader.

SOMMER: Det har vært gode forhold for bading østafjells denne uken. Godværet fortsetter - men du bør komme deg ut i dag hvis du vil oppleve temperaturer over 30 grader, ifølge meteorologen.
SOMMER: Det har vært gode forhold for bading østafjells denne uken. Godværet fortsetter - men du bør komme deg ut i dag hvis du vil oppleve temperaturer over 30 grader, ifølge meteorologen. Foto: Annika Byrde

Det blir fortsatt fint vær østafjells. Og jo lenger sør i landet du kommer, jo større sjanse har du for å få med deg finværet, sier meteorologen.

– Lørdag er foreløpig siste dag med 30 plussgrader, men det blir fint fremover på Sør- og Østlandet, med 20-25 grader, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Olav Krogsæter.

Store forskjeller

Det blir med andre ord fortsatt fint og varmt på Sør- og Østlandet. Solhungrige kan notere seg at det de neste dagene vil være noen skyer.

Dette er årsaken til de store forskjellene i helgeværet:

  • I nord sirkulerer et lavtrykk ved Svalbard, og et annet lavtrykk dannes på en kaldfront over Nord-Sverige og Nord-Finland og går nordover i Finnmark.
  • En høytrykksrygg innover Nordsjøen og Sør-Skandinavia gir fint vær østafjells.

Ustabilt i vest

Vestlandet og Midt-Norge blir påvirket av lavtrykket i nord, og først i neste uke ser det ut til å bli bedre igjen på Vestlandet.

Meteorologisk institutt sendte lørdag ut gult farevarsel for kuling langs kysten på Vestlandet. Også i Trøndelag og Nordland blir det mye vind.

– I Nord-Norge og Midt-Norge ned til Sunnmøre ser det ut til å bli vestavind og regnbyger helt frem til torsdag. På Vestlandet blir det regn i dag, sier Krogsæter.

REGN: Sør-Norge fortsetter å trekke det lengste strået på værfronten - Nord-Norge må belage seg på dårligere vær i uka som kommer.
REGN: Sør-Norge fortsetter å trekke det lengste strået på værfronten - Nord-Norge må belage seg på dårligere vær i uka som kommer. Foto: Vegard Wivestad Grøtt

Et lavtrykk ligger i ro i Barentshavet, og sørger for en del regnbyger i Nord-Norge.

– Nærmest hele Nord-Norge får gråvær hele helgen. En kaldfront over Nord-Skandinavia gir lavtrykk, og kan gi mye nedbør i deler av Finnmark. Det blir mest regn på finsk side og øst for Karasjok, sier meteorologen.